İstek kipi -e ve -a eki ile oluşturulur.
Dilek, bir şeyin olmasını istemek anlamını taşır. Dilek kipleri de dolayısıyla bu isteğin kiplerini taşıyan kiplerdir. Bu kipler gereklilik, istek kipi, emir kipi, dilek şart gibi olarak ayrılır.
ÇAĞDAŞ TÜRKÇEDE ŞART KİPİ EKİ
Türkiye Türkçesinde şart kipi –sa ,-se ekleriyle yapılır.
Cümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır. Örnekler: 1- Gidiyorum. (Şimdiki zaman) 2- Giderim.
İlgili 21 soru bulundu
İstek kipi ekleri '-a, -e'dir. İstek kipi ekleri eylemin yapılması veya fiilin olumsuz olarak yapılmaması istendiği durumlarda kullanılır. İstek kipinin olumsuzu '-ma, -me' olumsuzluk eki ile yapılır. İstek kipi tüm şahıslar için çekimlenebilir.
İstek kipi ile birlikte çekimlenmiş olan fiiller bir niyet belirtir. Bu niye de aynı zamanda bir öneri olarak çıkar ve fiilin kök veya gövdesine gelecek olan ekler doğrultusunda ortaya çıkar. Bu ekler ise, 'a ya da e' sessiz harfleridir. - Hafta sonu işe erken gelesin.
Emir kipi ile fiil ya da eylemin yapılmasını emreden cümle kurulabilmektedir. Olumsuz; Gel-me-di-m, gel-me-di-n, gel- me –di, Gel-me-di-k, gel-me-di-niz, gel-me-di-ler.
Arapçada emir kipi, Türkçedekinden farklı olarak, emrin olumlu ve olumsuz oluşuna göre ikiye ayrılır. Olumlu emir “emir”, olumsuz emir ise “nehiy” olarak adlandırılır.
Emir kipleri dilek kiplerinin içerisinde bulunur. Emir kiplerinde 1.tekil ve 1.tekil çoğul ekleri yoktur. Emir kipinin olumsuz cümlesi de -ma, -me ekleri ile yapılır.
Türkçede dört dilek kipi vardır: Dilek-şart kipi. Emir kipi. Gereklilik kipi.
Fiilin bildirdiği kılış, oluş veya durumu gerçekleşmesinin gerekli olduğunu ifade eden tasarlama kipine gereklilik kipi denir.
Şahıs ve dilek ya da haber kipi alan fiillere çekimli eylem denir.
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
Gereklilik kipi de “.. bir oluşun, bir kılışın veya tasarlanan bir eylemin yapılması gereğini bildiren kiptir.” (Korkmaz, 2003: 693) Bu tariften hareketle gereklilik kipini “Hareket veya oluşun gerekliliğini şahsa bağlı olarak ifade eden fiil çekimidir.” şeklinde tarif etmek mümkündür.
İstek Kipi (-e, -a)
Cümleye istek, dilek, temenni anlamı katar. TEKİL ÇOĞUL 1. kişi geleyim gelelim 2. kişi gelesin gelesiniz 3. kişi gele geleler Bugün seninle sinemaya gidelim.
Gereklilik kipi, dilek kiplerine dahil olmaktadır. Gereklilik kipi ile birlikte çekimlenmiş durumda olan eylemlerde iş, oluş, hareketin mutlak olarak yapılması veya yapılmaması gerekti anlamı bulunur. Eyleme gereklilik anlamı" -malı-meli" ekleri ile verilir.
Dilek kipleri fiil çekimlerinde kullanılır. Fillerin zaman değil anlam bakımından çekimlenmesiyle oluşurlar. Bazıları gelecek bazıları şimdiki zaman olabilir. Cümle içerisindeki eylemlere dilek anlamı kattığı için bu ismi almışlardır.
Emir kipini rica fonksiyonunda kullanmamız için mutlaka cümlede lütfen, ne olur, rica ediyorum gibi zarfları kullanmalıyız. Örneğin. “Bana yardım edin” cümlesi emir, “Lütfen bana yardım edin.” cümlesi rica fonksiyonundadır.
Türkçede başlangıçtan beri var olan çokluk birinci kişi emir çekimi –alın/-elin> -alım/-elim ekiyle yapılmaktadır. Karahanlı Türkçesinde bu ekin hem –alın/-elin, hem de alım/-elim biçimi kullanılmış (Hacıeminoğlu 2003: 192-193), ek, Türkiye Türkçesi yazı diline –alım/-elim biçimiyle ulaşmıştır.
Bildirme kipleri sırasıyla geçmiş, geniş, gelecek ve şimdiki zamandır. Dilek kipleri ise emir, gereklilik, dilek ve şart olmak üzere dörde ayrılır. Bunlara istek kipi de denir.
Belli zaman kavramı veren belirli geçmiş, belirsiz geçmiş, şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zaman kiplerine verilen genel ad bildirme kipidir: gel-di, gel-miş, gel-i-yor, gel-ir, gel-ecek kelimeleri gibi.
“Eski Türkçede 1.teklik şahıs eki: -ayın, -eyin, Eski Anadolu Türkçesinde –ayın, -eyin ile –ayım, -eyimkarışık olarak kullanılmıştır. Sonunda –ayın, -eyin Osmanlıcada yerini –ayım, -eyim'e bırakmıştır. şahıs eki Eski Türkçede de bugünkü gibi –alım, -elim şeklinde idi.
Şart kipi kuran -sa / -se eki ile dilek kipi kuran -sa / -se ekleri farklı yapı unsurlarından oluşmuştur (Korkmaz 1995: 160- 2). Eski Türkçede uzun zaman şart eki olarak -sar, -ser kullanılmış, sonra devre- nin sonlarında r düşerek ek -sa, -se biçimine geçmiştir (Ergin 1972: 309).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri