Tavadaki kızgın yağ alev alırsa büyümemesi için üzerine tuz atıp söndürebilirsiniz. Tavadaki kızgın yağ aniden alev alınca ne yapacağınızı bilemiyorsanız bu yöntem işe yarayabilir. Öncelikle asla ve asla alev alan tavaya su dökmeyin. Bunun yerine tavanın üzerine bol bol tuz dökerek sönmesini sağlayabilirsiniz.
İşinize yarayacak bir diğer malzeme de maden suyudur. Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Tencerenin dibine bir tutam tuz ekleyin. Tavanıza sıvı yağı döktükten sonra üzerine birkaç tutam tuz serpin. Tuz, pişirirken yağın etrafa sıçramasını önlemeye yardımcı olur. Tuz, yiyeceğinizdeki nemin bir kısmını emer ve bu da yağ sıçramasını önlemeye yardımcı olur.
Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin.
İlgili 16 soru bulundu
Patatesleri doğradıktan sonra çıtır olabilmesi için mümkün olduğunca nişastalarını salmalarını su içerisinde bekletmelisiniz. Aynı zamanda suyun soğukluğunu arttırmak için buz ve birkaç damla sirke ekleyebilirsiniz. Maden suyu eklemekte patateslerin nişastasını atma konusunda etkili bir çözümdür.
PÜF NOKTALARI
Çıtır çıtır patates kızartması için soda kullanılabilir. Bunun için bir kasede soda ve tuzu karıştırın ve patates dilimlerini içine ekleyin. Yarım saat kadar beklettikten sonra patatesleri süzüp kızartın. Soda ile patatesleriniz leziz ve kıtır kıtır olacak.
Yanan bölgeyi soğuk suyla anında soğutma
Kızgın yağ yanığı ilk müdahale için yapmanız gereken şey, yanık bölgesini hemen soğuk su altında tutmaktır. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca soğuk su ile soğutma işlemine devam etmeniz gerekir. Bu, yanığın daha fazla yayılmasını engelleyebilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Tavayı ısıtmadan yağ eklemek
Tavayı ısıtmadan yağ eklediğinizde pişireceğiniz ürünler direk suyunu bırakır. Bu yüzden et en iyi tadını kaybeder ve lezzetsiz bir yemeği yemek zorunda kalırsınız.
Kullanılmış yemeklik yağ duruma göre çöpe atılabilir, tekrar kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir. Eğer tekrar kullanmayı düşünmüyorsanız, geri dönüştürülmesi için bir restorana veya çöp toplama noktasına bırakabilirsiniz.
Tavadaki kızgın yağ alev alırsa büyümemesi için üzerine tuz atıp söndürebilirsiniz. Tavadaki kızgın yağ aniden alev alınca ne yapacağınızı bilemiyorsanız bu yöntem işe yarayabilir.
Eğer tava başına geçip kızartma yaptıysanız bileceksiniz ki (tenceredeki suyun kaynadığınızı kolaylıkla anlamanıza rağmen) yağın kızdığını bakarak ya da üstüne elinizi yaklaştırarak anlayamazsınız, oysa altında harlı ateş yanmaktadır.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler.
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
Ayrıca kızartma yaparken de içine su sıçramaması gerekir. - Yağa bir miktar un ilave etmek de etkili bir yol. Un kızarmış yağını yatıştırır ve sıçramayı engeller. - Kızartma yağının içerisine bir avuç tuz katarak sıçramaları engelleyebilir ve kızartılan yemeğin tuz oranını daha iyi ayarlamış olursunuz.
Mutfak yangınlarının büyük bir kısmı bu sebepten çıkmaktadır. O an yanan tavanın üzerine ıslak bir havlu örtmeli veya kapağını kapatmalıyız. Bu şekilde tavadaki yangını daha rahat söndürebiliriz, kesinlikle su dökülmemeli.”
Su, yağdan ağır olduğu için alta iner ve suyun kaynama sıcaklığının çok üstündeki tava dibiyle temasa geçer. Bu sırada oluşan kabarcıklar, patlarcasına büyür ve üzerindeki yağ tabakasından kopan parçalar ateşle temas eder ve yanar.
F sınıfı yangınlar yağ yangınlarıdır. Bu yangınlarda mutlaka kuru kimyasal toz söndürme sistemleriyle birlikte karbondioksit söndürme sistemleri de kullanılmalıdır. Ayrıca mutfak alanlarında tutuşan fritöz ve tavaların söndürülmesi için de yangın battaniyesinin olması gereklidir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Eğer bu kabarcık kendi kendine patlarsa deriyi soymamalı, bölgeyi temiz ve kapalı tutmalısınız. Vazelin ile su toplamış deriyi düzenli olarak nemlendirebilirsiniz.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir. Genellikle güneş yanıkları bu kapsamda yer alır. İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur.
McDonalds usulü patates yapmak için ince dilimlediğiniz patatesleri 2 dakika tuzlu suda haşlayıp, havlu peçete yardımıyla kuruttuktan sonra buzlukta dondurun. Daha sonra derin tava içerisinde biraz un seperek kızartırsanız McDonalds patatesi yapmış olursunuz.
- Öncelikle patateslerinizin taze olması lazım. Beklemiş ve yumuşamış patatesleri ne yapsanız çıtır çıtır olmazlar. - İkincisi yağınızı iyi kızdırmanız lazım. Soğuk yağın içine atılan patatesler yağ kızana kadar çok yağ çekerler içlerine.
Patatesleri kızartacakları zaman donmuş patatesleri çıkartıp biraz çözdürdükten sonra kızgın yağlı tavaya atıyorlar. Bu derin tavanın içine ayrıca un serpiyorlar. Un patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor. Patatesleri tavada 5 dakikadan fazla tutmuyorlar genelde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri