Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sevgi kelimesinde hangi ses olayı vardır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sevgi kelimesinde hangi ses olayı vardır?

Kelimeye sevgi veya küçültme anlamı katan 'cık ve cek' eklerinin gelmesi ile kelimede ünsüz düşmesi meydana gelmektedir. Ünsüz Düşmesi Örnekleri Nelerdir? Ünsüz düşmesi, sıklıkla karşılaşılabilen bir ses olayı olarak görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Aşkı hangi ses olayı?

yukarıdan kaynaştırma olayının tanımını okuyarak hatırlayabilirsin =) aşık-ın→ ünlü düşmesi→ aşık kelimesidir fakat buradaki ı harfinde ünlü düşmesi meydana geldiği için aşkın olarak okunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Seviyor kelimesinde hangi ses olayı vardır?

→ Cevap ünlü daralması olmalıdır. Çünkü sözcüğe "-yor" eki getirilmiş.Kelimedeki "-e" sesi daralarak "-i" sesine dönüşmüş.Seviyorum sözcüğünde de ünlü daralması bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Aşk kelimesinde ses olayı var mı?

Aşk, arş, çift, disk, felç, film, fötr, harf, lüks, misk, modernizm, popülizm, risk, şevk, tolerans... gibi kelimeler, Türkçenin bu ses özelliğine uymayan alınma kelimelerdendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkdili.gen.tr

Sevmişti kelimesinde hangi ses olayı vardır?

Sevmişti kelimesinin ses olayında ünsüz yumuşamasi vardır. "d yerine t olmuştur."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Gerçek Sevgiyi Gösteren 4 İşaret - Uhuvvet | Mehmet Yıldız

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Affet kelimesinde hangi ses olayı vardır?

- Ünsüz Türemesi: Af kelimesine affet eki eklendiğinde affetmek olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Azıcık kelimesinde hangi ses olayı var?

Dar ünlü: azcık>azıcık, bircik>biricik vb. Alıntı sözcüklerin Türkçeleşme aşamasında sözcüğün son hecesinde bulunan Türkçe kurallara uymayan iki ünsüzün gelmesi sebebiyle ünlü türemesi görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Kahvaltı hangi ses olayı vardır?

Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Aşçı hangi ses olayı vardır?

Ünsüz sertleşmesi

Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Fıstıkçı Şahap hangi ses olayı?

Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atif.sobiad.com

Ünlü daralması nedir 10 tane örnek?

Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (<başla-yor), oynuyor (<oyna-yor), doymuyor (<doyma-yor), izliyor (<izle-yor), diyor (<de-yor), gelmiyor (<gelme-yor), gözlüyor (<gözle-yor) vb.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Anne kelimesinde hangi ses olayı vardır?

Sözcük kökünde bir ses vurgu ve ünlü kısalması gibi sebeplerden ötürü iki kere yer alır. Bu olaya ikizleşme denir: ana>anne, elig>elli, yedi>yeddi (ağız), aşağı>aşşağı (ağız), eşek>eşşek (söyleyişte) vb.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Ünlü daralması nedir ve örnekler?

Ünlü daralması, Türkçede geniş ünlülerin dar ünlülere dönüşmesi şeklinde gerçekleşen bir ses olayıdır. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Aşk da ünlü düşmesi var mı?

Cevap. Aşkın sözcüğünde bir söz olayı yoktur. Ünlü düşmesi, Türkçede görülen bir ses olayıdır. Genellikle ikinci hecesinde dar bir ünlü bulunan sözcüklerde görülür ancak istisnaları mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Sevince hangi ses olayı vardır?

Doğrulanmış Cevap. ç harfi c ye dönüşmüş yani ünsüz yumuşaması vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Sevincini de hangi ses olayı vardır?

Sert bir ünsüz ile biten bir kelimeye ek gelirse olur. Ekin ilk harfi yumuşayarak b,c,d,ğ,g gibi harflere dönüşümü sağlanır. Aynı zamanda bu olaya ünsüz sertleşmesi de denmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Fıstıkçı Şahap neyin kodlaması?

Fıstıkçı Şahap, Türkçedeki sert sessizleri hatırlamak için kullanılan bir söz öbeğidir. Türkçe'de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t'ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Attar Aktar ses olayı nedir?

Bugün “aktar” şeklinde telaffuz ettiğimiz kelimenin doğrusu “attar”dır. Arapça “güzel koku, aroma” anlamındaki “ıtr” kelimesinden. Buradan her türlü baharat, ot ve kök satanlar için attar denmiştir. Ses benzeşmesiyle attar, aktar'a dönüşmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: twitter.com

Adak ayak hangi ses olayı?

OA. adak>ayak, DLT. kuduruk>kuyruk, beg>bey, yadagın>yayan, adır>ayır vb. Süreksiz/patlayıcı ünsüzlerin yerini zaman içerisinde sürekli/sızıcı ünsüzlere bırakması olayıdır. /ç, h, f, f, j, l, r, s, ş, v, z/ sesleri Türkçede yazı dilinde kullanılan sızıcı sesler sınıfındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Oğlum hangi ses olayı vardır?

İki heceli bazı kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecelerindeki dar ünlüler düşer: ağız / ağzı, alın / alnı, bağır / bağrım, beniz / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boynu, böğür / böğrüm, burun / burnu, geniz / genzi, göğüs / göğsün, gönül / gönlünüz, karın / karnı, oğul / oğlu; çevir- / çevril-, ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Sana hangi ses olayı vardır?

Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir. "ben + e - bana" sözcüğü ünlü değişmesine örnektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guncelders.com

Güllaç hangi ses olayı vardır?

Türkçe birçok dil bilgisi kitabında, ses bilgisi başlığı altında incelenen ses olaylarından biri de kaynaşmadır. Bu ses olayı için verilen örneklerden birkaçı niçin, ayol, cumartesi, sütlaç olarak sıralanmaktadır. Dolayısıyla kaynaşma olayı için verilen örneklerden biri de güllaç sözcüğüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yorı yürü hangi ses olayı vardır?

1. Türkçe sözcüklerde ilk heceden sonraki hecelerde "o" ve "ö" ünlüleri bulunmaz: Doktor, horoz, motor, balon, maydanoz, koro, sigorta, kozmopolit gibi sözcükler öz Türkçe değildir. -yor eki eski Türkçe'deki "yorı-" (günümüz Türkçesinde "yürü-") kelimesinin ekleşmesiyle oluştuğundan bu kurala istisna oluşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Mutlu hangi ses olayı vardır?

Cümledeki Ses Olayları

Daha sonra mutluluk kelimesine de -e, -a isim durum eki eklenerek mutluluka olmuştur ancak -k sesi sert ünsüz bir harf olduğu için ve sonrasında -a ünlü harfi eklendiğinde ''ünsüz yumuşaması'' olarak mutluluğa kelimesine dönüşmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Gözlüyor kelimesinde hangi ses olayı vardır?

Buna “ünlü daralması'' denir. A'da “anlama-yor ⇒ anlamıyor'' C'de “bekle-yor ⇒ bekliyor'' D'de “oy(u)na-yor ⇒ oynuyor'' E'de “gözle-yor ⇒ gözlüyor'' sözcüklerinde ünlü daralması vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: depo.pegem.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT