Bundan sonraki aşamada bel bölgenizden epidural veya spinal anestezi uygulanır, sonra mesanenize bir idrar sondası yerleştirilir.
Sonda hortumu idrar torbasına takılır. Sonda hortumu hastanın bacağına veya yatağa sabitlenerek hareketin kısıtlanması engellenir.
Özetle söylemek gerekirse çoğunlukla artık günümüzde zaten lokal anesteziyle yapıldığı için sezaryen, buradan bariz olarak ortaya çıkıyor ki, sonda çoğunlukla takılıyor.
Sezaryen ameliyatı öncesinde sonda takmayı tercih ederiz çünkü operasyon sırasında dolu olan idrar torbası hasarlanabilir. Ameliyat sonrasında da anne hemen ayağa kalkıp tuvalete gidemeyeceği için ve idrar çıkış miktarının takibi için birkaç saat sondayla kalması gerekir.
Sezaryen doğum yaptıysanız tuvaletinizi yapabilmeniz için mesanenize sonda takılır. Muhtemelen 12 saat sonra sonda çıkarılır ve ayağa kalkabilirsiniz. Doğumdan sonra 72 saat içinde bebeğiniz baştan aşağı chek up 'tan geçirilir. Ayrıntılı muayeneler yapılır.
İlgili 27 soru bulundu
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Günümüzde genel anestezi yöntemi, özellikle sezaryen doğum sürecinde sıklıkla kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anestezi sırasında anne tamamen uyutulmakta ve bu nedenle bebeğin doğumuna tanık olamamaktadır. Genel anestezinin en önemli aşamasını, entübasyon adı verilen aşama oluşturmaktadır.
Sonda kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde takılmaktadır. Sonda kadınlarda klitorisin altından takılır. Erkeklerde ise sonda idrar kanalından dikkatli bir şekilde itilerek sokulur. Tüpün mesaneye ulaşmasının ardından idrar da akmaya başlar.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Lifli gıdalar dışkının yumuşamasına yardımcı olarak tuvalete çıkmanın kolaylaşmasına destek olur. Tüketilen sıvı içine hapsederek dışkının geçişini kolay hale getirir. Bu nedenle lifli gıdalar kabızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir.
Bu sayede daha kolay gaz çıkışı olmaktadır. Sezeryan doğum sonrası tam olarak iyileşmeden ağır kaldırmaktan, spor yapmaktan ve fiziksel olarak sizi zorlayacak tüm işlemlerden kaçınmalısınız. Sezeryan Sonrasında Büyük Tuvalet Ne zaman yapılır? Doğumdan sonra 1 – 2 gün tuvalete çıkma ihtiyacı duymayabilirsiniz.
Sonda takma işlemi genellikle hastane yapılan bir işlemdir. Fakat takılan sondanın çeşidine bağlı olarak genellikle bir sonda 15 günde bir çıkarılır. Ve yenisinin takılması için hastaneye transferi zor olan hasta grubuna evde sonda takma uygulaması önerilir.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir. Süt gazlı içecekler, çorba dan uzak durulmalıdır.
Sonda takılması ve mesanenin kontrast madde ile doldurulması acı yaratmaz fakat bazı çocuklar rahatsızlık hissi yaşayabilirler. Mesane dolu haldeyken birkaç röntgen filmi çekilir. Daha sonra çocuk masada yatarken çiş yapması sağlanır ve bu sırada grafiler alınır.
Sezaryen ile doğumundan 6 saat sonra normal yemek yiyip, içilebilir. Bir hafta boyunca gaz yapıcı gıdalar (nohut, kuru fasulye, mercimek, vişne suyu vs.) alınmamalıdır.
ne takılırken ne de çıkartılırken acı olmuyor. bunları düşünüp kendinizi sıkıntıya sokmayın.
İdrar sondası uygulanması genellikle oldukça kolay ve hafif ağrılı bir girişimdir. Genel anestezi gereksinimi yoktur ve hastanın konforu açısından lokal bir anestezik kullanılmaktadır.
İşlem sonrasında sonda çıkarıldıktan sonra hastanın idrarının rengi değişim gösterebilmektedir. İlk dönemde ufak kanamalar meydana gelebilmektedir.
Sezaryen doğum büyük cerrahidir. Tıpkı herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, vücudunuzun daha sonra iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Doğumdan sonra üç ila dört gün hastanede kalmayı bekleyin (komplikasyonlar varsa daha uzun) ve vücudunuza tamamen iyileşmesi için altı haftaya kadar bekleyin.
Spinal anestezi amacıyla belden iğne yapıldığında, iğne yapılan yerden beyin omurilik sıvısının sızmasına bağlı ağrılar oluşabilir.
Yürürken özellikle dikkat etmelisiniz. Öksürmek,gülmek dikişler nedeniyle ciddi sıkıntı verici olabilir, bu durumlarda karnınıza bir yastıkla bastırmak veya dikişlere yakın bir bölgeden karnın tutulması sorunu asgariye indirecektir.
Op.Dr. Banu Çiftçi. Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir.
Anestezi doktoru hastanın hazır olduğunu belirtince kadın doğum doktoru ameliyata başlar. Sırayla kanama kontrolü yapılarak 7 kat kesi yapılır. Önce cilt, cilt altı ,fasya,kaslar,dış karın zarı,rahim üstündeki zar ve rahimin kas tabakası sırayla ve dikkatli bir şekilde kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri