Günlük dilde “sevgi açlığı” ya da “sevgi yoksunluğu”olarak da duymuş olabileceğiniz duygusal yoksunluk şeması, kişinin duygusal destek ihtiyacının diğerleri tarafından karşılanmayacağına dair beklentisidir.
Sevgiye karşı doyumsuzdurlar. Sevgi Açlığı Neden Kaynaklanır, sevgi açlığı bebeklik döneminden itibaren bebeklik çocukluk ve gençlik dönemi hatta ve hatta yetişkinlikte de devam eden anne ve baba tarafında sevildiğini hissetmemekten kaynaklanan bir durumun sonucudur.
Sevgisiz insan nasıl davranır? Güvensizdir, çekiniktir, uzaktır, soğuktur. Sevilmediğini hisseden kişi kendisini korumaya alır. Çevresini kuşatan sevgisizliğe öfkelidir.
Sevgisiz insan psikolojisi, erken çocukluk yıllarında gelişen ve kontrol dışında oluşan bir duygu durumudur. Bebeklik ve erken çocukluk yıllarında bilinçli zihin gelişmemiş olsa da bilinçaltında aktif duygu ve olaylar depolanmaktadır. Bu durum ise ileriki yaşlarda sevgisiz insan profilinin oluşmasına neden olmaktadır.
Öz sevgi eksikliği bir çok farklı alanda kendine kıymet vermeme, hatta zarar verme, zarar gördüğünü fark etmeme gibi sonuçları olabilen koşulları çağırır. Öz sevgi eksikliği olan kişi sürekli diğerlerinin ilgisine, dikkatine ve onayına ihtiyaç duyar.
İlgili 45 soru bulundu
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
Sevgisiz büyüyen çocuk, yetişkinliğinde, en küçük eleştiriye dahi aşırı hassasiyet gösterebilir. Çocukluk deneyimlerinin ağırlığını hep üzerinde taşıyor olabilir. Duygularını yönetmekte zorlanıp, fazla düşünme eğiliminde olabilir. Çocuk büyüdüğünde ebeveyniyle kurduğu bağı bilinçdışı şekilde tekrarlar.
Sevgi yetersizliği sonucunda çocukta kendine ve çevreye karşı güvensizlik ve olumsuz duygular gelişebilmektedir, dünyanın korkutucu bir yer olduğunu ve kendisinin hep yalnız kaldığını düşünebilir, sevgisiz büyütülmüş çocuk acısını ve tedirginliğini dışarı vuracak davranışlar geliştirebilir.
Çok yönlü ve kompleks bir varlık olan insan söz konusu olduğunda zihin ve bedeni bağımsız olarak düşünmek çok da doğru olmayacaktır. Dolayısıyla fiziksel gelişim ve fizyolojik ihtiyaçlar gibi zihinsel-ruhsal gelişim ve sevme, sevilme, saygı ve değer görme de bir ihtiyaçtır.
Eşlerin birbirlerine duydukları sevgiyi canlı tutmaları beyinsel ihtiyaçları için de gereklidir. Bedenin nasıl ki giyeceklere ihtiyaçları varsa, beynin de duyguları düzenleyen alanlarının sevgiye ihtiyacı vardır.
Sevgi, ilişki zenginleştikçe büyür.
Emek ister. Onu büyütmek size düşer. Tohumu ektikten sonra sulamaya, yeşeren filizlere özen göstermeye benzer. Ancak saygı ve şefkat ile bezenmiş, zengin bir ilişki kurulabildiği taktirde duygu güçlenebilir.
aşk 1. Bir kimse veya bir şeye karşı duyulan çok kuvvetli sevgi ve bağlılık, aşırı muhabbet.
Yeni doğanlar beslenip korunmalarına rağmen ilgi, şefkat ve sevgi görmezlerse gelişim geriliği yaşayabilirler. Hatta bu eksiklik nedeniyle ölebilirler dahi. Yetişkin bireyler için durum daha da karmaşıktır ama sevgisizlik onlar için de aynı etkileri gösterir. Tam da bu nedenle duygusal yakınlık oldukça önemlidir.
Balık, yumurta, kümes hayvanları ve baklagiller gibi sağlıklı proteinleri yemeklerle birlikte tüketin. Gün boyunca ve özellikle yemek yemeden önce su içmek iştahınızı bastırmada çok yardımcı olur. Vücut susuz kalınca yiyecek ihtiyacı artar. 1 bardak su içmek açlık sıkıştırmalarını kaldırır.
İlgi Açlığı Neden Kaynaklanır? Herkes alışkanlıklarının getirdiği doğrultuda takdir eder ve takdir görmek ister. Her insanın ilgi ve değer görmeye ihtiyacı vardır. İlgi açlığı, duygusal yemek yeme davranışıyla benzerdir; savunma mekanizmasının bazı boşlukları doldurması için oluşturduğu bir tepkidir.
Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Eğer insanın sevgi nesnesi karşısındaki olursa, empati ortaya çıkar. Bu da sevgiyi artırarak dostluğun doğmasına yardım eder. Sevgi ile üzüntü duygusu birleştiği zaman acıma, sahiplenme hisleri oluşur. Sevgi saldırganlık ile birleştiği zaman kontrol etme isteği doğar.
Kendini sevmek; kişinin kendisi her haliyle tamamen kabul etmesi, kendisine karşı nazik olması, kendisine saygılı davranması ve hem gelişimi hem de bireysel refahı beslemesi anlama gelir. Bunun yanı sıra, kendini sevmek; kişinin kendine dair duygu ve düşünceleri ile de doğrudan bağlantılıdır.
Önerilen pratikler arasında; farklı kaynaklarda buna ilişkin hedefler belirlemek, kendi kişiliğini tanımaya çalışmak, bedene ilişkin çalışmaları günlük yaşam planına dahil etmek, doğayla bağlantıyı güçlü tutmak, meditasyon yapmak ve iç sesi duymayı ve dinlemeyi öğrenmek sayılabilir.
İlgisiz Çocuk Sendromu Yaşayan Çocukların Davranışları
Konuşmakta zorlanırlar, kendilerini ifade etmekte oldukça zorlanırlar. Çoğunlukla televizyon izleyerek mutlu olurlar. Yemek alışkanlıkları düzensizdir. Anne ve babaya uzak tavırlar sergileyerek bir tip cezalandırma yoluna giderler.
Anne sevgisi doyurulmamış çocuklar hayata güven duymakta zorlanırlar, etraflarına şüphe ile bakarlar, iş yerinde iş arkadaşlarına, evde eşine güven duyamazlar. Annelerinden alamadıkları, tamamlayamadıkları sevgiyi devamlı etraflarında ve başkalarında ararlar, kendilerinden istenen sevgiyi de başkalarına aktaramazlar.
Çocuklar varlıklarını ispatlayabilmek için dikkatleri üzerlerine çekmeye çalışır. İlgi çekme isteği çevresindeki insanlardan beklentileri olduğunu gösterir. Hiç fark edilmemek, isteklerinin karşılanmadığını görmek çocuğun aşırı tepkiler vermesine ve sınırsız isteklerde bulunmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri