O halde “sevecek” fiili iş fiilidir. 2. Durum (Hareket) Fiilleri: Fiilin nesneyi etkilemediği fiillerdir.
Amo, infinitiv hali "amare", "sevmek" olarak karşımıza çıkan fiilin 1. tekil şahıs çekimidir.
Durum Fiilleri
Durum fiillerini bulabilmek için fiilin önüne "onu" kelimesi getirilir. Eğer anlamsız oluyorsa o fiil durum fiilidir.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
Gülmek, ağlamak ise durum fiili olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
"Ağladı" fiili "neyi, kimi" sorularına cevap vermediği için durum fiilidir. "Bağır-, yat-, kız-" fiilleri nesneye ihtiyaç duymadıkla- rı için durum fiilidir. Öznenin iradesi dışında, dış etkilerle gerçekleşen, bir durumdan başka bir duruma geçişi ifade eden fiillerdir.
İş fiili bir işi, hareketi anlatan fiillere denilmektedir. Cümlede bu işi yapan bir özne ve bu isten etkilenen bir nesne bulunmaktadır. Nesne bulunduğu için bu fiillere geçişli fiiller denilebilir. Bu sebep ile iş fiillerinin başına onu kelimesi getirildiği zaman anlamlı bir ifade ortaya çıkmaktadır.
Yalın fiiller geçişli fiiller, geçişsiz fiiller diye ikiye ayırılır. Bu iki çeşit fiil şekil bakımından aynıdır. Meselâ: Yukarıdaki örneklerden al- “almak” , de-~di- “demek”, Gara- “bakmak”, sä- “koparmak” fiilleri geçişli fiillerdir.
uyanmak {fiil}
wake up {fi.}
öznenin iradesi dışında gerçekleşen fiillerdir. tıpkı durum fiilleri gibi, nesne almazlar. genellikle çok yavaş gerçekleşen hareketleri kapsar. çürümek, solmak, yeşermek, kızarmak, büyümek, yaşlanmak, uzamak gibi.
"ben uyudum." dediğinizde ise, uyumak sözcüğü bir nesneyi etkilemez, sadece öznenin o andaki durumunu bildirir, durum fiilidir. uyumak, bakmak, durmak, ağlamak, gülmek gibi fiiller durum fiilleridir.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
Fiillerin içerikleri ile ilgili de bilişsel, du- yuşsal, duygusal faaliyetleri bildiren coşmak, delirmek, huylanmak, korkmak gibi fiillerin oluş; düşünmek, öğrenmek, bilmek, anlamak gibi fiillerin kılış ve kılınış; alışmak, beğenmek, bıkmak, bunamak, gücenmek, özlemek, sevinmek, tiksinmek gibi fiillerin ise durum ve ...
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Sevgi, insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu (nasıl yazılır.org). Sevginin, ötekine gösterilmesi bir eylemi gerektirir. Bu eylem zaten ayrılmış ve eksilmiş olan insanı daha da eksiltir mi yoksa var mı eder? Sevmek, bir eylemdir edilgen bir duygu değil.
ne zaman işteşiz: bakışırken, konuşurken, öpüşürken, sevişirken, ağlaşırken... bunlar hep türe özgü fiiller, insanı insan yapan fiiller.
nesne alabilen, nesneye ihtiyaç duyan fiillerdir. "adam tahtayı kırdı." cümlesinde adamın yaptığı kırma işinden atkilenen bir nesne vardır ve kırmak fiili bu işten etkilenen bir nesne olmadan bildirilemez. dolayısıyla kırmak fiili bir kılış fiilidir.
Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız uyuyakalmak kelimesi uyumak fiiline sürerlik fiilinin eklenmesi ile meydana gelmiş birleşik bir kelimedir.
Çekimli eylem, fiil kökü veya gövdesine kip, zaman, şahıs ve sayı ekleri getirilerek oluşturulan eylem türüdür. Çekimli eylemler, aldıkları zaman eklerine göre basit çekimli eylem ve birleşik çekimli eylem olmak üzere iki gruba ayrılır.
Kılış ve kılınış fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin yapma niteliği taşıdığı, yapanın dışında bir nesneye yöneldiği, yani nesne gerektiren ve dolayısıyla da geçişli olduğu fiillerdir. Durum ve tasvir fiilleri ise herhangi bir oluş ve kılışı değil, sadece içinde bulunulan bir tavrı gösteren fiillerdir.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
Öznenin süreklilik gösteren bir durumunu anlatan fiillerdir. Durum fiillerinde öznenin yaptığı işten etkilenen bir nesne (varlık) yoktur. Bu yüzden durum fiillerinde, fiille sorduğumuz "ne, neyi, kimi?" sorularından birine cevap alamayız. Fiilin başına getirilen "onu" sözcüğü ile durum fiili olup olmadığını anlarız.
Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
Oluş eylemleri: Doğa olaylarının anlatıldığı eylemler bu gruba girer: (çiçek) aç-, (güneş) bat-, (gün) bit-, (gökyüzü) bulutlan-, (sular) çekil-, (sis) çök-, (gök) delin-, (güneş) doğ-, (rüzgar) es-, (hava) ısın-, (deniz) kabar-, (gök) karar-, (rüzgâr) kavur-, (lodos) kop-, (akşam) ol-, (deniz) patla-, (yaprak) sarar-, ...
Konuşmak fiilinin işteş olup olmadığı Türkçedeki tartışmalı konulardan birisidir ancak konuşmak işteş bir fiil değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri