' Sezaryen sonrası cinsel ilişki, serviks yani rahim ağzı kapanmadan gerçekleşirse riskli olabilir. Bu riski azaltmanın en iyi yolu, altı haftalık sürenin geçmesini beklemektir. Bebeğin doğumundan sonra cinsel ilişkinin güvenli bir şekilde devam etmesi için serviksin kapanması gerekir.
Sezaryen Sonrası İlk İlişkide Dikkat Edilecekler
Sezaryen kesilerinize baskı yapmayan pozisyonlar tercih etmelisiniz; böylece sezaryen sonrası ilişkide ağrıdan da kaçınabilirsiniz. Özellikle, misyoner pozisyon sezaryen sonrası bir süre tercih edilmemelidir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Bu durumda cinsel ilişki yaşanması önerilmez. Lohusalık döneminde ruhsal ve fizyolojik değişimlerin normale dönmesi için belirli bir süre beklenir. Bu dönemde hormon değişiklikleri ve emzirmeye yönelik hormonlar cinsel uyarılmada ve istekte azalmaya yol açar. Sonrasında ise vajinal ıslanmada sorunlar yaşanabilir.
Yine vajinada dikişi olan kadının dikişlerinin iyileşmesi yaklaşık 2 hafta kadar sürer ve dikişler iyileşmeden önce ilişkiye girilmesi aşırı ağrıya neden olabilmekte ve dikişlere zarar verebilmektedir. Bu sebeple, epizyotomi dikişi olan hastalar doktor kontrolünde izin verilmeden cinsel ilişkiye başlamamalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Normal doğum sonrası vajina şekli, doğumdan kısa bir süre sonra eski şeklini almaya başlarken sezaryen doğumdan sonra vajina bölgesinde genişleme yok denecek azdır.
Sezaryen doğum yapan kadın lohusalık döneminde cinsel yaşantısına başlayabilmesi için en uygun süre 1 ile 1,5 ay olmaktadır.
diye düşünmeyin. Çünkü bu, emzirmeye ve adet görmenize engel olabilecek başka hastalıklara göre değişebilir. Bir araştırmaya göre, süt yetersizliği gibi nedenlerle emziremeyen annelerin çoğu ilk adetlerini 12 hafta içinde görmüş oluyorlar. Çok az annenin ise ilk adet kanaması 6 ay sonra oluyor.
Bu süreç hastalığın nekahat dönemine benzer. Lohusalık dönemi içerisindeki bir kadına en az yeni doğan bebek kadar özen göstermek gerekir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit eder boyutta olabilir. Bunun için halk arasında “lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü kullanılır.
Doğum Sonrası Rahim
Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir. Rahmin ritmik kasılmalarla toparlanmasını bazı anneler emzirme sırasında ve sonrasında regl ağrısı şekline hissedebilirler.
Çünkü sezeryan doğumda bir ameliyat söz konusu olduğu için doktor yönlendirmesiyle hareket etmek gerekir. Bazı durumlarda sezeryan sonrası dikişlerin alınması beklenir. Dikişlerin alınmasından sonra da korse kullanımı için 2-3 hafta beklenmesi önerilir.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Ölü Doğum Sonrası Bir Yıl İçinde Yeniden Hamile Kalmakta Sakınca Bulunmuyor. Lancet 'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ölü doğumdan sonra tekrar hamile kalmayı geciktirmek için hiçbir neden yok.
Genel görüş doğum yapmış kadının ruhsal ve fiziksel toparlanmasının 6 hafta süreceği, yine bu dönemde oluşan yoğun akıntının zorluk oluşturabileceği ve cinselliğin doğum sonrası 40. günden sonra başlayabileceği yönündedir.
Doğum sonrası göbek hizasında olan rahim yaklaşık 4-6 hafta sonra normal boyutuna döner. Karın duvarı ve leğen kemiğinde bulunan bağ dokusu ligamentleri gebelik boyunca yumuşak ve elastik bir hal alır. Bu yumuşaklık ve elastikiyet yaklaşık 4-5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır.
Loşinin rengi, doğum sonrası ilk birkaç gün kırmızı kan şeklinde iken sonrasında soluklaşır. 10. Günden sonraysa, beyazımsı-sarı bir renge döner ve ortalama dört hafta devam eder. Loşi denilen akıntı, daha uzun sürer ve buna düzensiz ve aşırı miktarda bir kanama eşlik ederse bu durumda hemen doktora başvurulmalıdır.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Lohusalıkta ilk günler adet kanamasına benzer devam eden kanama, ilerleyen günlerde pembemsi, kahverengi ile devam ederek sarımtırak ve beyaz bir görünüm alarak biter. Bu süreç genellikle doğumdan 20-25 gün sonraya kadar sürer.
Loğusa ve al basması
Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez.
Doğum sonrası adet görmediğiniz süreçte ilişkiye girdiğinizde, hamile kalma olasılığınız vardır. Çünkü emzirme döneminiz boyunca vücudunuzda salgılanan hormonlar, yalnızca doğum sonrası adet kanaması oluşmasını önler. Ancak vücudunuzdaki yumurtlama süreci, her ay olduğu gibi düzenli olarak devam eder.
Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7'nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”
Hamilelik etkisi ile hormonal değişikliklerin normale dönmesi yumurtlama işlevinin başlaması ile gerçekleşir. Doğum sonrası 6-8 haftalık yumurtlamanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra adet kanaması görülür. Adetlerin kadınlarda düzenli hale gelmesi de birkaç kez adet dönemi yaşanmasını gerektirir.
Doğumdan sonra görülen kanamaların 6 hafta kadar sürmesi beklenir. Sezaryen doğumların ardından bir miktar daha fazla kanama görülmesi normaldir.
Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
Eşler arasında cinsel ilişkinin yasak olduğu dönemler; bayanların adetli veya lohusa olduğu günler, hac ve umre için ihramlı bulunulan günler ve itikâfta bulunulan günlerdir. Bunların haricinde cinsel ilişki için herhangi bir “özel gün” yasağı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri