Sesi tüm madde ile ilişkili ortamlarda yayılır. En önemli örnek hava. Ancak uzayda ve boşlukta ses yayılamaz.Buna en önemli örnek dünyaya çarpan asteroidler veya güneş patlamaları örnek verilebilir.
Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
Bu sebepten dolayı sesin yayılabilmesi için mutlaka katı sıvı ve gaz maddelerin bulunması gerekmektedir. Diğer bir deyişle maddesel olmayan ortamlarda ses yayılmaz. Örneğin uzay boşluğunda ya da hava olmayan boş bir kap içerisinde ses yayılmaz. Çünkü sesin yayılabilmesi için bir maddeye ve havaya ihtiyacı vardır.
Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir. Boşlukta, tanecikler yani maddesel ortam olmadığı için ses kaynağının titreşimleri sonucunda ses boşlukta yayılamaz ve enerjisi taşınamaz.
- Sıvı maddelerde de hızlı yayılır ancak katı maddelere göre daha az hıza sahiptir. - Gaz maddenin içinde ses en yavaş şekilde yayılır. Çünkü tanecikler birbirlerinden çok uzaktır. - Boşlukta herhangi bir tanecik bulunmadığı için ses yayılmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Sesin Soğurulması
Ses pürüzlü, gözenekli ve yumuşak zeminlerde daha çabuk soğurulmaktadır. Bunun en büyük nedeni ses engelinin, bu ortamlarda daha da fazla bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ses soğurulmasına verilebilecek en iyi örnek, kışın yağan kar kütleleridir.
Tanecikler arası mesafe arttıkça sesin yayılma hızı azalır. Bu nedenle katılarda hızlı, sıvılarda yavaş, gazlarda ise daha yavaştır.
Sesler ortamda olan maddeler aracılığı ile iletilir bu nedenle bir boşlukta sesin yayılma ihtimali yoktur. Sesin yayılmak için maddelere ihtiyacı olduğunda dolayı ve boşluk bir madde olamadığından dolayı ses boşlukta yayılamaz. Seslerin yayılması için maddelere ihtiyacı vardır.
Sesin her ortamda yayılması mümkün değildir. Ses, ancak bir şeye çarptığı zaman yayılır. Boşlukta bu yayılma söz konusu olmayacağı için sesin yayılması da söz konusu değildir. Uzay da bir boşluk olduğu için ses uzayda yayılmaz.
Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar. Örneğin bir enstrümandan çıkan sesler havadaki moleküller sayesinde insanların kulağına ulaşır.
Denizde suyun yapısı yansıtıcı bir yüzey oluşturmaktadır. Bu nedenle denizde ses sakin bir ortamda 4–5 km. kadar uzağa gidebilir. Hareketli ses kaynağının hızı, sesin yayılma hızını geçince, ses, patlama sesi olarak duyulur. Bu durumda dalga ışın gibi konik bir alana yayılır ve şok dalgaları olarak isimlendirilir.
Bir ses kaynağından çıkan ses, durgun suya düşen bir nesnenin su yüzeyinde oluşturduğu dalgalar gibi yayılır. Bu durum sesin her yönde yayılmasını sağlar.
Açık havada ses yayılır, ormanda ses emilir, ama masif kayaya çarpan ses yansır.
Evet yapar. Ses suda basınç dalgaları şeklinde yayılır. Su, ses için o kadar güzel yansıma ortamı oluşturur ki, sesin sudaki hızı havadaki hızının neredeyse 5 katıdır. Ses dalgalarının yayılması için ortamda taneciklerin olması gerekir.
Ses dalgalarının iletimi için maddesel ortam gerekli. Hava bunu sağlıyor. Atmosferin yapısına bakarsanız, hava dediğimiz gaz karışımının %80'inin ilk 12 km'lik yükseklikte olduğunu görebilirsiniz. Yani atmosferin üst tabakalarında hava çok seyrektir. böyle bir ortamda ses dalgaları sağlıklı yayılmaz.
Cevap : Hayır, yayılmaz. Sesin yayılabilmesi için bulunan ortamda tanecikler olmalıdır ki ses, titreşim hareketleri yaparak yayılabilsin. Havasız ortamlarda tanecikler yoktur. Bu yüzden havasız ortamlarda tanecikler olmadığı için ses de yayılamaz.
SU ALTINDA DUYMA
Su sesi çok iyi iletir. Sualtında ses havadaki hızından yaklaşık dört kat daha hızlı yayılır. Deniz suyunda sesin yayılma hızı ortalama 1500m/s'dir. Sudaki yayılması derinlik (basınç), tuzluluk ve termoklin tabakalarına (sıcaklık farkı olan su tabakaları) bağlı olarak daha hızlı yayılır.
Titreşen cisimler esnek olup sesi oluşturur. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Ses mekanik dalga olduğundan yayılması için bir ortama ihtiyaç duymaktadır.
– Ses dalgaları mekanik dalgalardır. Mekanik dalgaların yayılabilmesi için maddesel bir ortama ihtiyaç vardır. Bu nedenle, ses dalgaları boşlukta yayılamazlar. – Ses her yöne yayılır.
Sesin yayılmasını önlemek için "ses yalıtımı" yapılmalıdır. Binalara uygulanan yalıtım türlerinden birisi de ses yalıtımıdır. Ses yalıtımı çoğunlukla hastane gibi önemli yapılara uygulanmaktadır. Ses yalıtımı, dışardan gelebilecek bir tür olan sesleri engellemek amacıyla uygulanan bir yalıtım türüne verilen addır.
Doğrulanmış Cevap. •Ses titreşim sayesinde çok uzak noktalara gidebilir. Ses dalgası mekanik bir dalgadır.Molüküllerin hareketi ile taşınır.Titreşim ile yayılır.
Aslında ses dalgaları soğuk havada daha yavaş hareket eder. Çünkü ses havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler ve hava soğukken, havayı oluşturan gaz moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi daha düşük olduğu için, ses dalgaları daha yavaş hareket eder.
Cevap: Ses demirde daha hızlı yayılır. Çünkü demir daha iletkendir.
Işık sesten çok daha hızlı hareket eder. En klasik örneklerden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çaktığında ilk gördüğünüz gökyüzünde bir flaş ışığıdır, gök gürültüsü sesi ise birkaç saniye sonra duyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri