Balkabakları kış ayı hariç her mevsimde ekilebiliyor. En taze balkabağına ulaşmak isteyenler Ekim ayının başlangıcında marketlere giderek satın alabiliyor. Balkabakları Ekim ayının başlamasıyla birlikte marketlerdeki yerini alıyor.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Balkabağı kış sebzesidir.Balkabağı genelde tatlısı yapılan çok lezzetli bir besindir. Hem hafif bir tadı vardır hem de çok besleyici içeriğe sahiptir. Kış mevsiminde özellikle Kasım ve Aralık aylarında hasat edilen balkabaklarını pazar tezgahlarında ve marketlerin sebze reyonlarında görmek mümkündür.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
Alacağınız bal kabağının sapının tamamen kurumuş olması gerekir. Eğer yeşil saplı ya da yer yer yeşil kalmış saplı bir bal kabağı görürseniz bu, olgunlaşmadan toplandığı anlamına gelir. Onlar yerine sapı tamamen sararmış ve kurumuş olanları tercih etmelisiniz.
Dolayısıyla büyük şehirlerdeki ünlü lokantalarda bal kabağı tatlıları da Afyonkarahisar'ın bal kabağından yapılıyor. Tüketicilere Afyonkarahisar bal kabağını tatmalarını tavsiye ediyoruz. Bal kabağı Afyon kaymağıyla çok güzel bir lezzet oluşturuyor."
Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır. Soğuklardan hızlı şekilde zarar görür ve aşırı sıcaklardan da hoşlanmaz.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Kabak ne zaman yenir? Kabak tüketimi en çok haziran, temmuz, ağustos aylarında gerçekleştirilir. Bu aylarda kabaklar doğal hava şartlarında büyüme imkanı bulurlar. Eylül ayında da yine birçok kabak türünü tezgahlarda görebilme şansına sahipsiniz.
Kabaklarda vejetasyon süresi yazlık çeşitlerde 100-130 gündür. Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur. Bu nedenle yetiştirme dönemleri ve yerinin iyi seçilmesi gerekmektedir. Kabaklar toprak isteği bakımından çok seçici olmamakla beraber çok ağır ve kumlu toprakları sevmez.
Bal kabağı yaprak ve gövdesinin sararıp kahverengiye dönmesi tam olgunluk dönemi anlamına geliyor. Ekimden yaklaşık 110-120 gün sonra hasat olgunluğuna erişiliyor.
Balkabağı Ne Kadar Dayanır? Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Genel olarak onlara bal kabağı diyoruz ama aslında dünyada kış kabaklarının yüzlerce çeşidi var. Bazılarının kabukları kıpkırmızı, bazıları ise koyu yeşil. Bazılarının kabukları pürüzsüzken, bazılarınınki pütür pütür. Kocaman kabakların yanında elinizin içine bile sığabilen minicik olanlar da var.
Balkabağı üretimi risksiz,maliyeti düşük ve çiftçiye garantili bir gelir sağlıyor. Hafta sonu Sevliyevo'da Kabak festivali düzenlendi. Gotse Delçev bölgesinden Delyan Toşev'in 300 k'lık kabağı, festivalin en güzel ve en ağır kabağı seçildi ve sahibine 1000 leva kazandırdı.
A, C ve E vitaminleri, folik asit ve demir mineralini içeren balkabağı içerdiği bu vitamin ve minerallerin etkileri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu etkisi sayesinde balkabağı tüketimi, enfeksiyon hastalıklarından ve kronik hastalıklardan korunmayı destekleyebilir.
Bal kabağın tadı farklıdır, Çerkez Kabağının tadı farklıdır. Çerkez kabağı dediğimiz kestane içi gibi olur, lezzetli ve sert olur. Bal kabağı biraz yumuşak olur. Verimi daha fazla olduğu için insanlar bal kabağı yapar.
Tohumlar ilkbaharda don tehlikesi kalktıktan sonra ekilmesi gerekmektedir. Bölgemiz şartlarında en uygun ekim Mart ayı başından Nisan ayı başına kadar olan dönemde yapılmaktadır.
İtalya'da üretilen bal kabağı, bin 226 kilogramlık ağırlığıyla dünyanın en büyük bal kabağı olarak Guinness rekorlar kitabına girdi. İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Siena şehrinde yetiştirilen bal kabağı, Guinness rekorlar kitabına girerek dünyanın en büyük bal kabağı ünvanını aldı.
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Bal kabağı tatlısının üzerine tahin gezdirip Hindistan cevizi, dövülmüş fındık veya ceviz gibi seçenekler serperek ya da yanına kaymak, dondurma gibi seçenekler ekleyerek servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri