Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar. Bu durum sonucunda büyüme ve sağlıklı gelişmeleri sağlanır. Evde civciv yetiştirirken civcivin bulunduğu ortamda muhakkak ılık su bulundurulmalıdır.
Su ve Suluklar : Civcivlerin yumurtadan çıktıktan sonra önce bol ve temiz su içmesi sağlanmalı, 2-3 saat sonra yem yedirilmelidir. İçme suyu sıcaklığı ilk hafta 24oC olmalıdır. Sulukların yüksekliği haftalık olarak ayarlanmalıdır. Suluklar haftada iki gün de- zenfekte edilmelidir.
Civcivler bilindiği üzere ömürlerinin ilk 72 saatini sarı kese sayesinde su ve yem olmaksızın idame ettirebilirler. Kuluçkadan çıkım sonrası civcivlerin yer veya kafes sisteminde ilk ihtiyaç duyduğu gıda sudur.
Civciv yemi bulamadığınız zamanlar da civcivinize bulgur verebilirsiniz ancak ince bulgur olmasına dikkat ediniz. Bulgur dışında yeşillik yemeyi de çok severler. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkayarak civcivinize verebilirsiniz. Ayrıca ufalanmış buğday, ekmek kırıntıları, marul, lor peyniri ve pirinç yiyebilirler.
“Yumurtadan yeni çıkan bir civciv 72 saat yem ve susuz idare edebilme kapasitesine sahip olmakla birlikte ve genellikle, bir ile iki gün içerisinde yem tüketme alışkanlığını kazanacak düzeye gelir.”
İlgili 15 soru bulundu
İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
Civciv kümesine önceden toz kireç serpilir. Daha sonra kümes ızgarasız ise altlık olarak 5-10 cm kalınlığında talaş veya saman serilir. Altlığa konulacak talaşın iri planya talaşı olması ve reçinesiz olması istenir.
Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir. Ayrıca her 10 saatte bir de su verilmesi gerekir. Civcivler hızlı büyüyen hayvanlar olduğu için yemini ve suyunu eksik etmemek gerekir.
Civcivler şirin ve minnoş hayvanlardır. Genellikle evde de beslenebilen civcivlerin bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.
Civcivlere özellikle çok fazla dokunulmaması gerekiyor. Hassas olduklarından dolayı, ellerin sürekli temizlenmesi gerekir. Civcivler hemen hastalanabilen ve ölebilen canlılardır.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Kanatlı hayvanlarda görülen en riskli sağlık sorunlarından birisi de kanlı ishaldir. Meydana gelmesi durumunda diğer civcivlere oldukça kolay bir şekilde yayılan bu sorun üretim merkezlerinde ani ölümlere ve yüksek oranda veri kaybına neden olmaktadır.
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olursa civciv zayiatı o kadar az olur. Civcivlere ilk günlerde el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir.
Tavuklar yedikleri yemin yaklaşık 2 katı su tüketirler. Sıcak iklim koşullarında bu oran artar. Civcivin % 70'i sudur (çıkımda bu oran % 85'i bulur).
Kuluçkaya konduktan 380 saat kadar sonra çıkışlar başlar ve yaklaşık 10 saatte civcivler çıkar. Çıkan civcivlerin kurumasını sağlamak amacıyla civcivler en az 5 saat makinede bırakılmalıdır. İlk ve son civcivin çıkışı kısa bir süre içinde gerçekleşir.
Altı ay içinde kuş tüm yetişkin özelliklerini geliştirecek ve artık olgun bir tavuk olarak kabul ediliyor.
Veteriner Hizmetleri ve Hayvan Pazarları: Veteriner klinikleri veya hayvan pazarları, çeşitli civcivlerin satışının gerçekleştiği yerlerdir. Bu yerlerde yetiştiricilerle doğrudan iletişim kurabilir ve ihtiyaçlarınıza uygun civcivleri satın alabilirsiniz.
Ortalama değer olarak tavuğun günlük yem tüketimi 130 gram alınabilir. Bu değer, basit tünek ızgaralı kümeslerde 140 gram, bataryalı kafeslerde 120 gram kadar olmaktadır. 56 günlük civciv döneminde civciv başına toplam 2 kg yem, 115 gün piliç döneminde de piliç başına toplam 7 kg yem öngörülmektedir.
Kışın civciv bakımının en önemli noktası doğru ısıyı civcivimize sağlamak diyebiliriz. Bunu sağlamak için civcivlerimizi beslediğimiz kafese veya kümese infraded ısıtıcılar ile ısı desteği yapabiliriz. Bunun yanında kaloriferlerimizin hemen altına kafesimizi yerleştirip ihtiyaç duydukları ısıyı sağlayabiliriz.
Civciv yemi kırık buğday, ayçiçeği, mısır, yağlı soya, soya tohumu küspesi, mermer tozu ve tuz içeriyor. Aynı zamanda civciv yemi besin değerleri incelendiğinde ise; %12 su, %22 protein, %6 selüloz, %8 ham kül, %0,35 NaCL, %0.7 fosfor, %1.1 lysine, %0.5 methionine, %0.4 sistin bulunduğu gözlemleniyor.
Evet, uçabilirler. Sadece çok uzağa uçamıyorlar. Çeşidine bağlı olarak bir tavuk yerden 3 metre kadar yükselebilir ve tek uçuşta 12-13 metre uzağa gidebilir.
Soğuk koşullarda üşüyen civciv, piliç ve tavuklar bir araya gelip gruplar halinde toplanırlar. Hayvanların tüylerini kabarttıkları ve hareketlerini azalttıkları gözlenir.
Üst gaganın keskin distal ucunun (ucu) kırpılması, cilt travmasını gagalamadan azaltır; bu 1 günlükken yapılabilir ve olgunlaşan piliçlerde ayda bir tekrarlanabilir. Gaganın ucu, kuluçkada çıım gününde kızılötesi ısı ile yakılarak gaga kesimi yapılabilir , bu da minimum stresle kısaltılmış bir gagaya neden olur.
Çoğu insan civciv beslemekten hoşlanır. Yazın civciv bakmak, kolaydır. Havalar soğuduğunda civciv beslemek gibi niyetiniz varsa iyi düşünmeniz gerekir. Çünkü civcivler soğuktan çabuk hasta olup ölürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri