Seyir halindeyken aracınızın tekerinin patlaması halinde en önemli kural sakin olmak. Zira panikle aniden frene basmak ya da direksiyonu aracın patlayan lastiğinin çektiği yöne doğru kıvırmak kaza yapmanıza neden olur. Fren basıncı aniden değil, yavaşça artırarak güvenli bir bölgeye doğru ilerlemeye çalışmalı.
Her ne kadar fren patlasa da gaz pedalına basmanız aracın hızlanmasına neden olur. Bu kısımda yapmanız gereken en temel hareket vitesi aşama aşama düşürmek olacaktır.
Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır. Sonuna kadar çekmemiz tekerleklerin kitlenmesine ve sonrasında kaymasına neden olur.
2.Ayak freni Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak için kullanılır. Ayak frenine basıldığında ön ve arka tekerlekler birlikte durur.
Fren düzeninde yağ eksildiği için servis freni tutumuyorsa el freni de tutmaz. Yokuş aşağı gidiyorsanız araç hızlanmaya devam edecektir. Vites küçültürken debriyaja bastığınız sürelerde araç hızlanır ve yokuş dikse motor freniyle de yavaşlamanız güçtür.
İlgili 26 soru bulundu
Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle kar ve donun olduğu kış mevsimlerinde bu dişlerin hepsinin çekilmesinden ziyade bir ik boşluk bırakmak sizin yararınıza olacaktır.
Çünkü frene basıldığında araçtaki ağırlık transferi arkadan öne doğru giderek arka tekerleklerdeki yol tutuşunun azalmasına ve dolayısıyla arkadan kaymanın artmasına neden oluyor.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Radyo Trafik'te yayınlanan "Trafikte Yaşam" isimli programda konuşan Güvenli Sürüş Uzmanı Mert İntepe ve Fren Teknik Uzmanı Alpay Lök, fren patlaması tabirinin Türkçe'ye yanlış yerleştiğini belirtti. Uzmanlar göre frenin patlaması gibi bir durumun sözkonusu değil.
Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz. Hayati önem taşıyan bu sistem ve unsurun her zaman sorunsuz çalışması gerekir.
Motor çalışmıyorken frene bastıkça frenin sertleşmesi gerekir. Eğer sertleşme olmazsa fren servosu arızası söz konusudur. Aracın durması ve güvenle yavaşlaması için çalışan fren sistemi çok önemli.
Tekerin patlaması durumunda direksiyonu sıkıca tutmaya çalışın ve aynı anda fren basıncını azaltmaya çalışın. Aracınızı güvenli gördüğünüz bir yere çekerek elinizden geliyorsa lastiğinizi değiştirin ya da servise telefon ederek yardım isteyin.
Balans yapan fren diskinde oluşan salgı, frenleme esnasında direksiyon simidinin titremesi ile sürücüyü uyarır. Bu durum aracı güvensiz hissettirir. Ayrıca ani frenlemede tehlike oluşturabilir. Yani fren yaparken direksiyon simidinin titremesinin en büyük sebebi fren disklerinin bozulmasıdır.
Araçlarda oversteer olmasına sebep olan bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında araç mekaniğinin iyi olmaması, lastiklerin aşırı derecede aşınmış olması, lastik havalarının ayarsız oluşu ve motor güç aktarma organlarının arızalı olması sayılabilir.
Araç kullanırken düz bir yolda seyir halindeyken direksiyonun bırakıldığı anda aracın düz bir şekilde ilerlemeye devam ediyor olması yalnız fren pedalına basıldığı anda araç yoldan çıkacak şekilde sağa veya sola doğru çekme yapıyorsa aracı yolda tutmak için direksiyonu aksi yönde çevirmek istenilmeyecek sorunlar ...
El freni teli değişimi ne kadar sorusuna verilecek net bir yanıt bulunamamaktadır. Ancak ortalama 50-150 TL arasında bir fiyata aracınızın el freni teli değişim işleminizi gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
El freni çekili araç kullanmanın zararları nelerdir? Araç değerden düşer ciddi bir bakım gerekebilir. Balatalar yanar ve araçtan çok kötü kokular gelir. El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir.
Marş çevriminin ardından sağ ayak ile frene basarak vites D konumuna getirilmelidir. Daha sonrasında el freni indirilmeli ve yine sağ ayak ile gaz pedalına hafifçe basılmalıdır.
– El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır. ( Önce freni bırakmak aracın güvencesi sadece el freni teline kalmıştır.)
Viteste bırakmanız otomobilin asla hareket etmeyeceği anlamına gelmez. Sübapları, segmanları zayıf olan araçlar viteste bıraksanız bile sübap,segman hava kaçırdıkça hareket eder. İlk bıraktığınızda kaçırmıyor diye güvenebilirsiniz ama aracınız bazen 3-5 dakikada bir, bazen daha uzun aralıklarla yerinden hareket eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri