Tohum ekiminden 5-6 ay sonra arpacıklar hasat edilir. Hasat zamanı, yaprakların sararmasından anlaşılır. Hasat, kuru havada yapılır ve toplanan arpacıklar 2-3 gün kurutularak uygun şartlarda depolanırlar. Bir dekar alandan uygun şartlarda 1-1.5 ton arpacık elde edilir.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Yeşil soğanlarınızı şiddetli güneş ışığı almayan ama güneş gören hemen her yerde tutabilirsiniz. Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacaktır. 1 hafta sonrasında ise soğan filizleriniz iyice çıkacaktır, bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızı kullanabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Çok fazla nemli bir toprakta yetiştiriyorsanız çok fazla sulama yapmamalısınız çünkü bu taze soğanların çürümesine sebep olur. Soğanlar en fazla baş bağlamadan olgunlaşma evresine geçene kadar suya ihtiyaç duyarlar. Tam büyüme dönemlerine geldiklerinde haftada bir sulama yeterli olacaktır.
Kurutma işlemi süresince 12 kg taze soğandan 1 kg soğan tozu elde edilmektedir. Kurutma esnasında içerisinde su buharlaşarak uzaklaşır ve ürünün öz kısmı mevcut kalır.
Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Bunun yanında sulama yapmayı da ihmal etmemek gerekir. Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
Çin'in Shandong eyaletinde gerçekleştirilen 2020 Çin Zhangqiu Yeşil Soğan Kültür ve Turizm Festivali'nde sıradışı bir rekora imza atıldı. Shandong eyaletinin Jinan kentinde yaşayan bir çiftçi yetiştirdiği 2 metre 53 cm. uzunluğundaki yeşil soğanla Guinness Dünya Rekoru kırdı.
Yeşil soğanın Uzak Doğu kökenli olduğuna inanılmaktadır ve yüzyıllar boyunca Çin ve Japonya'da favori olmuştur. Soğuk algınlığını iyileştirmek, görme yeteneğini geliştirmek ve hatta kötülüğü önlemek için inanılmaz faydalı olan yeşil soğan yaz-kış tüketilebiliyor.
Yeşil soğan, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu şekilde etkileri bulunan C vitamini, potasyum, magnezyum ve demir içerir. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini koruyarak, güçlendirmede etkilidir. Bağışıklık sistemi sadece vücut sağlığı için değil zihin sağlığı için de büyük önem taşır.
Sapı yeşil olması da taze olduğunun göstergesidir. Soğan ise dışarıdan kokusuz ve sert olmalıdır. Tam tersi durumda filizlendiğini bilmelisiniz ki bu da soğanın sıkı ve çıtır olmadığını gösterir.
Nisan ayında tüketmeniz gereken sebzeler taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, barbunya, bezelye, semizotu, taze soğan iken meyve ise can eriği diyebiliriz.
Hasat Zamanı
Tohumla, fideyle veya arpacık ile üretilen soğanlar belli büyüklüğü alıp (2-3 cm baş çapına ulaşmış), yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılır.
Taze Soğan Ne Zaman Ekilir? Kısa gün soğanları, 10 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında ekilmelidir. Orta gün ve uzun gün soğanları ise Ocak-Mart ayları arasında ekilebilir.
Düşük sıcaklıklarda soğanın yaprakları sararır ve gelişimi durur. Büyüme döneminde yağmura ve 18°C -20°C sıcaklığa ihtiyaç duyan bitkinin baş gelişimi içinse sıcaklığın 23°C -26°C olması gerekir.
Soğan yetiştirmek için en uygun toprak türü hafif bünyeli olan topraklardır. Bu topraklarda soğanların ihtiyaç duyduğu kadar besin değeri bulunur.
Hemen her iklime uyum sağlamış olan soğan; Türkiye'de çok sert karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi haricinde kalan her bölgede yetiştirilir. Türkiye'deki soğan yetiştiriciliği; Akdeniz Bölgesi'nin doğusu, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde yoğun olarak yapılır.
Rüyada yeşil soğan dikmek rüya sahibinin aile ve iş hayatında büyük mutluluklar yaşayacağına ve önemli başarılar elde ederek kendini ispat etme şansı olacağına işaret eder. Rüya sahibinin sağlık sorunu yaşamayacağına, sorunlarının kısa sürede çözüleceğine ve düşmanından kurtulacağına delalet eder.
Yeşil soğan ekimini şu şekilde yapabilirsiniz; Ekeceğiniz yeşil soğan veya taze soğan miktarına göre bir saksı seçimi yapın. Ardından saksınıza biraz toprak dökün, sonrasında toprağın üzerinde bir miktar gübre koyun, gübrenin ardıdan yine toprak koyarak saksıyı yarısından biraz fazla olacak şekilde doldurun.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir. Bozulan soğanlar da kesinlikle tüketilmemelidir.
Yeşil soğan, özellikleri ile ayırt edilir. uzun yeşil saplar altta soğana benzeyen küçük beyaz bir ampulü olan. Sadece soğana benzemiyor, o bir soğan!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri