Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

SGK fazla prim ödeme iadesi nasıl yapılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » SGK fazla prim ödeme iadesi nasıl yapılır?

Sigortalı kendisi adına fazladan ödenen miktarı talep etmelidir. Bu parayı SGK kendiliğinden geri ödemeyecektir. Kişi SGK İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne bir dilekçe ile başvurarak fazladan ödenen bedeli geri istemelidir. SGK talep üzerine fazla yapılan ödeme olup olmadığını kontrol edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgidais.org.tr

Fazla ödenen sigorta primleri geri alınabilir mi?

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 82. maddesi uyarınca, sigortalıların aynı sigortalılık haline tâbi olacak şekilde birden fazla işte çalışması nedeniyle SGK'ya ödenen primler toplamı, prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, aşan kısmın tamamı iade edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

SGK prim iadesi kimler alabilir?

SSK'lılar kendi adlarına yatırılan, yani işçi payı adı altında yatırılan primleri iade alabilir. Bağ-Kurlular ise ödedikleri malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primlerinin tamamını alabilir. Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla ödenmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sigortagazetesi.com

SGK prim iadesi yüzde kaç?

Toptan ödeme kapsamında söz konusu sigortalılara yapılacak prim iadesi oranı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası adına ödenen %20'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ey.com

SGK prim iadesi için nereye başvurulur?

İade talep eden kişi, başvurusunu Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapabilir. Kişinin ikamet ettiği konuma en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Şehir merkezinde bulunmayan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezlerine dilekçe ile başvurabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

SGK PRİMLERİNİ GERİ ALMAK MÜMKÜN!

İlgili 42 soru bulundu

Soru cevap kısmı

SGK prim paramı nasıl alabilirim?

Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

Prim ödeme gün sayısı fazla olursa ne olur?

Sigortalının aylık brüt kazancı, SGK'ya bildirilen ücretlerin toplamına eşittir. Ardından, sigortalının prime esas kazancı belirlenir. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısı da dikkate alınır. Prim ödeme gün sayısı arttıkça, sigortalının emekli maaşı da artar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

30 gün sigorta primi ne kadar 2023?

01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

5400 gün prim borcu ne kadar?

Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

1 aylık sigorta primi ne kadar?

1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyefinans.com.tr

Sigorta prim iadesi ne demek?

Yaşın dolması ile birlikte emeklilik için gerekli olan prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı oldukları sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı bir talepte bulunarak ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

12 yıllık sigorta primi ne kadar?

12.000 x 0,32 = 3.844 TL prim tutarı bulunur. Yani bir dönemde 12 bin Türk lirası gelir elde eden ve isteğe bağlı sigorta primi kategorisinde bulunan kişi için yapılması gereken ödeme tutarı 3.844 TL olarak hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: figopara.com

1 günlük sigorta primi ne kadar?

Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

2023 SSK gün satın alma ne kadar?

Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

SGK prim çakışması ne demek?

Dolayısıyla sigortalılığın birleşmesi, aynı anda ya da farklı zamanlarda birden fazla sigortalılık ilişkisinden doğan sürelerin toplanması iken, sigortalılığın çakışması ise, birden fazla sigortalılık ilişkisinin bir dönem aynı anda söz konusu olması ve bunlardan sadece birisine üstünlük tanınmasıdır5.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

SGK primi Odenmezse sigorta iptal olur mu?

Sonuç olarak; 12 ay boyunca prim ödemesi olmayanların İsteğe bağlı sigortalılığı iptal olur. İsteğe bağlı sigortanın iptal edilmesinin ardından tekrar başvuru yapılarak tekrar isteğe bağlı sigortalı olunabilir. Belirtmek gerekir ki, iptal olan primler ödenemeyen aylara ait primler olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bibilenvar.com

Yurt dışında çalışan kişinin primleri Türkiye'de sayılır mı?

Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

2023 yılı yurtdışı borçlanması ne kadar?

Borçlanılacak her gün için borç tutarı, borçlanılacak kişi tarafından belirlenecek tutarın % 45'idir. Ancak beyan edilecek günlük kazanç 2023 yılı itibariyle 333,6 TL'den az 2502 TL'den fazla olamaz. Yani günlük olarak en az 150,12 TL en fazla ise 1125,9 TL borçlanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bibilenvar.com

7200 gün prim ne kadar tutar?

Buna göre, bir günlük borçlanma miktarınız 31.35 x %32 = 10.032.- TL, 20 yıllık (7200 gün) borçlanma karşılığı ödenecek miktar ise 10,032 x 7200 gün = 72230,40-TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emeklilikankara.com

4A sigorta primi ne kadar?

4A Sigorta Primi Hesaplama

Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edenred.com.tr

Fazla prim ödeyenin emekli maaşı düşer mi?

Yüksek prim ödemesi aylığı doğrudan artırıyor. 2008 sonrası dönem için aylık bağlama oranı malullük, yaşlılık, ölüm sigortalarında toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 uygulanıyor. Hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınırken, aylık bağlama oranı yüzde 90'ı geçemiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Son 7 yıl kuralı kalkacak mı?

Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı. Dolayısıyla, bu kural 30 Eylül 2008 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kisadalga.net

Yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır?

İki yıllık doğum borçlanmasında 26 bin 158, 18 aylık askerlik borçlanmasında 19 bin 619 lira fark oluşacak. Yurt dışı borçlanmasında da tutar yeni asgari ücretle artacak. Hâlen yurt dışı borçlanması yapanlar bir ay için en az 4 bin 503 lira ödüyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT