Bakıcıları onları düzenli şekilde besliyor, bezlerini değiştiriyor, ancak gereğinden fazla dokunmuyor, göz teması kurmuyor ve iletişime geçmiyor. Bebeklerin bütün fiziksel ihtiyaçları eksiksiz karşılanıyor ve hiçbir bebek hastalanmıyor. Ancak 4 ay sonra bebeklerin yarısı, hiçbir fizyolojik sebep olmaksızın ölüyor.
Daha önce hiç yaşamadığı dokunma hissini ilk kez tatmaya başlar. Anne ve bebek arasındaki tensel temasın önemi şudur: Bebek kendisini güvende algılar ve annesinin sevgisini daha derinden hisseder. Ayrıca anne-bebek arasındaki duygu alışverişini sağlayarak bağlarını güçlendirir.
1800 yıl sonra da 2. Frederick ; ailelerinden ayırdığı 50 bebeği bir odaya kapattı. İnsanlarla etkileşimi tamamen kesilen bebeklerin yalnızca besin ihtiyacı onlarla hiç konuşmayan kişiler tarafından sağlandı. Bu deneydeki amaç; "50 bebek bir odaya kapatılıp büyütülürse hangi dili konuşur?" sorusunun yanıtını bulmaktı.
Yakın zamanda vizyona giren "I am mother" adlı bilim-kurgu filmi, dünyadaki tüm insanları yok eden büyük bir olay sonrasında geçiyor. Olayın öncesinde yerin altında yapılan korunaklı bir yere 63 bin insan embriyosu saklanmış.
Filmde doktor üç kişiyi kaçırıp ameliyat yoluyla onları büyük bir canlı organizmaya dönüştürmek istiyor. Yani bir insan kırkayağına. Bu yüzden insanların ağızlarını diğerinin anüsüne bağlayarak bir deney yapıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Ona dokunduğunuzda, sarıldığınızda, baktığınızda ya da onunla konuştuğunuzda cıvıldama şeklinde sesler çıkarır. Yüzünüze ilgiyle ve çok dikkatli şekilde bakar. Ce-eee gibi saklanma-birleşme oyunlarında yüzünüzün/sesinizin yeniden belirmesini merak ve heyecan içinde bekler.
Nefes alıp verişi hızlanıyor, sesler çıkarıyor ya da alkışlıyor. Kollarını uzatıyor ya da vücudunu kaldırmaya çalışıyor. Huzursuz şekilde mırıldanıyor, sanki bir şeyler istiyor.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
Hamilelik süresince stres yaşayan anne adaylarının prematüre doğum riski dört kat kadar artmaktadır. Gebelikte yaşanan şiddetli stres ve umutsuzluk hali bebeğin kortizol seviyesini önemli ölçüde yükseltmektedir. Bu da dünyaya gelen bebeğin daha ileriki yaşlarda daha kaygılı olmasına neden olmaktadır.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
3 Aylık Bebek Gelişimi
3 aylık bebek; Artık annesini babasın iyice tanır.
Bir yaşına yaklaşırken bebek etrafındaki insanların duygularını anlamaya başlar. Anne-babasının ona kızdığını, yüz mimiklerinden ve ses tonlarından anlayıp ağlamaya başlayabilir. Burada da anne babanın, kendi duygularını ve çocuğun duygularını isimlendirip açıklaması, çocuğa güven verir.
Huzursuz bebek sendromu, 1 yaş altındaki bebeklerde görülen ve aşırı sinir, çığlık atma, bağırma ile karakterize olan durumları ifade eder.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Oysa anne karnındaki bir bebekte 26. haftadan sonra ağrı duyusunu taşıyacak sinir ağları olgunlaştığı için fizyolojik refleksler gelişmekte ve fetüs ağrıyı algılayabilmektedir.
Bebeklerde kıskançlık duygusunu öğrenilmesi anne karnında iken gerçekleşir. Ancak ilk belirtileri ise genellikle 3 -5 yaş aralığında görülmektedir.
Anne ve bebeğin sağlıklı bir şekilde bağlanabilmesi için ten teması, bebeğin kucakta veya askıda taşınması da olmazsa olmazlardan. Ancak, bebeğin sağlıklı gelişimi için bir süre sonra (yaklaşık 6-8 ay sonunda) annenin kısa aralıklarla da olsa uzaklaşması ve bebeğe geri dönmesi önemli.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Özellikle ilk 6 ayda bebekler kendilerini kucakta daha mutlu ve huzurlu hissederler. Ancak bu fiziksel temastan uzun süre mahrum kalırlarsa huzursuzluk yaşayabilirler.
Huzursuz bebek sendromu nasıl geçer? Sakin bir ortam sağlayın: Bebeği sakinleştirici bir ortamda tutun. Sessiz bir oda, loş ışık ve düşük uyarımlı bir çevre bebeğin rahatlamasına yardımcı olabilir. Sallama ve sallanma: Bebeği sallamak veya sallanmasını sağlamak, bazı bebeklerde rahatlama sağlayabilir.
Bebeğin sürekli ağlaması ve uyumaması durumunda uygulanabilecek en etkili yöntemlerden birisi, bebeği kanguru ya da sling ile dolaştırmaktır. Bebeğiniz vücudunuzun sıcaklığını sever ve kalp ritminizi duyduğu zaman sakinleşebilir. Ayrıca hareketin ve açık havanın etkisi ile sakinleşerek uykuya geçer.
Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır. Yutma hareketi 12. hafta da başlar.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri