Sahurda yenen börek ve poğaça çabuk acıktırıp kilo aldırır Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tokluğu sağlanmada tercih edilebilecek besinlerdir.
Sahurda aşırı yemek, mideyi ve karaciğeri yorarak çabuk kilo alımına neden olur."
Sahurda pilav, makarna, et, süt, komposto gibi gıdaları bolca tüketerek kilo alabilmeniz mümkün. Ayrıca iftar açarken de porsiyonlarınıza ilave olarak da meyve suyu içebilirsiniz. Meyve suyu aynı zamanda kilo almanızı sağlayacaktır. İftarda bolca karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tüketmeniz kilo almanızı sağlayabilir.
"Oruç sırasında özellikle sindirim sisteminde ve metabolizmada önemli değişikliklerin gerçekleştiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Sahura kalkmadan oruç tutmak veya iftarda aşırı gıda alımı sindirim sorunlarına yol açmakla kalmayıp kilo alımına ciddi katkıda bulunabilir.
Uzmanlar sahurdan sonra hemen uyumayı kesinlikle önermiyorlar. Çünkü yemek yedikten sonra hemen uyumak kilo almamıza sebep oluyor. Sahur ve uyku arasında en az yarım saatlik bir zaman dilimi bırakmaya dikkat edin.
İlgili 16 soru bulundu
Sahurda en çok ne tutar sorusunun cevabı yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, domates, salatalık ve yulaf ezmesi olarak verilebilir. Özellikle haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek tok tutar. Omlet, salata, tam buğdaylı sandviç ve tost, besleyici bir çorba ile sahur öğününden tok kalkabilirsiniz.
Oruç tutan bir kişinin bedeni, enerji ihtiyacını önce karaciğerinde toplanan kan şekerini emerek karşılıyor. Yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı oluyor. Öte yandan, kan şekerinin düşmesiyle vücutta halsizlik ve uyuşukluk baş gösteriyor.
Günde Haşlanmış ya da tavada 2 adet yumurta tüketmek kilo aldırabilir. Aldığınız kalori miktarını azaltmak istiyorsanız yumurtayı tavada pişirerek değil haşlayarak tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Su tüketimini iftarda değil de sahurda arttırmak kişiyi rahatsız edebilmektedir. Sahurda çok su içmek şişkinliğe, mide bulantısına ve sık idrara çıkmaya neden olmaktadır. Bunun dışında fazla su tüketiminin kişilere bir zararı dokunmamaktadır.
Günlük su ihtiyacının iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir. Ramazan tatlılarının miktarını ve sıklığını fazla kaçırmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo alımını hızlandırmaktadır.
Çünkü uzun süreli açlık kan şekerini düşürerek karaciğere ve mideye zarar verebiliyor. Tansiyonu ve şekeri etkiliyor. Bu nedenle mutlaka sahur yapılmalı. Sahursuz Oruç Tutmak Kilo Aldırıyor!
Yağ yakıcı özelliği var Ramazan ayınca uzun süre aç kalıp bir anda yenen yemekler yüzünden birçok insan kilo problemi yaşıyor; yoğurt vücudunuzdaki yağ yakımında da en etkili besinlerden. Ramazan ayında kilo almanın aksine, vermek istiyorsanız mutlaka yoğurt tüketin.
ORUÇLUYKEN NE ZAMAN TARTILMALI? Ramazan ayında sağlıklı beslenme üzerine konuşan uzmanlar aynı zamanda doğru vakitte tartılmanın doğru bir sonuç alma açısından önemini vurguluyor. - Ramazan ayı boyunca kilo problemi olan kişilerin iftardan önce tartılmaktan uzak durmaları gerekir.
Sahurun oruca dayanma gücü vermesi nedeniyle hem din alimleri hem sağlık uzmanları tarafından tavsiye ediliyor. Sahura kalkmadan da oruç tutulabilir, sahura kalkamayanlar sabah oruca niyetlenip oruca devam edebilir.
Mayıs papatyası, tarçın kabuğu, nane yaprağı, zencefil kökü ve rezene meyvesi, şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve hafif spazm görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarında iyi geliyor. Bu bitkilerin sindirim sistemi rahatsızlıklarına faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine ise peynir ve köfteyi de yerleştiriyor. Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerinin başında geliyor. Kızartmalardan ise kesinlikle uzak durulmasını istiyor. TAM TAHILLI EKMEK ALIN Sahur sofrasının baş köşesine uzmanlar ekmeği koyuyor.
Çayın içerdiği teofilin maddesi idrar yoluyla vücudun fazla su atmasına neden olur. Vücudun susuz kalması, potasyum ve sodyum dengesini bozar. Bu nedenle oruca hazırlık için yapılan sahurlarda çay tüketilmesi önerilmez.
Oruç tutan insanlar için su çok önemlidir. Sahurda ne kadar su içilmesi gerektiği insanlar tarafından merak ediliyor. Ramazan ayında özellikle sıvı tüketimine dikkat çeken Diyetisyen Evin Yananer, iftardan sahura kadar 2,5 litre su tüketiminin şart olduğunu belirtti.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Patatesin tok tutma özelliği sayesinde bu diyet esnasında çok fazla acıkılmaz. İçinde yağ olmadığı için haşlanmış patates kilo da aldırmaz.
Baş dönmesi, yorgunluk ve halsizlik gibi durumların önüne geçilmesi için uzmanlar tarafından iftar ve sahur arasında 14-15 bardak su tüketilmesi tavsiye edilir.
Tüm bunlar göz önüne alındığında oruç, inanılmaz derecede güçlü bir kilo verme aracı olabilir. Oruç tutmak, metabolizmayı hızlandırırken daha az kalori tüketmenize yardımcı olur. Oruç, kilo vermek ve göbek eritmek için oldukça etkili bir araçtır.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri