İstiklal Marşı'nın bitimini takiben “Rahat” komutu ile öğrenciler rahat duruşa geçecek. Bu komutla seyyar bayrak direği ve seyyar flama direğini tutan öğrenciler direkleri taşıma askısından çıkararak, alt uçları yere değecek şekilde sağ elle tutacak.
Bayrağı çeken, bayrağı düşmemesi için ipin ucu tutulur ve bu sırada bayrağı çekende selam durumuna geçer. Marşı yöneten kişi marşın bitiminde dönüp bayrağı selamlar ve “Rahat” komutu verir. Ancak bundan sonra bayrak ipi yerine bağlanır.
(2) Bayrak töreni; hafta başında ve sonunda, resmî tatil, millî bayram, genel tatil başlangıcında ve sonunda yapılır.
Ön yüzü kırmızı olan okul flamalarının ters yüzü ise Milli Eğitim Bakanlığının rengi ve okulun rengi olarak üçgen şekilde yerleştirilir. Türk bayrağımızla birlikte taşınan ve öğrencilerin hangi okuldan olduğunu bildiren okul flamaları, törene katılan öğrenci grubunun en önünde taşınır.
Bayrak törenlerinde nasıl davranmalıyız? “Rahat ol'' duruşunda durabiliriz. İstiklal Marş'ımızı içimizden sessizce söylemeliyiz. “Hazır ol'' duruşunda bayrağımıza saygılı bir şekilde durmalıyız.
İlgili 23 soru bulundu
Madde 9 – (Değişik: 22/2/2001 - 2001/2130 K.) Bayrağın sürekli çekili kalacağı kuruluşlar aşağıda gösterilmiştir. A) Cumhurbaşkanlığı, B) Türkiye Büyük Millet Meclisi, C) Anıtkabir, D) Hükümet konakları, E) Polis, Jandarma, hudut, gümrük muhafaza karakollarıyla hudut kapıları.
Bayrağa saygımızı çeşitli şekillerde gösteririz. Örneğin milli marşımız söylenirken saygı duruşunda dururuz, gürültü etmeyiz. Ayrıca yere düşen bayrağı kaldırır, asla yırtılmasına ya da zarar görmesine izin vermeyiz. Bunları yapmayanlar zaten diğer insanlar tarafından tepki görür.
Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez. f2. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve yönetmelikte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz.
“ Yelken Bayrak “ olarak ta isimlendirilen bu flamaların eczanelerin önüne konulması, 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu'na dayanan Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü'ne aykırılık teşkil etmektedir.
Flama formasyonu nedir? Sert fiyat hareketinin ardından konsolidasyon dönemine girildiğinde, dip ve tepelerin birbirilerine yaklaşacak biçimde daralmasına flama formasyonu denir. Bayrak formasyonundan tek farkı, konsolidasyon sürecinde paralel çizgiler yerine üçgen şeklin oluşmasıdır.
Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz.
Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder. Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır.
MADDE 9- (1) Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği 10 Kasım günü yapılacak törende Bayrağı yarıya indirecek öğrenci ile direğin sağ ve solunda Bayrağa dönük olarak bulunan diğer iki öğrenci, Bayrak indirilmeden önce hazır ol duruşunda Bayrağı selamlar.
Uluslar arası toplantı ve konferanslarda ise ev sahibi devletin bayrağı orta direğe çekilir. İngilizce alfabetik sıraya göre birinci konuk bayrak orta direğin soluna, ikinci konuk bayrak ise sağına, diğer konuk bayraklarda aynı yöntemle diğer direklere çekilir.
A) Normal, günlük kullanımda Bayrak, önce eni yönünde tam ikiye, sonra ay'ın üst kısmından tekrar tam ikiye katlanır. Beyaz renkli kısım içte kalacak şekilde, uçum yönünden ve yıldızın uç kısmından başlayacak şekilde 1/3 oranında katlanır.
Bayrak direğinin konulması
C - Binek taşıtlarında, sağ ön tarafa dikey olarak konulacak küçük direğe.
Kaymakamların makam taşıtlarına, milli ve resmi bayram günlerinde ve hudut görüşmelerinde bayrak çekmeleri uygundur. Cumhurbaşkanının bulunduğu kortejde, makamı ne olursa olsun, kimsenin binek taşıtına bayrak veya fors çekilemez. Makam sahibi taşıtın içinde olmadıkça taşıta bayrak çekilmez.
Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz.
Askerî gemiler hariç, tipi, sınıfı, boyutları ne olursa olsun her Türk teknesinin taşımakla yükümlü olduğu Bayrak, seyirde; Kıç tarafta, güvertede, omurga hattı üzerinde, küpeşteye 40-45 derece açıyla bağlanmış özel gönderinde (direğinde) taşınır.
Madde 832 - 823 ila 826 ncı maddelere aykırı olarak Türk Bayrağı çeken veya aynı maddelerin hükümlerine göre Türk Bayrağı çekmesi lazımgelirken diğer bir devletin bayrağını çeken geminin kaptanı veya bu hareketleri menetmemiş olan donatanı 400 liraya kadar ağır para cezası veya altı aya kadar hapis cezası ile ...
Konut veya işyeri olarak kullanılmayan binalar ile iskâna açılmamış ya da inşaat halindeki yapılara, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemelerin asılamayacağına ve yapıştırılamayacağına” karar verilmiştir.
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Bir görüşe göre,Türk Bayrağı'ndaki hilal İslamiyeti; yıldız ise Türklüğü temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan kanı temsil eder. Page 5 Bir başka görüşe göre,Ay-Yıldız Orta Asya'dan gelen Türklüğü, kırmızı zemin ise vatanı temsil etmektedir.
Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
Bayrağa saygı göstermek milletimizin namus ve serefine saygı göstermektir. . Bayrak milleti temsil eder, bu yüzden kutsaldır. Ülkelerin en değerli simgeleri bayraklarıdır. Bayrak bir milletin özgürlüğünün, bağımsızlığının ve egemenliğinin simgesidir. Bundan dolayı bayrağımıza sevgi ve saygı duyarız...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri