Onun, insanlara kötülükleri güzel gösterdiği, boş kuruntular ve yalancı vaatlerde bulunduğu, Allah'ın emirlerini çiğnemeye, haram işlemeye teşvik ettiği, insanları birbirine düşürdüğü, vesvese verdiği, hile ve tuzaklar kurduğu haber verilmektedir.
İslam'da, "Şeytanlar" İblis'i destekleyen kötü ruh varlıklarıdır. Müfessirlerin çoğuna göre bunlar İblis'ın cennetten kovulmasından sonra yaratılmış (semûm ateşten) ve onun iradesiz kulları gibi hareket etmişlerdir. Her zaman kötülük yapan meleklerin zıddıdırlar. Tekil olarak kullanılan, İblis için bir eş anlamlı.
Şeytanın en büyük hedefi insanları yoldan saptırıp dinsiz yapmak, şirke düşürmek, her türlü çirkin yola sevk etmektir. Şeytan, insanı müşrik etmekle de yetinmez; onu zalim bir müşrik eder. Bununla da kalmaz, onu şirk adına, gece gündüz çalışan bir dava adamı yapmaya çalışır. Bu, onun asıl hedefidir.
Şeytan insana ne verir, neyi telkin eder, neyi fısıldar, neyi yapmamızı ister? En başta şerri, kötülüğü, günahı, haramı; daha açıkçası Allah'ın yasakladığı şeyleri yapmamızı ister. Bütün bu yanlışları vesvese vererek telkin eder. Bunun aksi yönde de vesvese verir.
İnsana musallat olup onu saptırmaya çalışan ruhanî varlık. Allah'ın emirlerine tam itaat eden iyi nitelikteki ruhanî varlıklara verilen ad. Duyularla idrak edilemeyen ve insanlar gibi ilâhî emirlere uymakla yükümlü tutulan varlık türü. İslâmî literatürde şeytan veya iblisin bir diğer adı.
İlgili 29 soru bulundu
Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size cimriliği ve hayâsızlığı önerir. Allah ise kendisinden bağışlama ve bol nimet vaat eder. Allah'ın lütfu sınırsızdır, her şeyi bilendir. Allah'ın verdiği varlıklardan onun rızası için infak etmek konusunda şeytan her zaman engel çıkarır.
Hz. İbrahim, “büyük şeytan”a üç kez taş atıp onun gözünü kör eder.
Takıntı vesvesenin belirtileri aynen şu şekildedir;
Yoğun endişe ve devamlı güvenme gereksinimi. Hata yapmama isteği. Rahatsız eden, akılda olan ve uykuya engel olan görüntülere, cümlelere veya düşüncelere takılıp kalma. Toplum bakımından kabul edilmeyen bir hareket içine girmekten veya rezil olmaktan korkma dürtüsü
“Eğer şeytandan bir vesvese gelip seni dürterse hemen Allah'a sığın. Şüphe yok ki Allah'a karşı gelmekten sakınanlar kendilerine şeytandan bir vesvese dokunduğu zaman iyice düşünürler sonra hemen gözlerini açarlar“ (el-A'râf 7/200-201).
Kullanıldığı her yerde tehlikenin en üst noktasındabulunduğuna ve şeytanın vesvesesinden bile daha tehlikeli olduğuna delalet eden manaları içerir. Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz nefis kötülüğü çokça emredendir.” Şeytanıninsana kurduğu tuzak ise nefse kıyasla zayıftır.
Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi? (Maide Suresi,91) Ey insanlar! Bütün yeryüzündeki nimetlerimden helal olmak, temiz olmak şartıyla yiyin.
1- Yüce Allah'a ve Hz. Peygamber'e (s.a.v.) iman edenler. 2- Kuran-ı Kerim'i bilip içindekileri yaşayanlar. 3- Fakir, yetim ve düşkün olanları koruyanlar.
Yedinci soru şudur: Hak Teala beni yaratıp mutlak ve mukayyet surette mükellef kıldı. Emrine itaat etmediğimde ise bana lanet ederek kovdu. Cennete girmek istediğimde ise bana izin verdi ve beni ona musallat etti. İşimi gördükten sonra beni cennetten tekrar çıkardı ve Adem oğluna musallat etti.
Bunun üzerine Cebrail (a.s)geldi ve : “Ya Muhammed(s.a.v) bu duayı oku.”dedi.Resulü Ekrem(s.a.v) bu duayı okuyunca onların ellerindeki ateşleri söndü,kendilerini de Allah-ü Teala helak etti. Bu mübarek duayı yazarak üzerinde taşıyanlar,şeytanların ve cinlerin şerrinden halas olurlar.
Şeytanımızla anlaşma yaparız ve karşılığında bize refah verir, risksiz bir hayat verir. Şeytanla hangi anlaşmayı yaparsak yapalım kazanmak elimizde çünkü şeytan da biziz. Onun ateşlediği kazanlarla ısınan bir dünyaya sahibiz. Onunla yaptığımız anlaşmalar bizi ancak daha çok yaşama bağlar.
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Namaz için ezân okunduğu zaman şeytan, ezânı işitmemek için geriye dönüp olanca hızıyla yellenerek kaçar, ezân bitirildiği zaman gelir. Namaz için kâmet getirilince yine geri dönüp kaçar.
Bazı İslam alimlerine göre vesvesenin nedeni insanın nefsani ve dünyevi istekleridir. Bu istekler insanları Allah'ı anmaktan ve ahireti hatırlamaktan alıkoyar. Bazı İslam alimlerine göre ise vesvesenin nedeni şeytandır.
Hacı Turgut: “Neredeyse bütün vakit namazlarında şeytan kalbime vesvese veriyor. Ya kaç rekât namaz kıldığımdan emin olamıyorum, ondan emin oluyorsam namazımın sıhhatini bozabilecek herhangi bir şeyden şüpheye düşüyorum.
"Mü'min, şeytanın vesveseleri ve kalbinde olmasıyla sıkıntı duyacağı küfrün vesveseleriyle imtihan olunur.
Vesvese ve takıntı kelimesinin tıpta iki karşılığı Ruminasyon ve obsesyondur. Ruminasyonun İngilizce olarak karşılığı ise, zihinsel geviş getirmektir. Yani bir düşüncenin kendini tekrar etmesi durumudur. Ruminasyonlara da takıntı, vesvese denilmektedir, bir diğer ismi ise obsesyon olarak adlandırılır.
Dinimizde birçok konu ile alakalı dua olduğu gibi vesvese için de dua var olmaktadır. Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duası sık sık okunmalı ve vesvese verecek konulardan uzak durulmalıdır.
Özet: İblis, şeytanın özel ismidir. Müslüman filologlar bu kelimenin, “Allah'ın rahme- tinden tümüyle ümit kesmek” anlamında b-l-s kökünden türemiş olduğu kanaatin- dedirler. İblis “Allah'ın düşmanı” ve/veya sadece “Düşman” diye de isimlendirilir. Fakat genellikle “Şeytan” diye anılır.
Şeytan çarpması ve sihir arasındaki farklar hususunda tecrübe sahipleri şeytan çarpması belirtilerini şu şekilde belirtmektedir: 1-Ezan veya Kur'an-dan aşırı bir şekilde rahatsız olmak ve kaçınmak. 2- Yanında şifa niyetiyle Kur'an okunurken bayılma, kasılma, sara ve düşme meydana gelir. 3-Çokça korkutucu rüya görmek.
İbrahimî dinlere göre, o birincil kötü varlıktır. İslam mitolojisinde, kötü cinler İblisten önce de var olmuştur, ancak İblis ilk şeytandır. Böylece kötülüğün sembolü haline gelmiştir. Bu sebeple genellikle ya şeytanların lideri ya da dinlerdeki şeytanların ilki olarak tasvir edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri