Eğer sezaryen doğum yapılması planlıysa, genellikle hamileliğin 39. haftası yapılması tercih edilir. Doğum suyunun erken gelmesi, bebekte gelişim geriliği gibi durumlar varsa sezaryenin daha erken yapılması gerekebilir.
Yalnızca anne ve baba adaylarının tercihleri doğrultusunda 38. hafta sonrasında doktor ve anne – baba adayının kararlaştırdığı bir günde doğum gerçekleştirilmektedir. Burada sezaryen doğumun seçilmesinin nedeni anne adayının normal doğumdan korkmasıdır.
Bireysel koşullara bağlı olarak sezaryenin daha erken veya geç yapılma planlaması önerilebilir. Ama sezaryen doğum için en uygun karar genellikle 39. hafta olarak verilir. Ayrıca, sezaryen doğumdan sonra normal doğum yapılabilir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
36. haftaya ulaşılması ile birlikte bebek genellikle doğuma hazırlık sürecinin bir parçası olarak baş aşağı pozisyona geçer. Bazı gebeliklerde bebeğin pozisyonu bu şekilde olmaz hatta normal doğuma izin vermeyecek şekilde olabilir. Hal böyle olunca hekiminiz tarafından sezeryan doğum gündeme gelebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
İri Bebek (Makrozomi): Genellikle gebelik takibi sırasında belli olsa da özellikle doğuma yakın son haftalarda bebeğin kilosu 4 kg ve üzeri olduğunda bebek, iri bebek olarak tanımlanır ve normal doğumda çıkış esnasında hem anne hem de bebek zarar görmesin diye sezaryen tercih edilebilir.
Sezaryen doğum; bebeğin anne karnından ameliyat ile alınması işlemidir. En önemli faydası, doğum işlemi sırasında bebeğin riske girmemesi ve oksijensiz kalmadan kısa sürede dışarı çıkabilmesidir. Sezaryende, normal doğum sırasında yaşanacak tehlikelerle neredeyse karşılaşılmamaktadır.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Doğum tarihi yaklaşık gebeliğin 40 haftalık olduğu zamana göre hesaplanır ancak doğumların bir çoğu 40. haftadan önce gerçekleşir. En sık olarak doğumun gerçekleştiği zaman 37- 40 hafta arasıdır.
Sezeryan, cerrahi bir işlemdir. Hamileliğin ortalama 39. haftasında, anne karnının alt bölgesine yaklaşık 10 cm'lik bir kesi açılarak bebeğin çıkarılmasına denir. Ortalama 30 dakika sürer.
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir.
Ancak sezaryen doğum için atılan dikişlerin tamamen iyileşmesi 4-6 haftalık bir süreci bulabilmektedir. Bu süreç içerisinde de dikişlerin pansumanı ve hijyeni için oldukça yüksek düzeyde titiz davranmanız gerekir.
Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur.
Çok uzun süren bir süreç değildir. 2 veya 3 gün sonra anneler yavaş yavaş ayağa kalkabilir. En Fazla Kaç Sezaryen Yapılır? Çok fazla çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
Sezaryen doğum birçok riski de artırır; kısa vadede, kan pıhtılaşması, acil rahim ameliyatı, felç vb. olarak karşımıza çıkarken uzun vadede, pelvik ağrıda artıştan ileriki hamileliklerde dış gebeliğe kadar birçok soruna sebep olabilir.
Sezaryen ameliyatı ortalama yarım saat sürer ancak bebek operasyonun ilk 5 dakikası içerisinde çıkarılır, ağzı ve burnu temizlendikten sonra göbek bağı kesilir. Bebek muayene için pediatri hekimlerine teslim edilir. Annenin kesisi kapatılır.
Sezaryen doğum, genel anestezi ve epidural anestezi olarak iki farklı şekilde uygulanabilir. Genel anestezide anne tamamen uyutulurken, epidural anestezide ise annenin belinden aşağısı uyuşturulur. Annenin mesanesine sonda takılarak idrar boşaltımı sağlanır.
Sezeryan doğum sırasında hastaya büyük bir kesi atıldığı için iyileşme süreci normal doğuma kıyasla daha uzun sürebilir. Ve doğumdan sonra kilo vermek için biraz daha fazla süre geçmesi gerekir. Sezaryen ameliyatı yaptıran kişiler işlemden sonra ortalama 2-3 gün hastanede kalırlar.
Lohusalık, doğumdan sonra gebelik boyunca vücutta oluşan değişikliklerin gebelik öncesi döneme gerilediği süreçtir. Doğumdan sonraki ilk 6 haftayı (yaklaşık 40 gün) kapsar. Eski sağlığınızı ve gücünüze kavuşabilmeniz için lohusalık dönemini ciddiye almalısınız ve her fırsatta dinlenmelisiniz.
Karın bölgeniz ve dizinize kadar olan sahanın antiseptik solüsyonla silinmesi ve örtülmesi sonrası sezaryen operasyonuna başlanır. Bu işlemde karnınızın alt bölgesine yaklaşık 11-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır.
Bu sebeple kaç kilo bebekler kuvöze alınır sorusu anne ve babaların merak ettiği sorulardan biridir. Prematüre ya da normal doğum ile dünyaya gelen 2500 gramın altında doğan bebekler kuvöze alınır.
Normal koşullarda sezaryan doğum ameliyati 45 dakika kadar sürer. Bebek ameliyat başladıktan 10 dakika sonra çıkarılır daha sonra kesilen katlar dikilir. Bebeğe ulaşmak için ciltten başlayarak 8 kat tabaka kesilmekte ve daha sonra tekrar dikilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri