Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
lastik ömrü 5 yıl - 50000 km'dir.
1. Lastik Ömrü Kaç Yıldır? Lastik ömrünün kaç yıl veya kaç kilometre olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir fakat ortalama araç lastik ömrü 5 veya 10 yıl arasında değişmektedir.
Ülkemizde araç altında lastiklerin 3-5 yıl kullanıldığını dikkate alırsak, bayilerden lastik alırken 5 yıldan daha eski üretim tarihi olan lastikleri almamaya özen gösteriniz.
Araçlarda, lastiklerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için üretim tarihinden itibaren 10 yıl bekleme ve kullanım ömrü belirleniyor. Lastik üzerinde yer alan üretim tarihi baz alınarak, 10 yıl sonra lastik yeni bile olsa değiştirilmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Lastiklerin kullanım ömrü doğru saklama koşullarında 10 yıldır. Bu bilgi ise Ankara Ticaret Odası olsun, ünlü lastik dergileri olsun her yerde açıklanmış net bilgidir. 5 yıllık bir lastiği alıp, 5 yıl daha rahatlıkla kullanabilirsiniz, dedi.
Lastik sektöründe DOT ile ilgili bir bilgi karmaşası olduğuna dikkat çeken Michelin Türkiye Pazarlama Direktörü Ayşem Suner, lastik ömrünün araca takıldıktan sonra başladığına dikkat çekerek; “Yeni üretilen bir lastik ile üç sene önce üretilen lastiklerin performansı arasında herhangi bir fark yoktur.
Lastikleri hava geçirmez bir plastik torbada depolayın
Vakumlanmış ve hava geçirmeyen bir torbanın içinde saklanan lastikler oksijenle minimum temas kurduğu için daha geç yıpranıyor. Vakumlanmış torbalar oksidasyonu yavaşlatıyor ve kauçuktaki yağ bileşenlerinin buharlaşmasını ve lastiğin kurumasını önlüyor.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Lastiğin raf ömrü 10 yıldır. Kullanılmış olsun ya da olmasın üretim tarihinin üzerinden 10 yıl geçmiş olan lastikler raf ömrünü tamamladığı için değiştirilmesi tavsiye edilir. Raf ömrü dışında lastiğin kullanım süresinin de dikkate alınması gerekir.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Lastik tipi
RAC'ye göre ortalama bir lastik önde 32.000 km dayanır ve bu rakam bir Michelin lastiğinden yaklaşık 8000 km düşüktür. Önden çekişli bir araçta arka lastiklerin ömrü bunun iki katıdır. Dolayısıyla kullanacağınız lastik tipi, lastiğinizin kaç kilometre dayanacağını önemli ölçüde etkiler.
Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Lastiklerinizi koruma altında bile olsa açık havada bırakmak doğru değildir, ister soğuk ister sıcak olsun. Lastikleriniz için serin, kuru, iyi havalandırılan ve doğrudan güneş ışığından uzak bir yer seçmelisiniz. Bodrumlar veya iklim kontrollü odalar ideal saklama alanlarıdır.
Malzemesinin 7°C'in altındaki sıcaklıklarda sertleşmesi ve yola tutunmasının azalması nedeniyle yaz lastikleri soğuk ve karlı geçen kış ayları için uygun değildir.
Yazlık lastik veya herhangi bir araç lastiği, balkonda saklanmamalıdır. Lastik saklama sırasında ürünlerin güneş ışığına, yağmur vb. koşullara maruz kalmaması gerekir. Yaz lastiği saklama, doğru koşullarda yapılmazsa ürün performansı düşmekte ve lastik ömrü kısalmaktadır.
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
Lastik yaş sınırı: 10 yıllık eşik
Üretim tarihinden 10 yıl sonra lastikler değiştirilmemişse, Michelin önlem olarak bunların yeni lastiklerle değiştirilmesini önerir.
Sıkça Sorulan Sorular. Lastiklerin raf ömrü 10 yıldır. Continental lastiklerin kalan ömrünü öğrenmek için lastiğin yanağında "DOT" sembolünün ardından gelen karakterlere bakabilirsiniz. Bu kısımda yer alan son dört rakam, lastiğin üretildiği yılı ifade etmektedir.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Yaz lastiğinin her yaz döneminde takıldığı ve yaz sonunda çıkartıldığı düşünülecek olursa ömrünü 10 yıl olarak hesaplamak gerekir. Eğer lastikler sürekli olarak takılı şekilde düşünülecek olursa, bu ömrü 5 yıl olarak belirlemek ve tespit etmek mümkün olacaktır.
Lastik kullanım süresi ise aracınızın ağırlığına ve yaşadığınız çevreye göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 50.000 kilometre ya da 5 yıl içerisinde kullanıma bağlı olarak lastikler ömrünü tamamlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri