Yangınlarda araç içinde bulunan yangın söndürücüler veya çevrede bulunanlar tarafından yangın söndürülemezse araç tamamen yanmaktadır. Aracınızda her zaman yangın söndürme tüpü ve ilk yardım çantası bulundurmanın önemini unutmamalı. Araçta meydana gelen yangınlar trafik sigortası kapsamına girmemektedir.
Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Sigortalının ihmalinden ve aracın bakım eksikliğinden doğan durumlar haricinde yanma olaylarında meydana gelen zarar, kasko sigortası tarafından güvence altına alınır. Aracın yanması durumunda sigortalı; yanmayı durdurmak için elinden geleni yapmak, gerekli koruma ve kurtarma önlemlerini almakla yükümlüdür.
Ek olarak motor yanması durumlarında sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arızalar nedeniyle gerçekleşen zarar, yine kasko sigortası teminatları dahilinde değildir.
İlgili 24 soru bulundu
Savaş, istila, düşman hareketleri, darbe, iş savaş, ihtilal, isyan ve ayaklanma gibi durumlarda araçta meydana gelebilecek hasarlar kasko sigortası poliçe kapsamı dışındadır. Ayrıca belitilen bu durumlarda kolluk kuvvetlerinin müdehaleleri nedeniyle oluşabilecek hasarlar da teminat kapsamı dışında kalan durumlardandır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Yangın sigortası yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararları, sigorta bedeline kadar teminat kapsamına alınır.
İtfaiye 110'u arayın itfaiye ekiplerini olay yerine çağırın. Eğer yapmak güvenli ise yanan araca yaklaşmakta olan araçları uyarın. Eğer yapılmasının güvenli olduğuna inanıyorsanız kuru toz veya köpük söndürücü ile yangını söndürmeye teşebbüs edin. Yangın motor bölümündeyse kaputu açmayın.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Atan sigortaya tel, yapıştırıcı, bant vs. sarılır, hatta bir daha atmasın diye kalınca sarılır. Bir yerde bir arıza olur sigorta atsa kurtaracak ama sarılan kalın tel, bant vs. olduğu için veya sigorta arızalı olduğu için atmaz, yangın çıkar.
Yangın sigortasının kapsamında olası hasarların gerçekleşmesi durumunda sigortalı mülk sahibinden belirli belgeler sigorta şirketleri tarafından talep edilmektedir.
Yangın sigortası, ticari ve özel amaçla kullanılan her türlü bina ve yerleşim alanın kendiliğinden oluşan yıldırım, yangın, infilak gibi fiziki hasarlarını karşılayan bir sigorta türüdür. Peki, yangın sigortası zorunlu mudur? Bu soruya “hayır” şeklinde cevap verebiliriz.
Araç yangınlarının %59'u motor bölgesinden, %35'i yolculardan, %3'ü yakıt tankından ve %2'si ise lastik veya farların ısınmasından kaynaklanmaktadır. Bir diğer önemli istatistiksel bilgi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından sunulan verilerden temin edilmektedir.
Trafik sigortasının kazada ödeme başına limitleri şu şekildedir. Maddi hasarlarda araç başına 120.000 TL, kaza başına 240.000 TL, Sağlık giderleri kişi başına 1.200.000 TL, Sakatlanma ve ölümde kişi başına 1.200.000 TL, kaza başına 6.000.000 TL'dir.
Trafik sigortası teminat limitleri her yıl güncellenmiştir. 2023 yılında yapılan son güncellemelere göre trafik sigortası limitleri araç başına 50.000 TL, kaza başına ise 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu miktarın üzerinde hasarın meydana gelmesi durumunda ise kusur oranı göz önünde bulundurulmaktadır.
Kasko sigortası poliçesinde genel olarak bilinen ana teminatlar: Çarpma – çarpılma – çalınma – yanma teminatıdır. Bunların yanı sıra birçok ek teminat sayesinde adaylara güvence sağlar. Yani aracın yanma riski de kasko sigortasında verilen ana teminatlar arasındadır.
Trafik Sigortası Kapsamı
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere, poliçe limitlerine ve kusur oranlarına göre sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Aracı Öncelikle Güvenli Bir Alana Çekin
İlk olarak sakinliğinizi koruduğunuzdan emin olun ve aracınızı en kısa sürede güvenli bir alana çekin. Ardından aracınızın kontağını kapatın ve el frenini çekerek aracın gitmeyeceğinden emin olun. Daha sonra aracın kaputunu aralayarak araçtan biraz uzaklaşın.
İşlevsel olarak, yangın sigortası, sigortalı mülkte yangın, yıldırım, infilak gibi durumlar sonucu meydana gelebilecek hasarların onarım ve yeniden inşa maliyetlerini karşılar.
Bu nedenle, yanmış bir sigortanın yeni bir sigorta ile değiştirilmesi büyük önem taşır. Ayrıca zamanla motor kabininde yer alan sigortalar, rutubet sonucu oksitlenebilir. Bu da, akım geçişinin kesilmesi ve araçta bir elektrik arızası oluşması ile sonuçlanabilir.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri