Ses teli ameliyatları, mikroskobik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilir. Cerrahi yöntem ile ses teli bölgesine girilir ve kist ya da polip varsa çıkartılır. Ameliyat sonrasında ses kısıklığı normal bir durumdur. Ameliyat sonrasında ses istirahatı yapılır, aşırı sıcak ya da soğuk içecek ve yiyecek tüketilmemesi gerekir.
Delik tamamen kapatılana kadar hasta parmağıyla 'trakeostomi kanülü' adı verilen boruyu kapayarak ses çıkarabilir. İyileşme sağlandıktan ve boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hasta ağız burun yoluyla nefes alabilir ve gene sesi biraz kısık da olsa rahatlıkla konuşabilir.
Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Sesin tam olarak oturması 12 ile 18 ay kadar sürebilir. Ses değiştirme ameliyatından sonra doktor birkaç hafta boyunca ses tellerinin iyileşmesi için ses istirahati önerebilir. İstirahat sonrasında iyileşen ses telleri, rahat bir şekilde kullanılabilir.
Ses telinin iyi huylu hastalıkları için uygulanan ameliyatlara fonomikrocerrahi adı verilir. Ses ameliyatı mikroskop altında, ağız içerisinden ve genel anestezi altında yapılır. Deneyimli bir cerrah ve herhangi bir klinik sorunu olmayan bir hasta için ameliyatın süresi ortalama bir saat kadardır.
İlgili 16 soru bulundu
Lazerle Ses Teli Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanır? Ses tellerinde lazer kullanılarak tedavi edilen rahatsızlıkların başında ses teli papillomu, ses teli kanseri ve ses telinin kanser potansiyeli olan lezyonları gelir.
Ham ses, ses telleri tarafından ortaya çıkar. Ancak ses rengi; dil, damak, dişler, dudaklar ile şekillendirilmektedir. Bu yapılar değiştirilemediği için sesi herhangi birinin sesine benzetmek teknik olarak şuan için mümkün değildir. Ses inceltme ve kalınlaştırma ameliyatları özel bir alan olduğu unutulmamalıdır.
Ses estetiği ameliyatı fiyatları ortalama 15 bin ile 25 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. . Ameliyat süresi ise kullanılan tekniğe göre 20-40 dakika arası değişiyor.
Ses ameliyatı ya da ses teli ameliyatı, ses tellerinin iyi huylu ya da kötü huylu rahatsızlıklarında hastalığı tedavi etmek ya da ses kalitesini değiştirmek için yapılan ameliyatlara verilen isimdir. Mikroskop altında yapıldığı için çok özel enstrümanlar gerektiren ince bir cerrahidir (fonomikrocerrahi).
En sık karşılaşılan ses teli hastalığı nodül ya da poliplerdir. Genellikle iyi huylu olan ve yayılmadan çıktığı bölgede kalan nodüller, ses tellerinin doğru kapanmamasına neden olarak farklı belirtiler ortaya çıkarırlar. Kısa ama sürekli tekrarlayan ses kısıklıklarına neden olurlar.
Ses telleri ses üretmenin yanında, yutkunmayla kapanarak yiyecek ve içeceklerin akciğere kaçmasını da engellemektedir.Tek taraflı ses teli felci olan hastalarda en sık görülen problem ses kısıklığı ve yemeklerin soluk borusuna kaçarak oluşturduğu öksürük krizleridir. Bununla birlikte; Konuşma sırasında yorulma.
Ameliyat olarak ağız içinden lazerle hasta ses teli alınır (lazer kordektomi). Hastanın hastanede yatması gerekmez; sabah hastaneye gelir, ameliyat olur ve 2-3 saat sonra evine gider. Sesi bir yıl kadar kötü çıkar; bir yıl içinde vücut yeni ses teli oluşturur ve ses, ameliyat öncesi sesinden daha iyi olur.
Ses kısıklığı için hangi bölüme başvurmak gerekir? Ses kısıklığı için Kulak Burun Boğaz hastalıkları bölümüne başvurulmalıdır.
Ses teli skarının en önemli nedeni, cerrahidir. Skara en çok yol açan cerrahi, ses telinin iyi ve kötü huylu hastalıkları için yapılan mikrolaringocerrahidir. Diğer cerrahiler sırasında hasta entübe edildiği için tüpe bağlı hasarlar ya da gırtlağa künt ya da kesici travmalar da skarın nedenleri olabilir.
Ses teli hasarının kaynağı pek çok nedene bağlı
Sesin kötü ve uygun olmayan şartlarda, özellikle uzun süreli ve yüksek tonlarda kullanılması da harabiyete yol açabilir. Ses tellerinde görülen sorunların bir nedeni de tiroit bezlerine komşuluğu olduğu için tiroit cerrahisine bağlı travmalardır.
Ses Telleri (Vokal Kord) Nodülleri Ve Polipleri Nedir? Ses tellerinde üzerinde görülen vokal nodüller, iyi huylu (kanser dışı) oluşumlardır. Sıklıkla 20-50 yaşlarında ve kadınlarda daha fazlaca görülür. ses tellerinin kötü kullanıma bağlı olarak ses telleri üzerinde oluşan yumuşak şiş noktalardır.
Ses Tellerinde Nodül Belirtileri Nelerdir? Ses teli nodülünün belirtileri genellikle ses kısıklığı, seste değişiklik, sesin çatallı çıkması ve seste kabalaşmadır. Profesyonel ses kullanıcısı sesinin daha alçak perdeden çıktığını ya da sesinin normalden daha soluklu, cızırtılı, hışırtılı olduğunu ifade edebilir.
Ergenlik Döneminde Temel Frekans
Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Hayır, estetik ameliyatlar SGK kapsamında yer almaz.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
İşitsel çekicilik, fiziksel çekiciliğin önemli bir işareti olarak görülebilir. Yapılan araştırmalar, hem kadınların hem de erkeklerin duydukları çekici bir ses tonunu, çekici bir fiziksel görünüşle ilişkilendirdiğini gösteriyor.
Genetik sesi gırtlak, boyun, yüz ve çene hatlarımız yani genetiğin yüksek payı olan vücut yapımızla ve gonozomlardan gelen genler ses tonumuzda çevresel faktörler gibi önemli bir rol oynar. İnsan genetiğinin seste etkili olduğu ortadadır fakat bunun çevresel etkiye göre ne kadarlık bir oranda olduğunu söylemek güçtür.
Sesin güzel ya da çirkin çıkmasına neden olan bir takım genetik ve çevresel etmenler vardır. Ses tellerinin boyu, dudak yapısı, dişler gibi genetik faktörlerin yanında beslenme rutini, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar, ses egzersizleri gibi çevresel faktörler de sesi olumlu ya da olumsuz etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri