Tırnaklar, parmaklardaki canlı cilt hücreleri tarafından oluşturulur. Bu yüzden, egzama ve cilt kuruluğu gibi cilt sorunları tırnaklarda çizgilere neden olabilir. Ayrıca vücutta protein, kalsiyum, çinko veya A vitamini gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak yüzeyinde dalgalanmaya neden olabilir.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Tırnaklar; parmakların canlı cilt hücreleri açısından oluşturulmaktadır. Bundan ötürü; cilt kuruluğu, egzama gibi cilt problemleri de çizgilere sebep olabilir. Bunun yanı sıra vücutta; kalsiyum, protein, A vitamini ya da çinko gibi vitamin ve mineral eksikliği tırnak yüzeyinde dalgalanmaya sebep olabilir.
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
İlgili 29 soru bulundu
Tırnaklardaki dikey çizgilerin en büyük nedeni yaşlılık ve protein eksikliğidir. Protein, tırnak ve saç hücrelerinin inşaasında önemli bir yere sahip olduğundan eksikliği durumunda dikey çizgiler gibi şekil bozuklukları görülebilir.
Özellikle kırmızı ve beyaz et, balık ve deniz ürünleri gibi hayvansal besinler yüksek oranlarda demir içerir. Baklagiller, meyveler, kuruyemişler, tahıllar ve sebzeler dahil olmak üzere bitkiler de demir içermektedir. Demir açısından en zengin meyveler özellikle incir ve kayısı olmak üzere kuru meyvelerdir.
Beau Çizgileri
Tırnakta ortaya çıkan enine çöküntülerdir.Tırnağın büyümesini etkileyecek kadar şiddetli bir hastalığa bağlı olarak birden fazla tırnakta veya tüm tırnaklarda ortaya çıkar. Yavaş büyümesi nedeni ile ayak tırnaklarında daha az rastlanır. Çeşitli enfeksiyonlar,ilaçlar, otoimmun hastalıklar neden olabilir.
Tırnak uçlarındaki küçük, siyah çizgiler ise yüzeysel kanamalara bağlıdır. En çok zedelenmelerle oluşur. Bunun yanı sıra sedef hastalığı ve başka bazı hastalıklarda da görülebilir.
Tırnak mantarının teşhisi dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Tırnaklarda kalınlaşma, şekil bozukluğu, renk değişimi veya koku gibi belirtiler varsa mantar teşhis edilebilmektedir.
Mantar ilaçlarının düzenli kullanımı ile ayak tırnak mantarı giderilerek tırnak şekil bozukluğu giderilebilir. Bunun yanı sıra düzenli manikür, pedikür ve uygu tırnak kesimi de şekil bozukluklarını önlemede ve gidermede etkili olacaktır.
Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
"Hastalık başlangıç dönemde henüz derinin alt tabakalarına inmeden tedavi edilirse yüzde yüz şifa bulabilir. Bu nedenle tırnaklarda meydana gelen tüm renk değişikliklerinin ayırıcı tanısı ve tedavisi için vakit kaybetmeden deri ve zührevi hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
Dalgalı tırnaklar: Tırnaklardaki dalgalanmalar demir eksikliği, vaskülit veya lupus hastalığının belirtisi olabilir. Kuru, kırılan tırnaklar: Tırnaklarınız sık sık kırılıyorsa hormon seviyelerinizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir. Tiroid veya mantar hastalığının habercisi olabilir.
Depresyona bağlı oluşan tırnak hastalığı çeşidine Beau çizgileri denir.
Tırnaklarda oluşan şekil bozuklukları;
Bu vücutta demir eksikliği ve dolaşım bozukluğunun habercisi olabilmektedir. Bunun yanında tırnakların aşırı suda kalması, deterjan ile etkileşim halinde olması ve kalsiyum eksikliği bunun oluşmasına neden olabilmektedir.
Tırnak sedef hastalığı, tırnakların çökmesine veya parçalanmasına neden olabilir. Tırnak sedef hastalığı tedavisinde, güçlü kortikosteroid krem, tazaroten krem, tırnak altındaki birikmeyi tedavi için kalsipotriol, kortikosteroid enjeksiyonları ve lazer kullanılmaktadır.
Demir eksikliği için önerilen besinler arasında susam, kırmızı et, beyaz et, brokoli, kivi, yumurta ve kinoa vardır. Kara üzüm ve kabak çekirdeği de yüksek demir içeren atıştırmalıklardandır. Demir eksikliğini uzun vadede beslenmenize demir içeren gıdalar ekleyerek giderebilirsiniz.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri