Ses değiştirme ameliyatı sonrasında ses değişikliği kalıcıdır. Sesin tam olarak oturması 12 ile 18 ay kadar sürebilir.
Tipik olarak, ses değişikliği 12 veya 13 yaşlarında veya ortaokul yıllarında başlar. Kimi zaman bu deneyim ergenler için utanç verici olabilir. 17-18 yaşlarına gelindiğinde değişim tamamlanır ve yeni ses yapısına kavuşulur.
Vücuttaki öbür değişimler gibi, ses değişimi de ortaya çıkmaya başlamaktadır. Genel olarak, erkeklerde ses değişikliği 12 ya da 13 yaşlarında ya da ortaokul senelerinde başlamaktadır. 17 ile 18 yaşlarına gelindiğindeyse değişim tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır.
Ses kalınlaşması sıklıkla 13-14 yaş civarında başlamaktadır.
İnsan sesi yaşlandıkça değişir.Bunun nedeni larenks (hançere, gırtlak), solunum sistemi, ağız ve boğaz dokusundaki anatomik değişiklikler. Bunların bir kısmı kas atrofisi (organların körelmesi), dokuların sertleşmesi ve zarların kuruması sonucu ortaya çıkar.
İlgili 27 soru bulundu
Ergenlik çağındaki bir diğer önemli olay da boy uzunluğundaki artıştır. Ergenlikte kızlarda 20–25, erkeklerde ise 25–30 cm boy uzunluğu artışı olur. Ergenlikte sesin kalınlaşması, erkek ergenlerde görülür. Genellikle 13 yaş civarında ses değişmeye başlar.
* Yaşlandıkça insanın sesi kalınlaşır mı? Erkeklerde kalınlaşır, kadınlarda daha da incelir. Eğilim bu yöndedir.
Orta ergenlik dönemi
14-16 yaşları arasında gözlenen, bedensel ve hormonal değişimlerin devam ettiği dönemdir. Kızlarda ses incelirken, erkeklerde kalınlaşmaya başlar. Hormonal değişimlere bağlı olarak sivilcelenme gözlenebilir.
Genetik sesi gırtlak, boyun, yüz ve çene hatlarımız yani genetiğin yüksek payı olan vücut yapımızla ve gonozomlardan gelen genler ses tonumuzda çevresel faktörler gibi önemli bir rol oynar. İnsan genetiğinin seste etkili olduğu ortadadır fakat bunun çevresel etkiye göre ne kadarlık bir oranda olduğunu söylemek güçtür.
Ergenlik kızlarda normal şartlar altında 10 ila 15 yaş civarında, göğüslerin belirginleşmesiyle başlıyor. Yaklaşık iki yıl sonra ilk adet kanaması görülüyor. Alt sınır olarak 8, üst sınır olarak da 13 yaş bu bulgular için normal kabul ediliyor.
Ergenlik döneminde, erkek çocuklarda perde yaklaşık bir oktav düşer. Kızlarda temel frekanstaki düşüş daha az olmakla birlikte, ergenlik döneminde erişkin düzeyine iner. Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
Ses tonu da tıpkı koku ve yüz simetrisi gibi kişinin genleriyle ilişkili olan bir özellik.
Özellikle erkeklerde ses telleri, daha uzun ve kalın bir yapıya bürünerek sesin kalınlaşmasına yol açarlar. Bu süreç yaklaşık olarak 18 yaşına kadar devam eder. Ses değişiminin ilk evresi başlangıç (pre-mutasyon) evresidir. Sonrasında ise değişim (mutasyon) ve değişim sonrası (post-mutasyon) evreleri yaşanır.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
Erkekler daima akranı olan kadınlara kıyasla, daha olgunlardır. Tam anlamıyla olgunlaşmaları 25-30 yaşına tekabül eder.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Bazı gıdalar boğazda balgam oluşumuna sebep olup, ses tellerine zararlı olsa da sese iyi gelen yiyecekler boğaz ve ses telleri sağlığını geliştirebilirler. Tüm kafeinli içecekler, çay, kahve, bazı gazlı içecekler sesiniz için zararlıdır.
Yaşlandıkça ses telleriniz gevşiyor ve konuştukça hava sızdırıyorsunuz, böylece sesiniz hırıltılı bir hale geliyor. Bu aynı zamanda, neffessiz kaldığınız için çok uzun cümleler kuramamanız anlamına geliyor. Ayrıca, kaslar zayıfladığı için yaşlandıkça sesiniz inceliyor.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar.
Ancak belli yaş aralıkları belirtmek mümkün elbette; Erken ergenlik: Kızlarda ortalama 10 - 13, erkeklerde 13 - 15. Orta ergenlik: Ortalama 13 - 15 yaşlarından 17 yaşa kadar. Geç ergenlik: Ortalama 18'den 20'li yaşların başlarına kadar olan dönem.
İşitsel çekicilik, fiziksel çekiciliğin önemli bir işareti olarak görülebilir. Yapılan araştırmalar, hem kadınların hem de erkeklerin duydukları çekici bir ses tonunu, çekici bir fiziksel görünüşle ilişkilendirdiğini gösteriyor.
Sesin güzel ya da çirkin çıkmasına neden olan bir takım genetik ve çevresel etmenler vardır. Ses tellerinin boyu, dudak yapısı, dişler gibi genetik faktörlerin yanında beslenme rutini, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar, ses egzersizleri gibi çevresel faktörler de sesi olumlu ya da olumsuz etkiler.
Sigara içen kadınların sesleri bazen erkek sesinden daha kalın bir şekilde çıkıyor. Bunun sonucunda erkek sesi ile konuşma da geri dönüşümsüz bir hale geliyor. Özellikle de günde bir paketin üzerinde sigara kullanılması, ses tellerinde ödem oluşmasına neden oluyor. Bu da sesin kalınlaşmasına yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri