Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Karadeniz ikliminde her mevsimin yağışlı olmasında dolayı bu bölgenin yağış rejimi düzenlidir. Bu bölgede en fazla Fındık, çay, mısır ve tütün yetişir. Ayrıca kışların ılık geçmesinden dolayı dağların bakı durumuna paralel olarak güney yamaçlarda turunçgil de yetiştirilir.
Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardırFındık: Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır.Çay: Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır.
Karadeniz bölgesinde en çok ön plana çıkan ürün fındıktır ve fındık sıklıkla Giresun, Ordu ve Trabzon'da yetişir. Türkiye'de en çok fındık ihtiyacı da bu bölgelerden sağlanır. Fındıktan sonra en çok üretilen bitki çaydır ve çoğunlukla Rize'de üretilen çay, kıyı kesimlerde yetişir.
Kayısı, nispi nemin çok yüksek olduğu Karadeniz sahilleri ve kışları çok soğuk geçen Doğu Anadolu Bölgesinin bazı kesimleri dışında, Türkiye'nin hemen her yerinde yetişmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Buğday yetiştiriciliği için rakımı yüksek bölgeler ve yıllık yoğun yağış miktarına sahip alanlar uygun değildir. Örnek olarak, Karadeniz Bölgesi kıyıları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimleri verilebilir.
Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı. Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı.
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.
Türkiye'de bu meyvenin yaygın olarak yetiştirildiği bölgeler ise Akdeniz ve Bursa'dır. Marmara bölgesinde ise Sakarya ve Çanakkale illerinde şeftali yetiştirilir. Ayrıca Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi'nin bazı şehirlerinde de bu yaz meyvesinin üretimine rastlanılmaktadır.
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.
Yüksek yerlerde iğne yapraklı, alçak yerlerde geniş yapraklı ağaçlar bulunur. Mısır, çetik, tütün, çay, fındık gibi bitkiler yetişir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Çok yüksek yerlerde Alpin Çayırlar görülür.
Hemen her çeşitten, farklı tarım ürününü kolaylıkla bulabileceğiniz Akdeniz Bölgesi'nin verimli topraklarında, portakal, limon, turunç, greyfurt ve mandalina üretimi başı geçiyor. Ayrıca üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştiriciliği bölgede gerçekleştiriliyor.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Toplamda yıllık 84,8 milyon tonluk üretimi olan tarla bitkilerinde başlıca ürünler buğday, yem mısırı, şeker kamışı, kaba yonca, şeker pancarı, domates, patates, karpuz, arpa ve salatalıktır.
En büyük tarım alanına sahip kent Konya
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya, buğday üretimindeki birinciliğinin yanı sıra şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de önde gelen iller arasında yer alıyor.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
Dünyada avokado üretiminde, Türkiye 43. sırada yer almaktadır. Ülkemizde en çok Antalya ve Mersin illerinde yetişen bu bitki, sıcak ve tropikal iklimleri sever. Rize gibi donların az görüldüğü Doğu Karadeniz'de de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Doğu Karadeniz kıyıları haricinde hemen hemen her bölgede arpa yetiştirilebilmektedir. Özellikle Konya ve Ankara'da oldukça fazla yetişen arpanın Türkiye'de yıllık hasat rakamı yaklaşık olarak 6 milyon ile 9 milyon ton arasında değişebilmektedir.
Arpa üretimi: 2019 yılında Konya 1,1 milyon ton arpa üretimi ile birinci sırada yer alırken, Ankara 650 bin ton ile ikinci, Şanlıurfa ise 386 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır. Arpa üretimi 2019 yılında bir önceki yıla göre %8,6 oranında artarak 7,6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
Protein değeri de yüksek olduğu için en iyi pilavlık bulgur ile köftelik bulgurun Araban Ovası'nda yetişen buğdaydan olduğunu belirten Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın kalitesi anlattı. Söyler, "Bugün dünya'da en fazla üretilen ve tüketilen hububat türü buğdaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri