Cezire-i Mesnevi'nin bilinen en meşhur şerhini Şeyh Galib (öl. 1799) yapmış ve bu çalışmasına Şerh-i Cezire-i Mesnevi adını vermiştir. Şeyh Galib, Dede Efendi'nin teşvikleriyle böyle bir çalışma yaptığını belirtir.
Şeyh Gâlib'in 1783'te 26 yaşındayken yazdığı mesnevisi tevhîd, na't ve mi'râciyye ile başlar. Tasvvufî, alegorik bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk Divan edebiyatının son başarılı mesnevisi olarak kabul edilir (Kalkışım 1994: 26-29; Doğan: 2002 ).
Şeyh Gâlib'in İncelediğimiz Şiirinin Metni
Yapılan çalışmada, Şeyh Gâlib'in bilinen bestelenmiş tüm şiirlerinin tam metni kullanılmıştır. Ancak, sadece gazel formundan örnek olarak seçilen şiiri- nin bütün beyitleri bu bölümde yer almaktadır.
Hüsn ü Aşk (günümüz Türkçesiyle Güzellik ve Aşk), Şeyh Galip tarafından yazılan mesnevi. Beyit sayısı 2.041 olan eser, aruz ölçüsünün "mef'ûlü mefâ'îlün fe'ûlün" kalıbı ile kaleme alınmıştır. Kendisi bu eseri, 1782'de girdiği bir iddia üzerine altı ayda yazmıştır.
DÎVÂN (ŞEYH GÂLİB) Asıl adı Muhammed Es'ad olan Şeyh Gâlib'in (d. 1171/1757 - ö. 1213/1799) şiirlerini ihtiva eden eseri. Şeyh Gâlib, şiirlerinde önce Es'ad, sonra Es'ad ile beraber Gâlib, daha sonra ise sadece Gâlib mahlasını kullanmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Yûsuf-ı Sîneçâk, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin (ö. 672/1273) 26000 beyit tutarındaki Mesnevî'sinden, aralarında anlam bütünlüğü olan 366 beyti seçmiş, adını da Mesnevî'de yer alan bir beyitten alıp Cezîre-i Mesnevî diye koymuştur. Bu eser, özellikle Mevlevîler arasında çok beğenilmiş ve okunmuştur.
Özet: Şeyh Galip'in altı ay gibi kısa bir sürede kaleme aldığı Hüsn ü Aşk, klasik Türk edebiyatının önemli mesnevilerindendir.
Klasik Türk edebiyatının 18. yüzyıldaki en önemli şairlerinden olan Şeyh Galib, aynı zamanda Hindistan'da gelişen ve 17. yüzyılda Anadolu'yu tesiri altına alan Sebk-i Hindî'nin Türk şiirindeki en önemli sesi kabul edilir (Kalkışım 1994: 13).
Hüsn ü Aşk, Galib'in “yeni bir yol açmak, yeni bir tarz yaratmak” iddiasıyla kaleme aldığı bir eserdir. Konu itibariyle eser; tasavvufî aşkı, ilahi sevgiliye kavuşma yolunda çekilen sıkıntıları anlatmaktadır. Vahdete ermekle sonuçlanan eserde alegorik anlatım esas alınmıştır.
Şeyhî'nin eserleri şunlardır: Dîvân: Şeyhî'nin, 15 kaside, 2 terkib-bend, 4 terci-bend, 2 müstezad, 1 mesnevi, 202 gazeli içeren orta hacimde bir Dîvân'ı vardır (Biltekin 2003: XXXIII). Bunlardan 5 kaside, 1 terci-bend ve 26 gazel Hüsrev ü Şîrîn'de de yer alan şiirleridir (Timurtaş 1968: 83).
Şeyh Gâlib (ö. 1799) Klasik Türk şiirinin meşhur şairlerinden biridir. Mevlevi şeyhi olması, üslup sahibi bir şair olarak yenilikler getirmesi, Türk Edebiyatı'nda Hint üslubunu zirveye çıkarması gibi yönleriyle edebiyat tarihlerinde kıymet ve kabul gören bir isimdir.
Selim'in sanatçılığı, siyasî ve askerî alandaki yenilikçi yö- nüyle, kendisinin şiir alanındaki yenilikçiliği arasında bir paralellik gören Şeyh Galip, sadece III. Selim için kaside yazmıştır. Selim'den önceki padişahlar I. Abdülhamit (1725-1789) ve III. Mustafa (1717- 1774)'ya kasidesi yoktur.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
Mesnevi Örnekleri
Türk edebiyatında yazılmış olan ilk mesnevi 11. Yüzyılda Yusuf Has Hacip tarafından yazılmış olan Kutadgu Bilig isimli eserdir. Yine Türk edebiyatında en meşhur mesnevilerin başında 13. Yüzyılda Mevlâna tarafından kaleme alınan Mesnevi isimli eser vardır.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
“Şeyh Galip Dîvânı'nda Somutlama ve Soyutlamalar” başlıklı yazısında Handan Belli, Galip'in Mevlevi bir şair olmasının yanında divanında derin bir anlam yapısı ve edebî kaygılarla oluşturulmuş bir şiir dili oluşturduğu için şiirlerinin somutlama ve soyutlama tekniği bakımından da incelenmesinin zorunluluğuna ...
Yine Klasik Türk edebiyatının 18. yüzyıldaki büyük şairi Şeyh Galip ile onun meydana getirdiği Hüsn ü Aşk'ın erkek kahramanı olan Aşk arasında tavır ve şahsiyet bakımından benzerlik kurmak mümkündür. Fuzuli rindane bir tavrın ve ayrılık ve yokluğa razı olmuş bir kişiliğin sahibidir.
Şeyh Galib, 2001 beyit olan Hüsn ü Aşk mesnevisini 1783'te yirmi altı yaşındayken yazar. Galib'in en önemli eseri olarak kabul edilen Hüsn ü Aşk, aynı zamanda klasik Türk edebiyatının önde gelen mesnevileri arasında yer alır.
Gâlib, özellikle Mesnevî etkisini, “Esrârını Mesnevî'den aldım / Çaldım velî mîrî malı çaldım” diyerek açıklamıştır. Onun masal unsurlarından yararlanıldığı da açıktır. Şair, bu etkileri kendi sanat kudretiyle birleştirerek bir şaheser ortaya koymuştur.
Edebî tarzı
Tasavvufu, sembolizmle birleştiren üslubu ile Türk edebiyatının modern çağının öncülerinden kabul edilir. Eserlerinde güçlü semboller kullanan Galip, hayal unsurlarına sıkça yer vermiştir.
mesnevisi temel alınmıştır. Nitekim Şeyh Galip'in vahdet-i vücûd doktrinini dile getirdiği en önemli eseri de Hüsn ü Aşk mesnevisidir.
Eser kurgusal bağlamda, Hüsn adında bir kız ile Aşk adında bir erkeğin aşkını anlatır. Mesnevi, tasavvufî alt yapısı ve kullanılan sembolik dil açısından ayrıca önemlidir. Eserde geçen kabile, şahıs yer adları eserin alegorik bir eser olduğunu sezdirmektedir.
Klasik Türk/İslam anlatı geleneğinin şaheserlerinden kabul edilen Şeyh Galib'in 1782-83 tarihli Hüsn ü Aşk isimli mesnevisi, on sekizinci asırda yazılmış ve geleneksel retorik biçimlerin itibar kaybedip öznelci söz dağarcığının hâkimiyet kazandığı on dokuzuncu asırda yorumlanmaya başlanmıştır.
Victoria Rowe Holbrook'un dediği gibi “Hüsn ü Aşk, Mevlana'nın hiç anlatmadığı, 'suret bakımından da, mana bakımından da ödülü kapan' üçüncü şehzadenin öyküsü olarak algılanabilir.” (Holbrook 2018: 85). Şeyh Gâlib, 19 ve 20. yüzyılda edebiyat çevrelerinde adından sıklıkla söz edilen bir şairdir.
Şeyh Gâlib Divanı'nın tahlili adlı bu doktora tezinde 18. yüzyıl şairlerinden Şeyh Gâlib'in divanı tahlil edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri