Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur. Ses telleri saniyede; erkeklerde 100-150, kadınlarda 200-250, bebeklerde 400 kere titreşir. Bu ham ses boğaz, burun ve ağız boşluklarında şekillenerek her insana özgü olan ses tonunu oluşturur.
Ses telleri konuşma sırasında birbirine yaklaşarak temas eder ve akciğerlerden gelen hava ses telleri arasında titreşime neden olur, böylece ses ortaya çıkar.
Gırtlağın sağ ve sol bölümlerinde iki adet olan ses telleri, hareketli organlar olup, birbirlerine doğru yaklaşarak ayrılırlar. Nefes alıp- verme esnasında yanlara doğru açılır iken; şarkı söyleme ve konuşma sırasında birbirine doğru yaklaşarak titreşirler.
Ses telleri, larinks denilen gırtlak boşluğunda yer alan iki adet bağ şeklindeki oluşumlardır. Boyunda asılı olan gırtlak içinde yer alan kıkırdaklar arasında önden arkaya doğru uzanan bu bağlar, kafa çiftleri adı verilen sinirlerden biri tarafından çalıştırılarak sesin oluşumunu sağlarlar.
Sesin yayılması titreşim aracılığı ile gerçekleşir. Titreşim sonucu oluşan bu ses bir tür enerji çeşididir. Dalgalar halinde yayılır ve her yöne doğru hareket eder. Böylece biz de farklı canlı ve cansız varlıklardan çıkan sesleri dalga şeklinde yayılan titreşim vasıtasıyla duyarız.
İlgili 42 soru bulundu
Ses, su dalgaları gibi bir noktadan başka bir noktaya dalgalar halinde yayılır. Ses bu yönüyle su dalgalarına benzemektedir. Ancak yayılma su dalgalarından farklı olarak, bir balonun şişirilmesi gibi her yönde olur. Su dalgaları ise sadece suyun yüzeyinde yayılır.
İnsanlar, hayvanlar, taşıtlar, müzik aletleri, şelale, rüzgâr, yağmur ses çıkaran varlıklardandır. Kendiliğinden ses çıkaran varlıklara doğal ses kaynakları denir.
Ses telleri ses üretmenin yanında, yutkunmayla kapanarak yiyecek ve içeceklerin akciğere kaçmasını da engellemektedir.Tek taraflı ses teli felci olan hastalarda en sık görülen problem ses kısıklığı ve yemeklerin soluk borusuna kaçarak oluşturduğu öksürük krizleridir. Bununla birlikte; Konuşma sırasında yorulma.
Tipik olarak, ses değişikliği 12 veya 13 yaşlarında veya ortaokul yıllarında başlar. Kimi zaman bu deneyim ergenler için utanç verici olabilir. 17-18 yaşlarına gelindiğinde değişim tamamlanır ve yeni ses yapısına kavuşulur.
Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur. Ses telleri saniyede; erkeklerde 100-150, kadınlarda 200-250, bebeklerde 400 kere titreşir. Bu ham ses boğaz, burun ve ağız boşluklarında şekillenerek her insana özgü olan ses tonunu oluşturur.
Yalancı ses telini transfers aritiroid kas ile birlikte birbirine yaklaştırarak (sifintel) kapatma görevi sağlar. Bu kas vokal kordları birbirine yaklaştırır gerginleştirir ve kalınlığını arttırır. Fonasyon için en önemli kastır.
Vücudumuzdaki diğer kaslar gibi ses telleri de doğru egzersizler ile güçlenir, yanlış egzersizler ile zarar görür. Ses tellerine egzersizler yaptırarak onları travmalara karşı güçlendirmeyi içerir. Ses hijyeninde dikkat edilmesi geren maddeler aşağıda belirtilmiştir.
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
Delik tamamen kapatılana kadar hasta parmağıyla 'trakeostomi kanülü' adı verilen boruyu kapayarak ses çıkarabilir. İyileşme sağlandıktan ve boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hasta ağız burun yoluyla nefes alabilir ve gene sesi biraz kısık da olsa rahatlıkla konuşabilir.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Sesin yanlış ve fazla kullanımından başka sigara, alkol kullanımı, yeterince su içilmemesi, çok kahve tüketilmesi, boğaz reflüsü eşlik eden üst solunum sisteminin enflamasyonları da ses tellerine zarar verip disfoniye yol açabilir.
Çay ve kahve gibi içecekler ses tellerini zaman içinde yıpratır. Bu içecekler yerine doğal meyve suyu yahut bitki çayı içmeyi deneyin. Böylece sesinizin her zaman güzel ve net çıkmasını sağlarsınız.
Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
Ses telleri nemli tutulduğunda ses daha sağlıklı oluyor. Ihlamur, zencefil, bal gibi bitki çayları aşırıya kaçılmadığı sürece faydalı olabiliyor. Burada özellikle etken madde sıcak su ve buhar.
LEAF ise bu ses düzeyinin çok daha üstüne çıkıyor ve insanın dayanamayacağı şiddette ses çıkarabiliyor. Dünyanın en yüksek ses çıkaran makinesi olarak lanse edilen LEAF (Large European Acoustic Facility) bir jetin kalkışta çıkardığı sesten 4 kat daha fazla ses çıkarabiliyor.
Uçak, kuş, araba motoru, radyo, flüt, gitar sesleri gibi. İşitilen bu seslerin her biri bir ses kaynağından çıkmıştır.
Sıvılarda da bir miktar hızlıdır. Ancak gazlarda daha yavaş bir şekilde yayılmaktadır. Doğal ses kaynakları; insanların ve hayvanların çıkarmış olduğu sesler, yağmur sesi, rüzgar sesi, su sesi, akarsu sesi, gök gürültüsü ve doğada meydana gelen aklınıza gelebilecek her türlü sestir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri