Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Türkçede kullanılan; taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil vb. pek çok sözcük eş seslilere örnek olarak gösterilebilir.
Yazılışları aynı fakat anlamları değişik olan kelimeler eş sesli sözcüklerdir. Aynı şekilde yazılıp okunması ve ses anlamından birbirine benzer olması ile beraber, anlamları birbirinden tamamen değişik olan kelimelerdir.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler). Eşsesli kelimelerin yazılışları (imlâları) her zaman aynı olmayabilir.
EŞ SESLİLİK
Yazılışları aynı anlamları farklı olan sözcüklerdir. Sesteş (eş sesli) sözcüklerle çok anlamlılığı karıştırmamak gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Sesteş, eş sesi anlamına gelen bir kelimedir. Söylenişleri aynı fakat anlamları farklı olan kelimelere sesteş kelimeler denir.
Eş sesli (Sesteş) Kelimeler:
Yazılışları ve okunuşları aynı anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Aynı şekilde yazılıp okunan ve ses bakımdan birbirleriyle aynı olan kelimeler sesteş ya da eşsesli kelimeler olarak ifade edilmektedir.
Okunuşları ve yazılışları aynı olan ancak anlam bakımından birbirinden farklı kelimeler sesteş olarak bilinmektedir. Aynı zamanda eş sesli kelimeler biçiminde ifade edilir. Cümle içerisinde çok sık kullanılan bu kelimeler, bambaşka anlamlar üzerinden değişik durumları ifade etmek için değerlendirilir.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Arı kelimesi de eş sesli kelimelerden birisi olarak bilinmektedir. Arı kelimesi hem bir böcek türüdür hem de saf anlamına gelmektedir. Bu durumda eş sesli yani sesteş bir kelime olduğu söylenebilir. Eş sesli kelimeler, yazılışları anlamlı ancak anlamları farklı olan kelimeler olarak bilinmektedir.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Sol kelimesi eş sesli bir kelime olmakla beraber, 3 anlamı bulunmaktadır. Bu anlamlardan ilki Müzik terimlerinden birisi olan sol anahtarını ve notayı ifade ederken fiil anlamı solmak anlamı taşımaktadır.
Yola kelmesi değiş ama yol kelimesi sesteşitir. Önemli not!= Bir kelimenin sesteş olması için kelimeye ek getirilmemelidir. Çıktık kelimesi sesteş olamaz ancak çıkmak kelimesi sesteş olabilir.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir.
En kelimesi eş seslidir.
Ten kelimesi denilince akla sadece insan vücudunun dış kısmı,cilt veya vücut gelmektedir.Tek bir anlamı olduğu için Sesteş DEĞİLDİR.
Dikkat edilmesi gereken şey, köklerin iki anlamı arasında uzaktan yakından bir ilgi olmaması gerektiğidir. Konuyu örneklendirecek olursak, “dal” kelimesini gördüğümüzde aklımıza ağacın dalı veya suya dalmak anlamı gelir. Bu iki anlam birbiriyle hiçbir şekilde alakalı olmadığı için bu kökler sesteş köktür.
Cevap. Cevap: Sesteş Değildir! Aslında hepsi aynı anlamdan geldiği için sesteş sayılmazlar.
Cevap: Cevap : Kahve kelimesi eş şeslidir. Anlamları ise; Kahve kelimesinin ilk anlamı içilen sıcak yada soğuk sıvı demektir.2.anlamıysa çeşitli oyunların oynandığı mekan,kahvehane. Soluk kelimesi eş seslidir.
Cevap. Yazı kelimesinin iki anlamı olduğu için, eş seslidir.
Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Örneğin şan kelimesi sesteş bir kelimedir ve hem Arapça kökenli hem de Fransızca kökenli, iki farklı anlamı karşılayan şan kelimesi bulunur. Aynı zamanda şan kelimesi eş anlamlı kelimelere de sahiptir.
Dikmek kelimesi yukarıda verdiğimiz örneklerdeki gibi farklı anlamlara geldiği için eş sesli bir sözcüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri