Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Yine vajinada dikişi olan kadının dikişlerinin iyileşmesi yaklaşık 2 hafta kadar sürer ve dikişler iyileşmeden önce ilişkiye girilmesi aşırı ağrıya neden olabilmekte ve dikişlere zarar verebilmektedir. Bu sebeple, epizyotomi dikişi olan hastalar doktor kontrolünde izin verilmeden cinsel ilişkiye başlamamalıdır.
Doğum Sonrası Rahim
Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir. Rahmin ritmik kasılmalarla toparlanmasını bazı anneler emzirme sırasında ve sonrasında regl ağrısı şekline hissedebilirler.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Emzirmiyorsanız, adet kanaması doğumdan 4-6 hafta sonra gelebilir. Ancak bu çoğunlukla 6-12 haftaya yayılır. Düzenli emziriyorsanız, yani bebeğinize ilk ay sadece anne sütü veriyorsanız, adet kanaması yaşama ihtimaliniz pek olmaz. Adet döngüsünün yeniden başlaması için 3-6 ay geçebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Sezaryen doğum yapan kadın lohusalık döneminde cinsel yaşantısına başlayabilmesi için en uygun süre 1 ile 1,5 ay olmaktadır.
Bununla birlikte doğumun ardından rahim daha kolay iltihaplanır. Bu tarz iltihaplardan, enfeksiyonlardan korunmak için doğumdan sonra kanamaların bitmesini beklemek gerekir. Doğumun ardından akıntılar bitmiş, kanamalar kesilmiş ve artık ağrı hissedilmiyorsa cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
“Bir günde iki kırklı kadını ziyarete gidilmez. Düğün evinden, ölü evinden çıkan kimse lohusa ziyaretine gidemez” • “Kırklı kadın değirmene, fırına, düğüne gidemez ve eşikten atlayamaz. “Tek sayılı günlerde (9., 11., 15. gün gibi) mevlit okutulur ve beşiğe yatırma töreni yapılır.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Normal doğum sonrası vajina şekli, doğumdan kısa bir süre sonra eski şeklini almaya başlarken sezaryen doğumdan sonra vajina bölgesinde genişleme yok denecek azdır.
Birçok anne ve baba doğumdan sonra tekrar aşklarını canlandırmak için uzun süredir unuttukları cinsel ilişkiye geri dönmek istiyor. Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Doğum sonrası ne zaman cinsel ilişkiye başlanmalı? Genel görüş doğum yapmış kadının ruhsal ve fiziksel toparlanmasının 6 hafta süreceği, yine bu dönemde oluşan yoğun akıntının zorluk oluşturabileceği ve cinselliğin doğum sonrası 40. günden sonra başlayabileceği yönündedir.
Âdet veya lohusalık dönemi bitiminde gusül abdesti almadan ilişkiye girilir mi? Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Sezaryen ile yapılan doğumlarda anne adaylarının karın içi yapışıklıkları gün geçtikçe artış gösterir ve risk taşıyan, zorlayıcı durumlar oluşur. Bir anne için sezaryen ile doğum, 2 -3 defadan fazla yapılması önerilen bir durum değildir. Fakat bu, üçten fazla sezaryen doğum yapılamaz manasına gelmez.
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir. Rahim büyüklüğüne bakmak öte yandan da kan birikimini boşaltmak için yapılır.
O nedenle SSVD planlanıyorsa iki doğum arası, 12 aydan az olmayacak şekilde, doktorunuzun tercihine göre değişmekle beraber ortalama 2 yıl olmalıdır. Tekrar sezaryen düşünülüyorsa da iki doğum arasında en az 12 aylık bir süre yeterli olacaktır. Op.
Sezaryen doğum; bebeğin anne karnından ameliyat ile alınması işlemidir. En önemli faydası, doğum işlemi sırasında bebeğin riske girmemesi ve oksijensiz kalmadan kısa sürede dışarı çıkabilmesidir. Sezaryende, normal doğum sırasında yaşanacak tehlikelerle neredeyse karşılaşılmamaktadır.
2. sezaryen doğum kararı, doğum öncesi bakım, hamilelik sırasında egzersiz, hamilelik sırasında beslenme gibi faktörler de göz önünde bulunarak verilir. Bu bağlamda ikinci sezaryen sonrası komplikasyon olma riski birinciden daha yüksek olduğu için genellikle 39. hafta dolmadan sezaryen yapılması planlanır.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Beyaz sıvı ile beraber bitti kabul ederiz. Gusletmeden önce normal duruma geçilmiş kabul etmeyiz. Bittikten sonra gusül ile normale geçilir. Hanefî ve Hanbelilere göre, bu sürenin azami miktarı, kırk gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri