Sıfır atığın ilk amacı atık oluşumunu engellemektir. Gereksiz malzeme tüketimini azaltarak daha az atık ve çöp üretmek sıfır atığın ilk amacı iken geri dönüşüm ise hali hazırda atık ve çöp durumundaki malzemelerin dönüştürülerek tekrar kaynak olarak kazanımıdır.
Sıfır atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, meydana gelen atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan; “atık önleme yaklaşımı” olarak tanımlanıyor.
Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Geri dönüşüm, kullanılmış ve bir daha kullanılmayacak olan maddelerin tekrar işlenmesi ve tüketici ile yeniden buluşmasına verilen isimdir. Geri dönüşüm maddelerini; plastik şişeler, araba lastikleri, kırık cam parçaları, meral parçalar ve özetle tüm kullanım ömrünü doldurmuş maddeler olarak verebiliriz.
İlgili 28 soru bulundu
Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
Bunlar: Organik evsel atıklar, meyve, sebze kabukları veya yiyecek atıklarıdır. Geri dönüşebilir evsel atıklar, kağıtlar, kartonlar, plastik şişelerden oluşan atıklardır. Tehlikeli evsel atıklar, İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklardır.
Geri dönüşüm denilince akıllara atıkların kağıt, plastik, metal gibi çeşitli şekillerde kategorize edilmiş çöp kovalarına atılması gelse de durum bu kadar basit değildir. Geri dönüşümü çok daha etkili hale getirmek için atık sınıflandırmasının dış mekanlardan değil yaşam alanlarından başlaması son derece önemlidir.
Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
Maddeler, işlemler esnasında temel özellikleri değişmezse, neredeyse sınırsız olarak geri dönüştürülebilir. Ancak ürün, daha düşük kaliteli bir ürüne indirgenir veya miktarı azalırsa, geçirebileceği geri dönüşüm ne yazık ki sınırsız olmamaktadır.
Evsel atık çeşitlerini birkaç gruba ayırabiliriz; organik evsel atıklar, geri dönüştürülebilir evsel atıklar, tehlikeli evsel atıklar. İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklar tehlikeli atık sınıfına giriyor.
“Sıfır Atık”; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur.
Sıfır Atık: Tüm ürün, ambalaj ve malzemelerin sorumlu bir şekilde üretilmesi, tüketilmesi, yeniden kullanılması ve geri kazanılması yoluyla tüm kaynakların yakılmadan, çevreye veya insan sağlığını tehdit eden toprağa, suya veya havaya deşarj edilmeden korunmasıdır.
Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında; evlerden ya da içerik veya yapısal olarak benzer olan ticari, endüstriyel işletmeler ile kurumlardan kaynaklanan geri kazanılabilir kağıt, cam, metal, plastik atıklar diğer atıklardan farklı biriktirme ekipmanında biriktirilerek ayrı toplanır.
Geri dönüşümün amacı; kaynakların tükenmesini önlemek ve atık çöp miktarını azaltmaktır. Cam, kağıt, alüminyum, plastik, pil, motor yağı gibi maddeler geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir hale gelir bu da ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlar.
Geri dönüşüm, eski bir malzemeyi alıp yeni bir şeye dönüştürürken yeniden kullanmak, normalde atacağınız bir öğeyi alıp ona yeni bir amaç vermektir. Her ikisi de atıkları ortadan kaldırmayı ve malzemelerin sürekli kullanımına katkıda bulunmayı amaçlar.
Ayrıca kamunun atıktaki oranı azaldıkça, popülasyonu (nüfusu) çok olan alanlardan atığın çıkarılmasını kolaylaştırmıştır. 1813 yılında Benjamin Law isimli bir İngiliz, Batley ve Yorkshire bölgelerinde eski giysilerin, çaputların ve diğer giysi materyallerinin geri dönüşümünü geliştirmiştir.
Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilebilme olanağı olan atıkların çeşitli işlemlerden geçerek üretim sürecine yeniden dahil olmasıdır. Diğer bir deyişle, kullanıldıktan sonra atığa dönüşen malzemelerin çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler uygulandıktan sonra hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.
Gerek tabii kaynaklarımızın korunması gerekse de yurtiçi piyasasında oluşan atıkların daha etkin bir suretle toplanarak değerlendirilmesi için Eylül 2017 yılında Sıfır Atık Projesi hayata geçirilmiştir.
Türkiye'de evsel atıkların ve geri dönüştürülebilir atığın toplanması, ayrı olarak ilgili süreçlere yollanması ilçe belediyelerinin yetki ve sorumluluğundadır. Büyükşehir belediyeleri ise kendilerine getirilen atıkların bertaraf edilmesinden sorumludur.
Çevremizdeki atıkların geri dönüşüme müsait olanları (kâğıt, cam, karton, plastik) sanayi kuruluşları tarafından alınıyor. Çöp sahalarına giden atıklar ise belli kategorilere ( tehlikeli, tehlikesiz, evsel, metal vb.) ayrılarak depolanıyor veya imha ediliyorlar.
Kağıt, karton, plastik ve metal atıklar için evlere geri dönüşüm poşeti dağıtılır. Kurum ve kuruluşlara (iş yeri vs.) geri dönüşüm kutusu verilmektedir.
Çiğnenmiş sakızlar, çiğnenmiş sakızların geri dönüştürülmesinden elde edilen plastik kutularda toplanıyor.Geri dönüşüm tesisinde, geri dönüşüme girmiş plastiklerle yeniden işleniyor. Daha sonra elde edilen bu maddeye, şekiller verilerek yeni ürünler elde ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri