Her insanın akciğeri, ses tellerinin uzunluğu, dili ve dudakları kendine özgü olduğu için sesi de değişir. Bir insanın gırtlak yapısı daha geniş veya dar ise ses telleri daha kalın ya da ince olabilir.
Ses Kısıklığının Nedenleri
Akut larenjit – ses tellerinin viral ve ya bakteriyal iltihabı Kötü ses kullanımı – gürültülü yerde konuşmak zorunda kalmak, sesin uzun süreli kullanımı, mikrofonsuz toplu konuşma yapmak. Ses teli nodül, polip ve kistleri. Kötü ses kullanımı sonrasında ses teli içinde gelişen kanama.
Çocukluktan ergenliğe geçerken ve ergenlik döneminin sonunda hormonel olgunlaşma tamamlandığı halde seste olgunlaşma sağlanamamış, olması gereken değişiklikler gerçekleşmemiştir. Hasta ergenlik dönemiyle gelen kalın sesine alışamaz ve çocukluğundaki ince sesini kullanmaya devam eder.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır. 2- Telin gerginliğine ; Telin gerginliği arttıkça frekans büyür,ses incelir. 3- Telin kesitine ;Tel kalınlaştıkça frekans küçülür ve ses kalınlaşır. 4- Telin cinsine bağlıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Ses tellerimizdeki bu titreşimi sağlayan da soluk verirken akciğerlerimizden çıkan havadır. Bu havanın ses tellerimizi titreştirmesiyle oluşan ses dalgaları ağzımıza gelir. Ağzımızın içinde de özellikle dilimizin ve dudaklarımızın farklı hareketleriyle değişime uğrar. Bu sayede farklı sesler çıkarabiliriz.
Ses enerjisi genliğin karesiyle doğru orantılıdır. Titreşim sönümlenirken genlik küçülür sesin şiddeti (gürlüğü) azalır. Bu azalma sırasında sesin periyot ve frekansı değişmez. Diyapazona daha kuvvetli vurulunca titreşim genliği ve buna bağlı sesin gürlüğü artacaktır.
Ergenlik Döneminde Temel Frekans
Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Genital bölge ve koltuk altında tüylenme, genital bölgede renk koyulaşması, penis boyunda büyüme ve sabah ejakülasyonu olarak devam eder. Ses kalınlaşması sıklıkla 13-14 yaş civarında başlamaktadır.
Alakası yoktur. Sesin kalınlık ve inceliğini ses tellerin uzunluk ve kısalığı belirler.
Genetik sesi gırtlak, boyun, yüz ve çene hatlarımız yani genetiğin yüksek payı olan vücut yapımızla ve gonozomlardan gelen genler ses tonumuzda çevresel faktörler gibi önemli bir rol oynar. İnsan genetiğinin seste etkili olduğu ortadadır fakat bunun çevresel etkiye göre ne kadarlık bir oranda olduğunu söylemek güçtür.
Sesin güzel ya da çirkin çıkmasına neden olan bir takım genetik ve çevresel etmenler vardır. Ses tellerinin boyu, dudak yapısı, dişler gibi genetik faktörlerin yanında beslenme rutini, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar, ses egzersizleri gibi çevresel faktörler de sesi olumlu ya da olumsuz etkiler.
Çoğu insanın sesi olgunlaştıkça kalınlaşır ancak bazılarının her zaman bir tenor aralığı olacaktır. Birdenbire Prince'den James Earl Jones'a dönüşmek imkânsız olabilir ama kendini adayarak, kararlılıkla ve gayretli bir şekilde pratik yaparak herkes daha kalın, daha güçlü bir ses geliştirebilir.
Ses telleri nefes alırken açılır ve konuşurken orta hatta gelerek kapanırlar. Yani ses telleri normalde ortaya veya yana doğru hareket ederler. Bir ya da iki ses telinin bu hareketlerinin zayıflamasına 'Parezi'; tamamen felç olmasına ise 'Paralizi' denir.
Çoğu ses boğukluğu ses istirahati ve sesin kullanımın değiştirilmesi ile yapılır. Hekim, sesin nasıl kullanılacağını belirtebilir, ses tedavisi ile uğraşan özel kişilere sevk edebilir veya 'nodül , polip' gibi belirgin hastalıkların varlığında operasyon yapabilir . Sigara ve dumanından uzak durulması tembih edilir.
Örneğin, 18 yaşında dişiler, erkeklerden önemli ölçüde daha büyük bir vokal olgunluğa sahiptir. Ergenlik döneminde ses değişikliği yaşanır. Bu değişiklik 10 ile 15 yaşları arasında herhangi bir yerde olabilir. Tipik olarak, ses değişikliği 12 veya 13 yaşlarında veya ortaokul yıllarında başlar.
Ses tonu da tıpkı koku ve yüz simetrisi gibi kişinin genleriyle ilişkili olan bir özellik.
Vücuttaki öbür değişimler gibi, ses değişimi de ortaya çıkmaya başlamaktadır. Genel olarak, erkeklerde ses değişikliği 12 ya da 13 yaşlarında ya da ortaokul senelerinde başlamaktadır. 17 ile 18 yaşlarına gelindiğindeyse değişim tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır.
Konuşmak için doğru nefes, diyafram nefesidir. Diyafram nefesini kullanabilmek için de doğru postür yani dik durmak önemlidir. Sık ve şiddetli boğaz temizleme, sık ve şiddetli öksürük ses tellerini tahriş edeceğinden bu davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
Ağzını açabildiğin kadar aç ve esnemeye çalış. Bu hareket gırtlağını boğaz kısmından aşağı doğru zorlar ve böylece ses tonunu kalınlaştırır. Konuşmaya başlamadan önce bu egzersizi 4 veya 5 kez tekrarla. Ancak esnemeyi çok fazla zorlama aksi takdirde ses tellerine zarar verebilirsin.
İNSAN SESİNİ İNCELTMESİ HAKKINDA
Ses tellerini hava yerine helyumun titreşmesi ve sesin helyum içinde daha hızlı ilerlemesi nedeniyle, insan sesi tiz bir şekilde çıkar. Alınan helyum, tekrar verildikten sonra bu ses incelmesi etkisini kaybeder.
Sıcaklık yükseldikçe ses hızı artar.
Sesin şiddeti arttıkça direnebileceği süre artar. Yani ses daha uzağa yayılabilir. Ses şiddetinin birimine "Desibel (dB)" denir ve " Desibelmetre" ile ölçülür. İnsan kulağı, 0-140 dB arası sesleri sorunsuz duyar. 140 dB'den şiddetli sesler kulağımıza zarar verir.
Ses tonu etkili bir iletişimde önemli etkenlerden biridir. Konuşurken ses tonu çok iyi ayarlanmalı, güven verici ve tok olmalıdır. Fısıltı gibi monoton konuşma karşıdakini ikna edemediği gibi olumsuz bir izlenim de yaratır. İstikrarlı bir ses tonu, iyi ayarlanmış konuşma biçimi ikna edici olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri