Selüloz yünü, mineral yünü, cam yünü ve taş yünü hücrecikli yapıya sahip gözenekli ses yutucu malzemelerdir. Bu tür malzemelerin uygulama alanındaki kalınlığı arttıkça alınan verim de artar.
Ses yalıtımında kullanılan malzemeler arasında akustik süngerler, basotect basotect süngerler kullanılır. Bariyerli çeşitleriyle oldukça etkili olan ses yalıtım malzemeleri dışında bariyerli süngerler, bondex süngerpan ve ahşap yünü heraklite gibi malzemelerde kullanılarak ses yalıtımı en üst seviyede sağlanmış olur.
Ses Yalıtımı Malzeme Çeşitleri
Süngerpan, bariyerli basotect sünger, bariyerli akustik süngerpan, ses yalıtım bandı, akustik karo halı, mantarlı kauçuk ve mantar şilte gibi ses yalıtım uygulamalarında kullanılan ses kesici malzemeler, farklı ihtiyaçlar için farklı gruplara ayrılır.
Gürültünün kaynağına göre farklı ses yalıtım malzemeleri kullanılabilir. Hastane, okul, tiyatro, sinema, konut, cami, kütüphane ve spor salonları ses yalıtımının sıklıkla uygulandığı mekânlardır. Ses yalıtımında kullanılan malzemeler ne kadar nitelikliyse, yapılan uygulamadan o kadar yüksek verim alınabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Evlerde Uygulanabilecek Ses Yalıtım Sistemleri
Zeminden ulaşan seslerin engellenmesi için akustik halı, süngerpan, kauçuk tabanlı halı gibi ürünler tercih edilebilir. Taban kısmında kauçuk malzeme bulunan ve akustik yeteneğe sahip olan akustik halılar zemine serilerek rahatlıkla kullanılırlar.
Ses yalıtımı konusunda en başarılı sonuçlar elde edebileceğiniz İzocam Taşyünü, İzocam manto Taşyünü, nfaf ses yalıtım süngeri, nfaf Yapışkanlı ses yalıtım süngeri, genel Taşyünü ve cam yünü ürünler ses yalıtımı konusunda bilindik en başarılı ve en iyi malzemelerdir.
En basit yöntem kapı pencere bantları aracılığı ile camın kenarlarını kapatmak olabilir. Bunun yanı sıra camdaki ya da çerçevedeki çatlakları köpük ile doldurabilirsiniz. Pencereden gelen sesi engellemek için bir perde de kullanabilirsiniz. Bu noktada kalın kumaşlı bir ürün tercih etmeye özen göstermelisiniz.
Doğrusu sesin kaynağından müdahale edilmesi gerekmektedir. Parkelerin altına kullanılan izobozz keçeler sesi oldukça azaltır.
Gözenekli emiciler. Gözenekli emiciler, tipik olarak açık hücreli kauçuk köpükler veya melamin süngerler, hücre yapısı içindeki sürtünme ile gürültüyü emer. Gözenekli açık hücreli köpükler, geniş bir orta-yüksek frekans aralığında oldukça etkili gürültü emicilerdir.
Duvarın yapısına göre yüzeyin sesi karşılama biçimine de bağlı olarak pamuk kaplama ses yansımalarını nötr hale getirip, kullanılan alanda akustik bir ortam sağlar. Ortamı enerjik ve huzurlu hale getirir. 1,5 mm normal kalınlıkta bir uygulamada % 50 oranında sesi keser. Deneyin farkı göreceksiniz.
Ses geçirgenliğinden kurtulmanın yolu ses yalıtımıdır. Ses yalıtımının birçok farklı alanı ve malzemesi vardır. Ses geçiren duvarın hayatımızda yarattığı rahatsız edici gürültülerden ses yalıtımı uygulaması ile kurtulabiliriz.
Ses yutucu malzemeler, yapı ve ortama uygun bir şekilde seçildiğinde gürültüyü kontrol altında tutar, tesisat kaynaklı istenmeyen sesleri engeller ve döşemelerdeki darbe kaynaklı seslerin azaltılmasını sağlar.
Bunun için şu yöntemler izlenebilir: Akustik Perde ve Kalın Battaniye Kullanılması: Duvara kalın battaniyelerin hiç boşluk kalmayacak şekilde monte edilmesi, sesin tutulması için etkili yöntemlerden biridir. Bu uygulamanın bira daha maliyetli şekli ise, akustik perdelerin satın alınmasıyla yapılabilmektedir.
Çelik profil ile yaklaşık 5 cm kadar hava boşluğu oluşturulduktan sonra yüzey alçıpan ile kapatılır. Daha sonra ses bariyeri alçıpanın üzerine uygulanır ve daha sonra tekrar üzeri alçıpan ile kapatılır. Böyle bir uygulama ile yüksek oranda ses yalıtımı sağlamak mümkündür.
Gürültü bariyeri olarak da adlandırılan bu ürünler, genellikle yol, köprü gibi hatlar boyunca trafiğin gürültüsünün etrafa yayılmasını engelleme amaçlı kullanılır. Gürültü üreten jeneratör, kompresör v.b. gibi makinelerin çevresinde etrafa gürültü yayılmasını önlemek için de kullanılmaktadır.
Elbette geçirir. Düz cam balkonlara göre %50 daha az geçirir. tIPKI PVC pencereler gibi ses yalıtımı güçlüdür azda olsa ses illaki geçirir.
Deneyler sonucunda taş yünü ve cam yünü gibi lifli malzemelerin ses yalıtımı açısından diğer yalıtım malzemelerinden daha etkin olduğu görülmektedir.
Taş Yünü Özellikleri
Isı, ses ve yangın yalıtımı sağlar. Isı iletkenlik katsayısı (λ) 0,036 W/mK ile 0,040 W/mK arasındadır.
Dışarıdan gelen sesleri engellemek için tavan ve duvar ses yalıtımı yapılmalıdır. Ses kesici süngerpan üzerine karkas kurularak hava boşluğu bırakılır, karkas üzerine titreşim alıcı kendinden yapışkanlı kauçuk ses bandı çekilir ve üzeri alçıpanla kapatılır. Hava boşluğu ses yalıtmının altın kuralıdır.
Düşük seviyede ısı yalıtımı için piramit, yumurta, melamin süngerler kullanılır. Ses şiddeti yüksek ise süngerpan adı verilen rebonded bondex süngerler kullanılır. Ses yalıtımı yapılması planlanan alan stüdyo, konser alanı, sinema gibi ortamlar ise bariyerli süngerlerin kullanılması uygundur.
Strafor Özellikleri
Isı yalıtımı, ses yalıtımı ve yangın yalıtımı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri