Sevmek demek, “Askım, tutkum…” gibi yapmacık sevgi sözcüklerini kullanmaya gerek duymadan, kullandığı dille sevgisini yalın bir biçimde göstermeyi istemek demektir. Sevmek demek, övülesi yanlarını görebilmek ve bunları dile getirmekten büyük bir mutluluk duyuyor olmak demektir.
Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Sevgi; “insanı bir kimseye ya da bir şeye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten içsel duygu, sevme duygusu.” biçiminde tanımlanmaktadır.
Aşk, sevginin tutkulu ve derinlikli biçimidir. Aşkı sevgiden ayıran en önemli üç özellik, sadakat, bağlılık ve şefkattir. Sevdiğine delice bir tutkuyla bağlanan âşık onun için kendi çıkarını terk eden kişidir. Aşık olan kişide muhakeme ikinci plana düşmüş, öncelik duyguların olmuştur.
Gerçek sevgi, dört elementten oluşur: iyilik, merhamet, neşe, ve sakinlik. Sevgi dolu iyilik, diğerlerine mutluluk verebilmektir. Ancak, siz mutluysanız başkalarına mutluluk verebilirsiniz. Kendinizi kabullenip sevdiğinizde başkalarına da mutluluk vermeniz mümkün olur.
İlgili 28 soru bulundu
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Sevgi emek ister, sevgi sabır ister, sevgi bilgi ister, sevgi özgürlüktür, şefkattir, yapıcıdır, birleştiricidir, anlayıştır, saygıdır, seven insan şöyle yapmalı, seven insan böyle yapmalı, aramalı, sormalı, ilgilenmeli, kıskanmalı, tamamlamalı, aynı şeylerden zevk almalı. Sevginin hiç bir tanımı yoktur.
Sevmek demek, çok güvenilir bir dostluk ve arkadaşlık kurmuş olmak, koşulsuz güveniyor olmak, onunla birlikte kendini güvende hissediyor olmak demektir. Sevmek demek, sizi olduğunuz gibi kabul ettiğini bildiğiniz özel birinin varlığını biliyor olmak demektir.
Sevgi, insanları birbirlerine yakınlaştıran, 'görünmez bağ' denilebilecek bir duygudur. Eskilerin 'kuvveti cazibe' dedikleri şeydir bu. Sevginin üzerine değişik olumlu duyguların eklenmesiyle de sevginin türleri oluşur.
Sevgi bizlere sosyal başarı kazandırır. İçimizdeki sevgi dışımıza saygı, empati, güleryüz gibi tavırlarla yansıyınca, huzurlu ilişkiler ile bütünleşince sosyal başarı kaçınılmazdır. Öte yandan sevgi bedenimizi, ruhumuzu hoşnut kılar, rahatlatır, kasları gevşetir, canlı ve sempatik bir görüntü vermemize etken olur.
Sağlıklı bir ilişki, iki kişi arasında saygı, güven ve karşılıklı destek içeren bir ilişkidir. İki kişi arasında sağlıklı bir ilişki, şunları içerebilir: İletişim: Sağlıklı bir ilişki, açık, dürüst ve saygılı iletişim yoluyla kurulur.
Sevgi bir duygu çeşididir. Kısaca ilgi göstermeye yönelten duygu anlamına gelir. Birçok anlamı içinde barındırır. Kardeş sevgisi gibi, şefkat; yemek sevgisi gibi, zevk; spor sevgisi gibi, tercih; ya da etkilenme, eğilim, düşkünlük, meyil, hayranlık, tutkunluk, bağlılık, dostluk, ilgi vs. anlamları vardır.
Sevgi, insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu (nasıl yazılır.org). Sevginin, ötekine gösterilmesi bir eylemi gerektirir. Bu eylem zaten ayrılmış ve eksilmiş olan insanı daha da eksiltir mi yoksa var mı eder? Sevmek, bir eylemdir edilgen bir duygu değil.
Öz şefkat, mindfulness (bilinçli farkındalık) pratikleri, meditasyon, kendine yönelik konuşmalar ve kendini sevgiyle doldurma gibi yöntemlerle geliştirilebilir. Ayrıca, terapi ve kişisel gelişim çalışmaları da öz şefkati güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Sevgi, sevilen şeye değer ve önem katar. Bir insan bir başkasına sevgi ile yaklaşırsa ona değer veriyor ve onu önemsiyor demektir. İnsan değer verdiği bir şeyi ya da kimseyi kolayca gözden çıkarmaz; onun ufak tefek bazı kusur ve hatalarını görmezden gelir. Onu dost ve yakını olarak kabul eder.
Aşık Olmak ile Sevmek Arasındaki Fark Nasıl Anlatılmıştır? Aşık olmak sevginin daha yoğun bir şekilde yaşanmakta olan bir halidir. Aynı zamanda sevgiyi aynı anda birden fazla kişi için hissetmeniz mümkündür. Ancak aşk sadece bir kişiye karşı hissettiğiniz yoğun duygu halidir.
Sevmek sevilen insanı ya da şeyi canlandırmak, onun yaşama duygusunu artırmak anlamına gelir. Aynı zamanda kişinin kendisini de canlandıran, yenileyen, ve hareketlendiren bir süreçtir.”(Erich Fromm, “Sevme Sanatı”). Fromm'un sevgi tanımında, sevginin yaşam üreten bir eylem olarak tanımlandığı görülüyor.
Sevmek söz konusu olduğunda, baktığımız, tattığımız, duyduğumuz, dokunduğumuz her şeyin sevilecek taraflarına odaklanırız. Bu şekilde yeni şeyler keşfeder, araştırma, analiz yetkinliklerimiz geliştiririz. Sevilmek söz konusu olduğunda ise, diğerlerini sevmek için neler yapılması gerektiğine odaklanırız.
Sevgi belli temel öğeler ile ortaya çıkar. Bunlar; ilgi, sorumluluk, saygı ve empatik anlamadır.
Aşk, sevginin bir üst noktası, aşırı ilgi ve bağlılık olarak tanımlanır.
Bu 5 sevgi dili; kaliteli zaman geçirme, fiziksel temas kurma, sevgi sözcükleri kullanma/iltifat veya takdir etme, iyilik yapma (partnerin yardım edilebilecek işlerine yardım etme, destek olma gibi) ve hediye alma/sürpriz yapma olarak sıralanabilir.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Yaşam boyunca bize manevi ve ruhsal bakımından ihtiyaç duyduğumuz sevgi hayatımıza yön vermemize yardımcı olur. Sevgiye sahip olanların kalplerine merhamet ve güzellikler dahil olur. Kalbimizden gelen o duygular sayesinde insanlar kendi arasında bağlar kurar destek olurlar.
Sevgi Nedir, Ne Değildir ⋆ Psikolog Tülay Kök - Antalya Psikolog. ❤Kendini feda etmek, aşırı özveride bulunmak sevgi değildir. ❤Aşırı endişelenmek sevginin kanıtı değildir. ❤❤Sevgi o insanı olduğu gibi kabul etmek, kendisi gibi olma cesaretini ona vermek, özen göstermek ve büyümesi için gerekli ortamı vermektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri