Tek taraflı ses teli felci oluşmasına yol açan en sık neden, baş, boyun ya da göğüs kafesi içerisinde yapılan cerrahi girişimlerdir. İlgili hastalığın tedavisi sırasında ses teli siniri istemsiz olarak hasar görebilir. Bazı durumlarda ise hastalığı tedavi edebilmek için sinirin hasar görmesi kaçınılmaz olur.
Farklı nedenlerden dolayı yaşanabilen ses teli felçleri genellikle geçirilmiş akciğer, kalp, tiroit ile boyun fıtığı ameliyatları sonrasında, bazı viral üst solunum yolu enfeksiyonları ve bir takım nörolojik hastalıklarda ortaya çıkmaktadır.
Çok nadir görülmekle birlikte her iki ses teli birden tam kapalı ya da çok az açılmış pozisyonda iken felç oluştuğu takdirde; nefes alınamaz ve acil müdahale gerekir.
Ses Teli Felci Tedavisi
Tek taraflı ses teli felcinde ilişkili ses problemlerinin tedavisi için kullanılan ana yöntemler ses terapisi, enjeksiyon laringoplasti (ses tellerine dolgu yapılması, kapalı ses teli cerrahisi) ve tiroplastidir (açık ses teli cerrahisi).
Ses teli felçlerinin bir hastalık değil, hastalığın bir belirtisi olduğunu kabul etmek gerekir. Ses teli felçlerine neden olan faktörlerin listesi oldukça kalabalıktır. Ses teli felci oldukça yaygındır; ses teli sinirinin kafa içi bölümünden gırtlağa girişine kadar olan bölümünün hastalıklarıyla olur.
İlgili 37 soru bulundu
Sesin doğal işleyişini bozan, fonasyonu zorlaştıran ses problemleri iki haftadan fazla sürerse ve seste kendiliğinden bir iyileşme görülmezse en kısa zamanda bir uzman hekime başvurulmalıdır. Ses hastalıkları zamanında tedavi edilmezse ileride cerrahi operasyon gerektirecek daha büyük ses problemlerine neden olur.
Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
Ses kısıklığı için Kulak Burun Boğaz hastalıkları bölümüne başvurulmalıdır.
Felç iyileşme süreci ve hızı hastanın kendine özgüdür. Bazı hastalar haftalar, bazıları aylar içinde iyileşirken bazıları için iyileşme süreci yıllar alır. Bazı felçli hastalar tamamen iyileşirken bazılarında belli oranda fonksiyonel kayıplar yaşam boyu devam edebilir.
Operasyon sonrasında genelde bir haftalık ses istirahatı önerilmektedir. İlk gün hafif boğaz ağrısı yaşanabilir ancak bu durum geçicidir. Ameliyat sonrası yaklaşık iki hafta süreyle reflü ilaçları desteği ve reflü diyeti uygulanabilmektedir. Bu süre sonunda ses tellerinde iyileşme sağlanmaktadır.
Sesin yanlış ve fazla kullanımından başka sigara, alkol kullanımı, yeterince su içilmemesi, çok kahve tüketilmesi, boğaz reflüsü eşlik eden üst solunum sisteminin enflamasyonları da ses tellerine zarar verip disfoniye yol açabilir.
Ses telinin iyi huylu hastalıkları için uygulanan ameliyatlara fonomikrocerrahi adı verilir. Ses ameliyatı mikroskop altında, ağız içerisinden ve genel anestezi altında yapılır. Deneyimli bir cerrah ve herhangi bir klinik sorunu olmayan bir hasta için ameliyatın süresi ortalama bir saat kadardır.
Delik tamamen kapatılana kadar hasta parmağıyla 'trakeostomi kanülü' adı verilen boruyu kapayarak ses çıkarabilir. İyileşme sağlandıktan ve boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hasta ağız burun yoluyla nefes alabilir ve gene sesi biraz kısık da olsa rahatlıkla konuşabilir.
Zencefil ve ekinezya çayı ses tellerinde görülen sorunlar için tüketilebilmektedir. Gün içerisinde belirli miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Ses kısıklığı ile birlikte veya bağımsız olarak; ses değişiklikleri, nefes almada güçlük, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kanlı öksürük, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyun bölgesinde hissedilen yumrular / kitleler, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Tek taraflı ses teli felci oluşmasına yol açan en sık neden, baş, boyun ya da göğüs kafesi içerisinde yapılan cerrahi girişimlerdir. İlgili hastalığın tedavisi sırasında ses teli siniri istemsiz olarak hasar görebilir. Bazı durumlarda ise hastalığı tedavi edebilmek için sinirin hasar görmesi kaçınılmaz olur.
Ses ameliyatı ya da ses teli ameliyatı, ses tellerinin iyi huylu ya da kötü huylu rahatsızlıklarında hastalığı tedavi etmek ya da ses kalitesini değiştirmek için yapılan ameliyatlara verilen isimdir. Mikroskop altında yapıldığı için çok özel enstrümanlar gerektiren ince bir cerrahidir (fonomikrocerrahi).
Ilık duş almak da boğazın nemlendirilmesine katkı sağlayarak ses kısıklığına iyi gelir. Boğaz pastilleri kullanmak. Pastiller boğazı nemlendirmeye, ağrıyı hafifletmeye ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Ballı, limonlu, yeşil çay ya da ekinezya içeren pastiller ses kısıklığına iyi gelir.
Ses estetiği ameliyatı fiyatları ortalama 15 bin ile 25 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. . Ameliyat süresi ise kullanılan tekniğe göre 20-40 dakika arası değişiyor.
SESİN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI
“Sigara sesin en büyük düşmanıdır. Gırtlak ve akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Sigaranın kesinliklebırakılması, bulunulan ortamda sigara dumanına maruz kalınmaması gerekir. Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır.
Su-tuz gargara: Ses tellerini her daim korumak isteyenler günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez bir bardak suyun içerisine yarım çay kaşığı tuzu karıştırarak gargara yapabilir. Elma sirkesi: Elma sirkesi doğal bir antimikrobiyaldir.
Ses teli ameliyatları, mikroskobik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilir. Cerrahi yöntem ile ses teli bölgesine girilir ve kist ya da polip varsa çıkartılır. Ameliyat sonrasında ses kısıklığı normal bir durumdur. Ameliyat sonrasında ses istirahatı yapılır, aşırı sıcak ya da soğuk içecek ve yiyecek tüketilmemesi gerekir.
Ancak bunun olasılığı düşüktür. Genel anestezi altında yapılan cerrahi girişimlerde ise hastanın anesteziye ait risklerinin ameliyat öncesi değerlendirilmesi mümkün olur. Ses değiştirme ameliyatı ne kadar sürer? Ameliyatlar kullanılan tekniklere bağlı olarak yaklaşık 40 ila 90 dakika sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri