Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Fümeci SmokeHouse Dana lokum dananın sırt kısmından elde edilen yumuşak bir et çeşidi olarak sizlere servis edilir. Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Kuzunun sırtındaki arka bölüm, pirzolalığın devamıdır ve bu bölümde kaburga kemikleri olmadığı için fileto buradan çıkarılır. Bu bölümdeki etle kızartmalar ve rostolar yapılır. Fileto pirzoladan sonra kuzunun en değerli ve en lezzetli bölümüdür.
Uzun boyuttaki eti iki parmak genişliğinde kesiyoruz. Terbiye için pulbiber, karabiber, tozbiber, isot, kekik, tuz ve zeytinyağı ile harmanlayıp vaktiniz varsa bekletip, ızgara tavasında 15 dakika çevirip, suyunu kaybettirmeden pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Kuzunun böbreklerinin üzerinde içe bakan tek et parçasıdır. Küşleme kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından kesilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kuzunun arka but kısmı kemiğinden ayrıldıktan sonra ince dilimler halinde doğrandıktan isteye bağlı dövülerek hazırlanır.
Kuzunun neresi iyi olur? Kuzu eti, lezzeti bakımından en çok beğeni alan hayvansal gıda ürünleri içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Kuzu etinin but kısmı, arka ayaklarında bulunan etlere ve etlerle beraber kemiklere verilen isimdir. Bu et bölümü, kuzu etinin en lezzetli ve en iyi yerlerinden biri olarak görülüyor.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Kuzu eti, protein, temel mineraller ve vitaminler yönünden de zengindir. Sağlık açısından faydalarının yanında, aynı zamanda çokta lezzetlidir. Dana etine göre daha yumuşak bir dokuya sahiptir. Kuzu eti, kalori değeri yüksek aynı zamanda protein değeri bakımından da yüksek bir kırmızı ettir.
Pişirme yöntemi önerisi: Mangal, döküm veya ızgarada kullanılmalı. Önceden ısıtılmış tavada ya da ızgarada her yüzü 4-6 dk. olacak şekilde pişirilir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Kuzu külbastı alırken kasabınıza but kısmından ince dilimler halinde kesip hafif dövmesini isteyebilirsiniz. Bu et öyle yumuşak bir et ki marinasyon gerektirmez. Kuzu eti danaya göre daha az antibiyotik v.s. içerdiğinden daha sağlıklıdır. Afiyetler olsun...
Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayalım. Kuru soğanı, domateslerin kabuklarını soyup, kırmızı ve yeşil biberi de ufak olmayacak şekilde hepsini doğrayalım. Daha sonra genişçe bir tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. Tava ısınınca eti tavaya ekleyip et suyunu salıp geri çekinceye kadar pişirelim.
MARİNE OLMADAN ASLA!
Lokum gibi ağızda dağılan et pişirmenin en önemli detaylarından biri de eti marine etmek. Marine ettiğiniz et diğer etlere göre her zaman daha iyi pişer ve daha lezzetli olur.
Lokum Et İçin Malzemeler :
300 gr antrikot/bonfile. 1 tatlı kaşığı tereyağı
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor. Kasabınızdan alacağınız kuzu sırtından külbastı veya kuzu şiş yaptırabilirsiniz.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Antrikot. Yüksek kaliteli biftek türlerinden biri olan antrikot dananın sırt bölgesinden elde ediliyor. Yağlı ve yumuşak yapısı sayesinde mangalda pişirmeye de uygun.
Kuzu etinin seveni kadar sevmeyeni de çok. Bazen kuzu etinin koktuğunu düşünürüz aslında kokan kuzu eti değil koyun etidir.
Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Koyun eti tercih etmeyenler “koktuğunu” iddia ederler ki bu bir gerçektir. Bunun sebebi, koyunun çoğunlukla açık havada çeşit çeşit ot yiyerek beslenmesinden kaynaklanır. Haliyle, yedikleri otun tadı ve kokusu hem sütlerinin, hem de etlerinin kokusunu değiştirir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kuzu eti pişirirken tuz ne zaman atılır? Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Kuzunun arka ayaklarına but denir. But eti yağsız ve yumuşak olur. Kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri burasıdır.
6 aylık olduktan sonra kuzuların adı 1 yaşına gelene kadar toklu, 1 yaşından 2 yaşına kadar ise şişek adı verilir. Aynı zamanda anaç koyun da koçun dişi halidir. Boynuzlugiller familyasından olan koyunlar memeli bir hayvandır.
Türkiye'de etli tatlı denince aklımıza genellikle tavuk göğsü tatlısı geliyor ancak içinde et kullanılan başka tatlılarımız da var. Örneğin gerdan tatlısı… Kuzunun gerdan etiyle yapılan bu bol meyveli tatlı görünüş itibarıyla da Osmanlı saray yemeği mutancanayı hatırlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri