4-6 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 180 ml kadardır. Günde ortalama 5 kez beslenebilir.
5-6 aylık bebekler ise her bir öğünde 196-224 gram olmak üzere 4-5 saatte bir beslenmelidir. Yenidoğan bebekler ortalama olarak her 2-3 saatte bir emmek isterler. Bu da günde 8-12 kez emzirmeye denk düşer.
Bu ayda 4. ay beslenme planınıza ilave olarak başlayacağınız ek besinler kırmızı et, tavuk ve kahvaltıdır. Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.
5 Aylık bebeklerin beslenmesi
Ayına giren bebeğiniz artık ek gıdaya başlamaya çok yakın. Bebeğinizin ek gıdaya başlama sürecine hazır olup olmadığını iyi gözlemlemelisiniz. 5. Ayında bebeğinizi günde 6 öğün beslemeniz yeterli olacaktır. Bu ay bebeğinizin günlük anne sütü ihtiyacı 700-1200 ml arasındadır.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Böylece bebeğin gelişimi takip edilir. 5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyu, 57 ila 70 cm. uzunluğunda, ağırlığı 5000 ila 8700 gr. aralığında ve baş çevresinin ortalama 42 cm. olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58 ila 70 cm. ağırlığının 5100 ila 9000 gr. aralığında ve baş çevresinin ise 42 cm. olması ...
Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir. Bebek büyüdükçe mide kapasitesi artar ve beslenme sıklığı da buna paralel azalır.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmelidir.
Bebeğiniz 5 aylık olduğunda kilosu ile boyunun belli bir aralıkta olması gerekmektedir. Ancak kız ve erkek bebekler için bu aralık değişkenlik göstermektedir. 5 aylık bir kız bebeğin kilosu yaklaşık olarak 6 kilo civarında olmaktadır. Yine kız bebeklerin boyunun ise yaklaşık 60 cm civarı olması gerekmektedir.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
5aylık bir bebeğin kilosu ve boyu; doğum haftası, cinsiyeti, beslenmesi gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, 5 aylık bir kız bebeğin kilosu ortalama 6.9 kilogram ve boyu ortalama 65 santimdir. 5 aylık erkek bebeğin kilosu ise ortalama 7.8 kilogram ve boyu da ortalama 66 santimdir.
Bebeklerin 5 aylık olması ile beraber artık birtakım meyveleri ek gıda olarak tüketmesi mümkün. Hatta bunun sağlıklı bir süreç altında düzenli olarak gerçekleşmesinin önemli olduğunu ifade etmek gerekir. Özellikle elma, armut, şeftali, kayısı, nektari ve üzüm gibi pek çok meyve türlü tüketebilirler.
5 aylık bebeklerin uyku düzeni nasıl olur? Gündüz uykusu 2-3 defadır ve gece uykusu 12 saate kadardır. Uyku aralıkları 1,5 -2 saat arasındadır. 5. aydan sonra bir uyku arkadaşı (oyuncak ayı gibi) edinebilirsiniz.
Bebeğiniz belirli saatlerde uyanıp yine aynı saatte uyumaya; masal, ninni ya da banyo gibi uyku rutinlerine alışmaya başlamış olabilir. 5 aylık bebeğiniz; gündüz 4 saat, gece 11 saat olmak üzere günde yaklaşık 15 saat uyuyabilir.
Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar çoğunlukla tek beslenme ile uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Zamanla fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilmeye başlarlar.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebekler mecburen hazır mamalara ve katı gıdalara geçiş yaptırılır. Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Kolları ve bacaklarının sürekli hareket ediyor olması. * Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi. * Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi.
5 Aylık Bebek Kaç Bez Değiştirir? 5 aylık bebeğinizin bezi günde 4-5 kez ıslanabilir. Pişik olmaması ve ıslaklıktan veya bebek bezinin sürtünmesinden huzursuzlaşmaması için en fazla 4 saatte bir bezini değiştirmeye özen göstermelisiniz. Bebeğinizin karnının doyduğunu en iyi günlük ıslak bez sayısından anlayabilirsiniz.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı? Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri