Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve 4-6 hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Peki, sezaryen dikiş ağrısı ne zaman geçer? Sezaryen yerinde ağrı ve hassasiyetin 6 haftalık nekahet döneminin sona ermesiyle birlikte bitmesi beklenir çünkü bu süreçte karın altı bölgesinde yer alan kaslarla dokular da tamamen toparlanmış olur. Vücudun tam anlamıyla kendini iyileştirmesi ise yaklaşık bir yılı bulur.
Sezaryen sonrasındaki ağrının ikinci en çok sebebi aynı normal doğumda olduğu gibi kanamanın durdurulabilmesi için rahim doğum sonrası kasılmaya başlar. Özellikle kanda artan oksitosin hormonunun etkisi ile bu kasılma hasta tarafından karnında, kasıklarında, bazen belinde kramp tarzı ağrılar şeklinde hissedilir.
İlgili 37 soru bulundu
Sezaryen kesisi yarası genellikle doğum sonrası 6-8 hafta içinde iyileşir. Ancak bu süre kişisel faktörlere yaranın durumuna ve bakımına bağlı olarak değişebilir.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Sezeryan Doğumda Kaç Kat Kesilir? Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir. Bu süre zarfında anne adayı hareket etmek için acele etmemelidir.
Yapıştırma Dikiş Ne Zaman İyileşir? Sezaryen doğum sonrası tercih edilen dikişlerden birisi de yapıştırma dikiştir. Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Steril gaz tampon ile temizlenirken silerek dikişlerinizi açabilirsiniz; bu nedenle bastırıp çekmek şeklinde hareketlerle temizlik yapınız. Kanama için ped kullanınız, vajina içi tampon kullanmayınız. Dikişler genellikle kendiliğinden eriyen dikişlerdir. 1 haftadan sonra düşebilirler.
Hatta sezaryen bölgesinin daha hızlı toparlanabilmesi için hafif yürüyüşler yapmanız faydalı olabilir. Doğumun üzerinden 24 saat geçtikten sonra annenin yürümesi tavsiye edilir. Tabii her doğumun kendine özel koşulları bulunacağı için yürümeye başlama ile ilgili doktor tavsiyesine başvurulması gerekir.
En yoğun ağrılar ilk 2 ve 4. saatler arasında hissedilir, daha sonra yavaş yavaş rahatlama başlar, 12 ile 24 saat sonra hastayı çok daha rahatsız eden büyük bir ağrı olmayacaktır. Sadece hastanın hareketliliği, ayağa kalkışı sırasında karnında hafif bir rahatsızlık hissi veya hareket tutukluğu hissedebilir.
Sezaryen sonrasındaki ağrı için kullandığımız ağrı kesicilerin hastaya düzenli bir şekilde uygulanması en önemlisidir. Bu ağrı kesiciler narkotik analjezikler ve non steroidal anti inflamatuar adı verilen ağrı kesici grubu olarak iki temel gruba ayrılır.
Normal şartlarda 10 gün sonrasında doğum sonrası kan akışı tamamen azalarak kahverengi akıntı şekline dönmesi beklenir. Son aşamada, doğumdan sonra en fazla 6 hafta ya da 40 gün süreyle kan akışı devam edebilir. Bu süreyi aşan doğum sonrası kanama durumlarında mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir.
Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj 2 gün sonra çıkarılır, çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılması veya pansuman yapılması gerekmez. kendiliğinden erir.
Op.Dr. Banu Çiftçi. Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Sezaryen doğum birçok riski de artırır; kısa vadede, kan pıhtılaşması, acil rahim ameliyatı, felç vb. olarak karşımıza çıkarken uzun vadede, pelvik ağrıda artıştan ileriki hamileliklerde dış gebeliğe kadar birçok soruna sebep olabilir.
Bu işlem yaklaşık 5-10 dakika sürüyor ve annenin. kayda değer bir ağrısı olmuyor. Belden uyuşturma belden aşağı bölgedeki tüm ağrı hissini ortadan kaldırıyor ama dokunma hissini yok.
Normal doğum sonrası vajina şekli, doğumdan kısa bir süre sonra eski şeklini almaya başlarken sezaryen doğumdan sonra vajina bölgesinde genişleme yok denecek azdır.
Tekrar sezaryen düşünülüyorsa da iki doğum arasında en az 12 aylık bir süre yeterli olacaktır. Op. Dr. Banu Çiftçi hasta ve gebelerini yalnızca Nişantaşı'ndaki kendi kliniğinde kabul etmekte, ameliyat ve doğumlarını, anlaşmalı olduğu özel hastanelerde gerçekleştirmektedir.
SPİNAL-EPİDURAL ANESTEZİ; Sezaryende spinal-epidural anestezi sıkça uygulanan güvenli bir anestezi şeklidir. Ancak nadiren görülse de yeni annede ciddi baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri