3 Fazlı Prizlerde Kablo Renkleri Şekil 1'de BS 7671 ve IEC 60446 standartlarına göre belirlenen tek fazlı ve 3 fazlı kabloların renklerini görebilirsiniz. 3 fazlı kablolarda genellikle R fazı gri, S fazı siyah, T fazı kahverengi, nötr mavi, toprak da sarı ve yeşil renktedir.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Topraklama için kullanılan kablolarda yeşil ve sarı renklere yer verilir.
Peki, topraklama kablosu nereye bağlanır? Toprağa yerleştirilen topraklama levhalarının üst bölümdeki uç kısımlarına delik açılır ve binadan gelen topraklama kablosu buralara bağlanır ve vidalar ile sıkıştırılarak iletkenlik artırılmaya çalışılır.
Elektrik tesisatlarında, tesisat türü ne olursa olsun topraklama çok önemlidir. Bu sebepten de topraklamayı temsil eden kablo rengi de oldukça önemlidir. Bu bağlamda topraklama kablosu genellikle yeşil veya sarı olarak karşımıza çıkar.
İlgili 16 soru bulundu
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
► Toprak zemin üzerinde 1,5-2 metre çukur kazılır. Bu çukurun içine bakır malzeme yerleştirilir. ► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır.
Topraklama için 2-3 adet iletken bakır çubuk gerekir. Bu bakır çubukların çapı topraklama yapılacak alandaki elektrik akımı tehlikesine göre 12.5 mm ile 40 mm arasında seçilir. Tek bir uzun bakır çubuk yerine birkaç parça çubuk kullanmak daha uygundur.
Sarı ve Yeşil: Daha çok topraklamayı temsil eden bir renktir. Elektrik kablosu içinde sarı ve yeşil rengi gördüğünüzde topraklama olduğunu anlayabilirsiniz. Topraklama olarak görev yapan bu renk için farklı bir bağlantı yapmayın.
Avometre (Multimetre) ile Kontrol:
Avometrenin bir ucunu (genellikle siyah olan) prizdeki toprak deliğine sokun. Diğer ucunu (genellikle kırmızı olan) prizdeki nötr veya faz deliğine sokun. Eğer sıfıra yakın bir direnç okuyorsanız, bu toprak bağlantısının olduğunu gösterebilir.
Toprak Kablo Rengi: Sarı – yeşil çizgilidir. Toprak hattıdır.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
faz ve nötr yerinin önemi yoktur. Sarı üstüne yeşil çizgisi olan kablo topraklama kablosudur prizin orta vidalama yerine takacan.
Topraksız priz bozmaz zarar vermez kaçak zarar verir.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Topraklama çubuğu, mümkün olan en kısa mesafede, doğrudan toprağa gömülmelidir. Topraklama çubuğunu toprağa gömün. Topraklama çubuğu, en az 1 metre derinliğe kadar gömülmelidir. Çubuk yere gömüldüğünde, yukarıda yaklaşık 30 cm boyunda bir kısmı yeryüzünde kalacak şekilde gömülmelidir.
Sokete bakacak şekilde, sol nötr (N) sağ canlı (L) üst topraklamanın (E) doğru bağlantı yöntemi kullanılmalıdır. Canlı çizgi-L (kırmızı, sarı, mavi), nötr-çizgi-N (mavi veya siyah), zemin-çizgi-E (sarı-yeşil).
Akü kablosu nasıl bağlanır sorusu burada da gündeme gelmektedir. Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir. Bu arada çalışan tüm aksamların, kapalı konumda olması önemlidir.
Sarı Kırmızı Beyaz Kablo Ne İşe Yarar ? Sarı kablonun özelliği cihazın video görüntüsünü iletmektir. Kırmızı kablonun özelliği cihazın tek kanaldan sesi iletmesidir. Beyaz kablonun özelliği ise cihazın stereo ses vermesini sağlayıp başka bir kanaldan sesi göndermesini sağlamaktır.
Güç transformatörlerinin veya jeneratörün nötrü, doğrudan toprağa bağlanır. Kaçak akım = üç fazlı simetrik kısa devre akımı ve nominal akımın 20 ila 30 katı arasında yükselebilir.
Tek fazlı sistemlerde faz prensip olarak sigorta veya anahtara girmekte sonrasında ise alıcıya ulaşmaktadır bunun için tek fazlı sistemlerde nötr kopması ve olmaması problem olmaz. Bu durumda nötr kopması alıcının çalışmamasına neden olur.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri