Bazı hastalarda çok yavaş gelişim gösteren hastalığa "sessiz miyelom" adı verilmektedir. Miyelom "asemptomatik" veya "semptomatik" olarak da tanımlanabilir. "Asemptomatik miyelom" terimi hastalığın mevcut olduğu ancak hastada hastalıkla ilişkili semptomların olmadığı anlamına gelmektedir.
Multipl miyelom, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan kemik iliğinde protein üreten plazma hücrelerini etkileyen bir kanser türüdür. Hastalık genellikle omurga, kafatası, pelvis (leğen kemiği), göğüs kafesi, omuzlar ve kalçalar çevrelerini tuttuğu için multiple miyelom olarak adlandırılmıştır.
Kanın laboratuvar analizi, miyelom hücreleri tarafından üretilen M proteinlerini ortaya çıkarabilir. Böbrek fonksiyonu, kan hücre sayısını, kalsiyum seviyesini ve ürik asit seviyesini incelemek adına yapılan kan testleri tanı koyulması adına ipuçları oluşturabilir. İdrarda M proteinlerine rastlanabilir.
Miyelom, bir çeşit beyaz kan hücresi olan plazma hücrelerinde başlayan bir kanserdir. Plazma hücreli kanserlerin en sık görülen çeşididir.
Kappa/Lambda Oranı
Kappa veya lambda düzeylerinden birisi çok yüksek ve diğeri ise normal veya düşük olduğunda, o zaman oran anormal olur ve miyelomun aktif olduğuna delalet eder.
İlgili 23 soru bulundu
Serum serbest hafif zincirlerinin normal düzeyleri: • Kappa: 3.3 – 19.4 mg/L • Lambda: 5.71 – 26.3 mg/L • Kappa/lambda oranı: 0.26 – 1.65 • Bozulmuş oran klonalite göstergesidir. IgG, IgA, IgM ve total hafif zincirler genel olarak mg/dL olarak rapor edilirken, serbest hafif zincirler mg/L olarak rapor edilir.
Hafif zincir veya Bence Jones tipi miyelomlar ise böbrek hasarına ve/veya böbreklerde, sinirlerde ve diğer organlardaki hafif zincir birikimlerinden kaynaklanan amiloidoz veya hafif zincir depo hastalığı ismi verilen rahatsızlığa yol açabilir.
Kök hücreler birtakım hormonlar ve büyüme faktörleri tarafından etkilendiğinde farklı hücrelere dönüşebilen multipotent yapıda hücrelerdir. Bu hücre serilerinden herhangi birinde anormal çoğalma kan kanserlerine sebep olur. Multiple Myelom da plazma hücre kanseri olarak tanımlanabilir.
Multipl miyelom hastalarına otolog kök hücre nakli yapılabilmektedir. Kök hücre nakli, bu hastalığı tedavi etmek için kullanılan bir tedavi seçeneğidir.
Genel olarak toplumda ağır kaldırma ya da ters hareket sonrası ortaya çıktığı kabul edilerek sıklıkla ihmal edilmekte ve sıradan ağrı kesiciler kullanılarak hastalar tarafından önemsenmemektedir. Halbuki sadece basit bir bel ağrısı ciddi bir kan hastalığı olan “Multıpl Myelom”un habercisi olabilir.
Evre - I: az miktarda kanser hücresi vücuda yayılmıştır ve hastada herhangi bir şikâyet olmayabilir. Evre - II: vücutta yayılım birinci evreye göre daha fazladır. Evre - III: çok sayıda kanser hücresi vücuda yayılmıştır.
Multipl Miyelom'un tedavisinde son yıllarda elde edilen büyük gelişmeler, bu hastalıktaki yaşam sürecini olumlu ve önemli bir şekilde etkilemiştir. Büyük çaptaki araştırmalar devam ettiğinden, yeni tedavi protokolleri ve yeni ilaçlar da bu hastalıkta daimi bir umut kaynağı olmaktadır.
Evet, multipl miyelom, ciddi bir kanser hastalığıdır ve tedavi edilmediği veya etkili bir şekilde kontrol altına alınmadığı durumlarda ölümcül olabilir. myeloma, kanserli plazma hücrelerinin kemik iliğinde aşırı miktarda üretilmesi ve kemiklerde lezyonlar oluşturması nedeniyle kemik sağlığını ve diğer organları ...
Kontrolsüz çoğalmaya başlayan bu anormal plazma hücreleri kemik iliğinde çoğalmaya devam ettikçe özellikle omurlar, kalça kemikleri, kafatası, kaburgalar gibi iliğin aktif çalıştığı kemiklerde ağrılara yol açar.
Tedavinin en yaygın komplikasyonu kemik iliği supresyonu 4(%19) ve bulantı, kusma 3(%14) idi. Bir hasta akut böbrek yetmezliği nedeniyle kaybedildi. Yaşam süreleri 10 ile 54 ay arasında, ortalama 27,6±4,2 ay idi.
Otolog nakilde; hastanın kendisinden toplanan kök hücrelerin arasına hastalıklı kök hücrelerin de karışma olasılığı bulunduğundan, nakil sonrası hastalığın tekrarlayabilme riski bulunmaktadır.
Bölüm Hakkında
Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi ile benzeri rahatsızlıklar olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır.
Lösemi, kemik iliği ve kanın kanseridir. Kemik iliğinde tüm hücrelerin ana hücresi olan kök hücrelerden olgun kan hücrelerinin oluşma aşamasında meydana gelen bir bozukluk nedeniyle çok hızlı artan, kötücül hücreler hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur.
Kemik iliği kanseri, ilikteki hücreler anormal şekilde veya hızlandırılmış bir oranda büyümeye başladığında meydana gelir. Kemik iliğinde başlayan kansere kemik iliği kanseri veya kan kanseri denir.
Kemik İliği Kanseri Teşhis Yöntemleri
Kan testleri ile kansızlık, lösemiye işaret eden anormal hücreler veya belirli kimyasalların seviyeleri tespit edilebilir.
Çok sayıda beyaz kan hücresinin üretilerek kan dolaşımına girmesine neden olan, hızla ilerleyen bir kanser türüdür. Bu lösemi türü, acil tedavi gerektirir.
Multipl miyelom tedavisinden sonra da belirli aralıklarla takip gerekir . Hastalığın hiç bir belirti olmaksızın nüks etme ihtimali vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri