– Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur. Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır.
Doğrulanmış Cevap
Bu gayet belli bu şekilde hitapların yanına daima virgül konur. biz bunu düzenli şekilde yazarsak Sevgili anneciğim, şeklinde olur. Örneğin sevgili arkadaşım ( ) buraya gelecek olan noktalama işareti yine virgüldür (,) olur.
Bu cümle bir hitap cümlesidir.Bu nedenle virgül (,) gelmesi gereklidir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Hitap için kullanılan kelimelerden sonra virgül konur.
Cevap: Sevgili Arkadaşım Sude'den sonra virgül işareti gelir, çünkü dilimizin kurallarına göre hitap kelimelerinden sonra virgül kullanırız.
İlgili 43 soru bulundu
Cümlemiz şu şekilde olacaktır. Yaşasın ! Yarın teyzeme gideceğiz.
Virgül (,) gelir.
Korku, heyecan, sevinç, şaşkınlık gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur. Örnek : Yaşasın (,) babam geldi (!) (!)
Uzun Çizgi (—)
Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir.
Anlamca birbirine bağlı ve birbirini tamamlayan cümleler arasında kullanılır: Şiirde konular artık alabildiğine genişliyor; biçim, ölçü, uyak önemini yitirerek yazıdan siliniyor; anlam gölgeler, karanlıklar, sisler arasına siniyor.
– Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur. Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır. Örnek: Burak, bu yıl çok farklı bir çocuk oldu. – Tırnak işareti içinde olmayan aktarma cümlelerinden sonra virgül konur.
Doğrulanmış Cevap. → "Sevgili Babacığım" şeklinde yazılmalıdır.
Doğrulanmış Cevap
"Sevgili dedeciğim, yeni yılınızı kutlar ellerinizden öperim." olmalıdır.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız: Sevgili Dayıcığım kelimesi "Sevgili dayıcığım"şeklinde yazılmalıdır. harfle yazılır.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba, Cevabımız; >>Anneciğim şeklinde olacaktır.
Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tır nak içine alınır: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin ön cephesinde Atatürk'ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” vecizesi yer almaktadır. (…) 2. Özel olarak belirtilmek istenen sözler tırnak içine alınır: Yeni bir “barış taarruzu” başladı.
(ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü yoksa, bundan dolayı, sonuç olarak, bununla birlikte gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.) Oğluma çok nasihat ediyorum; fakat sözümü dinlemiyor.
İki Noktanın Kullanıldığı Alanlar ve Örnek Cümleler
* Diyaloglarda konuşan kişiyi belirten sözlerden sonra kullanılır. Örnek; - Bilge Kağan: Türklerim, işitin!
Yemeğini yedin mi? Ünlem (!) sonuna konur. Örnek: Eyvah, süt taştı!
ünlem işareti cümlede şaşkınlık vb. bildiren sözcüğün önüne konur evet, ama ünlem işareti cümlenin sonuna da konulabilir.
Doğrulanmış Cevap. Ah!elime iğne battı.
Cevap : Merhaba hocam, Merhaba arkadaşlar, çünkü bu hitap oluyor. O yüzden virgül arkadaşlar veya hocamın yanına konmalıdır.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Sorunuzun cevabı Ünlem (!) olmalıdır. Çünkü burada "Canım kardeşim!" diye sesleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri