Ses, tanecikten taneciğe yayılır, tanecikler ne kadar sık ise o kadar hızlıdır. Sesin yayılma hızı sırasıyla katıdan sıvıya, sıvıdan gaza azalır.
Genel olarak, esneklik katsayısı büyük olan maddelerin, yoğunluklarının yaratacağı etkiyi telafi ettiğini söyleyebiliriz. Bundan dolayı da, sesin hızı, katılarda, sıvılarda olduğundan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır. Çünkü, katılar, sıvılardan, sıvılar da gazlardan daha serttir.
Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlardaki yayılma hızı farklıdır. Gaz tanecikleri birbirinden çok uzak, katı tanecikler ise birbirine çok yakındır. Bu nedenle ses katılarda en hızlı, gazlarda ise en yavaş yayılmaktadır.
Nemsiz ve 20 derecelik bir ortamda, sesin hızı saniyede 343 metre, ya da saatte 767 mildir.
- Katı maddelerde ses daha hızlı şekilde yayılır. Çünkü tanecikler birbirine çok yakındır. - Sıvı maddelerde de hızlı yayılır ancak katı maddelere göre daha az hıza sahiptir. - Gaz maddenin içinde ses en yavaş şekilde yayılır.
İlgili 34 soru bulundu
Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider. Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.
Ses, tanecikler halinde yayılır, tanecikler ne kadar sık ise o kadar hızlıdır. Sesin yayılma hızı sırasıyla katıdan sıvıya, sıvıdan gaza azalır.
Bir ses kaynağından çıkan ses, durgun suya düşen bir nesnenin su yüzeyinde oluşturduğu dalgalar gibi yayılır. Bu durum sesin her yönde yayılmasını sağlar.
Hava molekülleri daha yüksek sıcaklıklarda daha fazla enerjiye sahiptir, bu da daha hızlı titreştikleri anlamına gelir. Bu, ses dalgalarının moleküller arasındaki çarpışmalarla hareket ettirildikleri için daha hızlı hareket etmelerini sağlar.
Ses dalgalar halinde yayılır ve bir enerji türüdür. Ses dalgalarının etrafa yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıkmış olduğu ortamda taneciklerin bulunması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar. Örneğin bir enstrümandan çıkan sesler havadaki moleküller sayesinde insanların kulağına ulaşır.
Aslında ses dalgaları soğuk havada daha yavaş hareket eder. Çünkü ses havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler ve hava soğukken, havayı oluşturan gaz moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi daha düşük olduğu için, ses dalgaları daha yavaş hareket eder.
Ses, havada (sıvı ve gazlarda) boyuna dalgalarla yayılır; katılarda ise enine ya da boyuna dalgalarla yayılabilir. Bir nesneden çıkan ses dalgaları, nesne önündeki havayı titreştirir. Titreşen havadaki basınç değişimleri ile ses uzak noktalara iletilir. Ses hızı, ses dalgalarının yayılma hızı olarak tanımlanır.
Sesin her ortamda yayılması mümkün değildir. Ses, ancak bir şeye çarptığı zaman yayılır. Boşlukta bu yayılma söz konusu olmayacağı için sesin yayılması da söz konusu değildir. Uzay da bir boşluk olduğu için ses uzayda yayılmaz.
Örnek: Şimdi buna bir örnek verecek olursak suya atılan bir taşı gösterebiliriz. Eğer suya bir taş atar isek o zaman dalgalar oluşur ve yuvarlak şekilde dalgalar etrafa yayılır. İşte ses de aynı şekilde yayılır ve her yöne doğru harekete geçer. Böylece bir ortam içerisinde nerede olursak olalım o sesi duyarız.
Sesin en hızlı yayıldığı ortam, tanecikler arası boşluğun en az olduğu katılardır. Sesin en yavaş yayıldığı ortam ise tanecikler arası boşluğun en fazla olduğu gazlardır. Tabloda sesin yayıldığı farklı ortamlar ve bu ortamlardaki ses yayılmasına ait örnekler bulunmaktadır.
Ses dalgalarının iletimi için maddesel ortam gerekli. Hava bunu sağlıyor. Atmosferin yapısına bakarsanız, hava dediğimiz gaz karışımının %80'inin ilk 12 km'lik yükseklikte olduğunu görebilirsiniz. Yani atmosferin üst tabakalarında hava çok seyrektir. böyle bir ortamda ses dalgaları sağlıklı yayılmaz.
Işık sesten çok daha hızlı hareket eder. En klasik örneklerden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çaktığında ilk gördüğünüz gökyüzünde bir flaş ışığıdır, gök gürültüsü sesi ise birkaç saniye sonra duyulur. Işık hızı ve ses hızı için aşağıdaki değerler dikkate alınabilir.
Ses dalgaları ortamın yoğunluğuna bağlıdır, ortamın yoğunluğu arttıkça ses dalgalarının yayılma hızı artar. Ortamın sıcaklığına bağlı olarak ses dalgalarının yayılma hızı, sıcaklıkla doğru orantılı olarak artar. Ses dalgalarının havadaki hızı 340 m/s 'dir.
Evet yapar. Ses suda basınç dalgaları şeklinde yayılır. Su, ses için o kadar güzel yansıma ortamı oluşturur ki, sesin sudaki hızı havadaki hızının neredeyse 5 katıdır. Ses dalgalarının yayılması için ortamda taneciklerin olması gerekir.
Sıvılar sesi iletir. Deniz taşıtlarının motor seslerinin su içinde duyulabilmesi, yunusların su içinde kendi aralarında iletişim kurması sesin sıvılarda yayılmasına örnektir. Ses, gaz ortamda da yayılır. Ancak sesin gaz ortamda yayılması sıvı ortama göre daha yavaştır.
Not: Ses havada dalgalar halinde yayıldığını gibi aynı zamanda katı veya sıvı maddeler üzerinde dalgalar halinde yayılır. Bu konuda ses en çok katı maddelerde yayılır. Daha sonra sıvı maddelerde ve en son ise gazlarda yayılır. Ayrıca ses boşlukta yayılmaz ve bunu mutlaka unutmamamız gerekir.
Yumuşak maddeler, sert maddelere göre sesi daha iyi soğurur.
Oval penceredeki ses titreşimleri dalız içindeki sıvı ile salyangozdaki sıvıya geçer. Ses titreşimleri salyangozdaki sıvıdan işitme duyu hücrelerine oradan da sinirlere aktarılırlar. Sinirler tarafından alınan ses beyne iletilir ve işitme sağlanmış olur.
B) Katı maddelerin yoğunluğu arttıkça sesin yayılması zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri