Almanya'da ehliyet türleri, araçların boyutuna, ağırlığına ve kullanım amacına göre farklılık gösterir. Aşağıdaki ehliyet türleri mevcuttur: B sınıfı ehliyet: Bu ehliyet türü, otomobil, kamyonet, minibüs gibi araçları kullanmak için gereklidir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Yeni ehliyet türlerinden biri olan B1 sınıfı sürücü belgesi, adından da anlaşılacağı üzere B sınıfı ehliyet türüne aittir. B sınıfı sürücü belgesi demek, belli bir kilo sınırında olan otomobil ve kamyonetlerin kullanılmasına imkan tanınması anlamına gelir.
Almanya'da araç kullanabilmek için, genellikle Almanya veya başka bir AB ülkesinden ehliyet almanız gerekir. AB üyesi olmayan ülkelerden alınan ehliyetler Almanya'da yalnızca altı ay geçerlidir.
B sınıfı ehliyetler genellikle otomobil ve kamyonet sürme yetkisi verse de bu durum B1 sınıfı ehliyet için geçerli değildir. “B1 sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun yanıtı ise motor gücü 15 kW'ı ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklettir.
İlgili 40 soru bulundu
B Sınıfından A1 Sınıfına Geçiş
Moped : İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir. Motorlu Bisiklet : Silindir hacmi 125 CC, gücü 11 Kw.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Türk ehliyeti Almanya'da geçerli mi? Almanya'da oturum aldığınızda, buradaki hayatınızı yola sokabilmek için ulaşım ihtiyacınızı karşılamak adına Türk ehliyeti kısa bir süreliğine geçerli olacaktır.
Viyana Karayolu Trafik Sözleşmesi uyarınca, Almanya'ya giden Türk vatandaşları, Türkiye'de almış oldukları ehliyetlerini 6 ay süreyle kullanabiliyorlar. Almanya'da yerleşik hayata geçenlerin bu süre dolduktan sonra Almanya kanunlarına göre ehliyetlerini yeniden sınava girerek almaları gerekiyor.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız. Ancak çoğu kişide eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı yanılgısı mevcut ama tabi ki böyle bir şey doğru değil.
B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil ve kamyonetlerin kullanılmasına izin veren ehliyet türüdür. B1 sınıfı ise; motor gücü 15 Kw'ı, ağırlığı ise 400 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletlerin sürülmesi için alınması gereken ehliyet türüdür.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler. Bu araçları detaylandıracak olursak; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
Neyse ki sanılanın aksine Almanya'da ehliyet almak, Almanya'da ehliyet sınavı soruları ve Almanya'da direksiyon sınavı o kadar da zor değil. Almanya'da ehliyet değişimi işlemleri en iyi ihtimalle 4 – 6 ay kadar sürecek ve yaklaşık 800 Euro'ya mal olacaktır.
B Sınıfı Ehliyet
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
Ancak bu durum artık değişiyor. Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Dönüştürdüğünüz veya satın aldığınız araç Ducato, Sprinter, İveco her ne ise içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 Kilogramı aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz.
Bu, yasal olarak AB ülkelerinin yollarında tır şoföru olarak çalısmanızı sağlayan bir belgedir. Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir.
Sürücü kursu kayıt ücreti: 900 Euro. Teorik sınav kayıt ücreti: 80 Euro. Teorik sınav kağıt ücreti: 23 Euro.
Tüm ehliyet işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir. Dolayısıyla, yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemini de Nüfus Müdürlükleri'ne giderek yaptırmanız gerekiyor.
Almanya'da İş Görüşmesi Yapmak
Almanya'da ehliyet alırken, bildiğiniz gibi Teori sınav ve Pratik sınav olmak üzere iki sınava tabii tutuluyorsunuz. Teori sınavını Türkçe dahil bir çok dilde yapabiliyorsunuz. Ancak, tahmin edeceğiniz üzere Almanya'da ehliyet alırken, Pratik Sınav Almanca yapılıyor.
Almanya'da araç kullanırken sürücü ve yolcu her zaman emniyet kemerlerini takmalıdır. Bu kurala uyulmaması para cezası ile sonuçlanacaktır. 3 yaşından küçük çocuklar araba koltuğu olmadan seyahat edemezler. Üç yaş ve üzeri çocuklar arka koltuklarda seyahat etmelidir.
Bunlardan ilki ikamet ettiğiniz şehrin belediye binasında bulunan Führerscheinstelle'ye bizzat başvurmanız. ⁃ Göz testi (Sehtest). Eğer gözlük kullanmıyorsanız ve gözünüz %70 ve daha iyi görme performansına sahipse herhangi bir gözlükçüden yaptıracağınız ücretsiz bir test ile göz testi belgesini edinebilirsiniz.
Bu belge, karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu veya motorsuz kara taşıtlarının sürücüler tarafından kullanılmasına olanak tanıyan ve yetkili kurumlar tarafından verilen bir belgedir.
B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.
B sınıfı ehliyet, genellikle otomobil kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınmaktadır.B sınıfı ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyordu. Fakat yapılan değişiklikler sonrasında minibüs kullanmak isteyenlerin artık D1 sınıfı ehliyet alması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri