Ses kısıklığının meydana gelmesine, nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörler sebep olabilir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi, akut larenjittir.
Ani ses kısıklığı yapan akut larenjitin en sık nedeni grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Kronik larenjit ise sesin yanlış kullanımı, aşırı alkol tüketimi, duman ya da kimyasal gazların solunması gibi durumlar neticesinde ortaya çıkabilir.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Ses kısıklığına %42,1 oranında akut larenjit, %9,7 oranında kronik larenjit, %30 oranında fonksiyonel ses bozuklukları, %10 ila %31 oranları arasında iyi huylu tümörler, %2 oranında kötü huylu tümörler ve nörojenik birtakım rahatsızlıklar sebep olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ses kısıklığı 3 haftayı geçiyorsa ertelenmemesi gerekir, özellikle uzun süredir sigara içiyorsanız ve ses kısıklığınız varsa asla ertelemeyin. Ses kısıklığının larenjit, nodül ve polip gibi basit sebepleri olabileceği gibi gırtlak kanserlerinde de ilk bulgu ses kısıklığıdır.
Basit bir boğaz enfeksiyonunun belirtisi olabileceği gibi gırtlak kanseri gibi önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden 2 haftayı aşan ses kısıklıklarında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Ses kısıklığına karşı önlem alın!
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Ses kısıklığının birçok önemli nedeni vardır
Ayrıca nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroidi, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler ile de görülebilir.
Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
Nedeni belli olmayan ses kısıklığı oluşması durumunda özellikle sigara içen hastaların en kısa zamanda KBB uzmanına başvurmaları gerekir. Aşırı bağırma sonrasında ya da gribal enfeksiyonlarda oluşan kısıklıklarda 4-5 günden sonra düzelme başlamaması durumunda muayene olmak uygun olur.
Zencefil ve bal karışımı hem çocuklar hem de yetişkinler için rahatlatıcı bir etki sunar. Buna ek olarak zeytinyağı da ses kısıklığına çözüm olan doğal ürünler arasında yer alır. Boğazda görülen enfeksiyonların giderilmesi sağlar ve bu şekilde de ses tellerini yumuşatır..
Strese “dur” diyememek: Çağımızın önemli bir problemi olan stres de ses kısıklığına neden olan bir başka önemli etken. Stres, boyun ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslarda oluşan gerginlik sonucu sesin kısılmasına yol açabiliyor.
Ses kısıklığı, ses telleri ya da sesin oluşması gerekli organlar ve dokuların herhangi birisinde (akciğerler, soluk borusu, gırtlak, dil, dudaklar, beyin, yutak gibi) bulunan iyi ya da kötü huylu bir hastalık nedeniyle ya da bireyin ses oluşumunu etkileyen bir fonksiyonel rahatsızlık nedeniyle ortaya çıkabilir.
Özgül Demet Özgil Yetkin “Ses kısıklığı bu belirtilerden biridir. Tiroid hastalıklarının tanısı hastayı iyi dinlemekten geçer. Tedavisi ise tiroid bezinin az ya da fazla salgılanmasına göre değişiklik gösterir” dedi.
En sık rastlanan akciğer kanseri belirtileri ses kısıklığı: Tümör akciğerin üst lobunda geliştiğinde sinirlere baskı uygular ve kişide ses kısıklığının yaşanmasına neden olur. Bu nedenle kişide reflü ya da enfeksiyon gibi bir sorun yoksa 10 günden daha uzun süren ses kısıklığı durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Gırtlak Kanseri Ses Teli Kanseri için genetik yatkınlık, sigara ve alkol sorumlu tutulmaktadır. Dudak kanserleri uzun sure güneş ışığına maruziyet nedeniyle ortaya çıkmaktadır Ayrıca insan papilloma virüsü ve bazı kronik enfeksiyonlar, asit boğaz reflüsü de bu kanserlerin gelişimine yatkınlık yaratmaktadır.
İbrahim Saraçoğlu'nun ses kısıklığına iyi gelen kürü şöyledir: Birkaç tane kabuk tarçın bir bardak kaynamış suyu içine atılır ve 56 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Süzülen çaya bir tatlı kaşığı bal eklenir ve karıştırılır. Bir hafta boyunca hazırlanan kür tüketilir.
Soğuk algınlığından veya ses tellerinin aşırı kullanımından kaynaklanan ve ciddi olmayan ses kısıklığı problemleri genellikle birkaç günlük bakım ve istirahatin ardından geçme eğilimdedir.
Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda ilaç tedavisi verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir.
Çoğu zaman geçici olan ses kısıklığı bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak gırtlak kanseri gibi ciddi hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkan ses kısıklığı uzun süreli ve kalıcı etki gösterebilir.
Gırtlağınızın ve ses tellerinizin muayene edilmesi için kameraya bağlı bir endoskop sistemi kullanılmaktadır. Endoskopla yapılan bu muayene ağız içerisinden veya burun içerisinden olabilir. Her iki muayene de hastaların büyük bir çoğunluğu tarafından herhangi bir zorluk yaşanmadan yapılabilmektedir.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Strepsils Herbal Boğaz Pastili Ekinezya
İçeriğindeki ekinezya ve doğal propolisin anti-enflamatuar özellikleri sayesinde ses kısıklığının giderilmesine yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri