Yemek için kullanılacak çatal tabağın soluna, yemek bıçağı ise tabağın sağına konmalıdır. Yemek kaşığı tabağın sağına ve bıçağın dışına yerleştirilmelidir. Balık çatalı yemek tabağının sol tarafında çatalın dışına doğru konmalıdır. Balık bıçağı ise yemek bıçağının dışında sağ tarafta durmalıdır.
Çatal sol elle tutulurken bıçak sağ elle tutulur. Kesme işleminin ardından çatal ve bıçak değiştirilmeden yeme eylemi gerçekleştirilir. Kesme işlemi sırasında çatal ve bıçak dik bir şekilde tutulur.
Yemek kültüründe çatal, bıçak ve kaşık hangi tarafa konulması gerekir bilinmesi gereken diğer önemli konudur. Yemek çatalı tabağın soluna konulmalıdır. Yemek bıçağı da tabağın sağına konulması gerekir. Yemek kaşığı ise tabağın sağına, bıçağın dışına konulması gerekir.
Yemek tabağının altında servis tabağı bulunması da şık bir masa düzenlemesi için tercih edilebilecek ögelerden. Yemek çatalı ise tabağın solunda konumlandırılmalı. Aynı şekilde yemek bıçağı da sağ elle kullanılmak üzere tabağın sağına yerleştirilmeli. Yemek kaşığı ise bıçağın sağında olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Servis çatalı, soğuk etler, salatalar ve sosis, kesilmiş et, somon ve peynir gibi diğer çeşitli açık büfe ürünleri servis etmek için kullanılabilir. Servis çatalı bir ucunda iki ile dört çatal içeren uzun saplı bir çatal bıçak takımıdır ve temelde farklı yiyecek türlerine servis yapmak için kullanılır.
Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur. Kişi rahatça alabilmelidir. Konukların önüne 3 adetten fazla Çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir. Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Yemek için kullanılacak çatal tabağın soluna, yemek bıçağı ise tabağın sağına konmalıdır. Yemek kaşığı tabağın sağına ve bıçağın dışına yerleştirilmelidir. Balık çatalı yemek tabağının sol tarafında çatalın dışına doğru konmalıdır. Balık bıçağı ise yemek bıçağının dışında sağ tarafta durmalıdır.
Yemeğin servis tabağından (tepsiden) konuk tabağına aynı boy kaşık ve çatal maşa olarak kullanılarak servis edilmesidir. Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır. Konuk yemeği kendisi alacaksa çatalı sol eline kaşığı da sağ eline alarak yemeği servis tabağından kendi tabağına alır.
Dolu tabaklar eğilmeden , düz,yatay ve emniyetli bir şekilde tutularak taşınmalıdır. Sıcak yemek taşınan tabakların el yakmaması için,peçete kullanılmalıdır. Çorba tabakları ve kaseler mutlaka bir alt tabak üzerine konarak taşınmalıdır. Tabaklar,masaya(ekmek,salata tabakları hariç)konuğun sağından konulmalıdır.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Çift servis nasıl açılır?” bulunmaktadır. Çift serviste tabağın ön kısmına su bardağı konulmalıdır. Şarap kadehi, su bardağının yan kısmına yerleştirilmelidir. Tuz ve baharatlıkların iki servis tabağının arasına konulması gerekmektedir.
Masada Davranış
Sandalyede dik, kol ve dirsekler sofraya dayanmadan oturulur. Dirsekler yandakini rahatsız etmemek için fazla açılmaz. İki el birden masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalıdır. İki elinde yukarıda olması tercih edilir.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Tüm makarnalar, çatalla yenir*
İtalyan yönteminde, birçoğumuzun bildiği üzere kaşık yan bir şekilde tutulup çatal dik bir şekilde ona değmek suretiyle makarna çatala sarılarak yenir. Çatal sağ elde, kaşık sol elde olur. Klasik yöntemde, spagetti bıçakla kesilir, çatalla yenir.
Servis önceliğine göre çorbayı sağ taraftan servis eder. Özel bir servis usulü olduğu için şefin doldurduğu çorba kâsesini yardımcısı servis eder. Son kâseyi ise şef servis ederek servisi tamamlar.
Çorba. Yemeğe çorba ile başlanıyorsa, çorbanın sıcak olması açısından herkes masaya oturduktan ve peçetelerini açtıktan sonra servis edilir. En iyi yöntem, önce yalnız düz tabakları sofraya koymak ve davetliler yerlerine otururken bir yandan doldurulan çorba tabaklarını sofraya getirmektir.
Türk Servisi: Soğuk mezelerin ortaya konması ve yemek boyunca kalkmasıdır. Bu servis çeşidinde soğuk mezeler bir tepsi üzerinde masaya getirilir. Konuğun seçtikleri, masanın ortasına konur. Konuklar yiyeceği ortadaki tabaklardan kendi tabaklarına alırlar.
İnsanlarla iyi iletişim kurmaları önemlidir. Aynı şekilde müşterilerin isteklerini doğru bir şekilde anlamaları gerekir. Bunlarla beraber servis elemanı güler yüzlü ve saygılı olmayı ihmal etmemelidir. İkna etme kabiliyetinin güçlü olması da bu meslek dalı için gerekli olabilir.
➢ Genel olarak yiyecek ve içecek servisi, sağ elle sağdan servis edilir. ➢ Servis, saat yönünde hareket edilerek yapılmalıdır.
Rus servisinin en önemli özelliği ana Yemeğin sunumudur. Ana yemek misafirlere sunulmadan önce mutfakta porsiyonlaması yapılmış ve bir Bütün görünümü verilerek servis kabı içersine yerleştirilmiştir. Özellikle et yemekleri Mutfakta parçalanmış, fazlalıkları alınmış ve servis tepsisine yerleştirilmiştir.
Yemek bıçaklarının tabağın sağ tarafında ilk sırada olması, tatlı bıçağının ise tabağın üst kısmında ilk sırada olması gerekir. Yemek çatalı tabağın sol tarafında ilk sırada olmaktadır. Çatalın yanına salata kaşığı, tabağın üst kısmına ise tatlı kaşığı konulmaktadır.
Normal yemek bıçağıdır. Yaklaşık 21-22 cm büyüklüğündedir. Sıcak etlerin kesilmesinde ve diğer ana yemek çeşitlerinde kullanılır. Ağızları eti kolayca kesebilmesi için hafifçe keskin, testere biçimindedir.
Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri