Sosyal sigortalar rejimi ile sosyal güvenlik kapsamına alınan kişiler şunlardır: Aktif sigortalılar: halen çalışan, geliri olan ve prim ödeyen kişiler. Pasif sigortalılar: Çalışma hayatının dışında olan ve kendi çalışmasına bağlı olarak sosyal sigorta kurumlarından gelir ve aylık alanlar.
Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz. İdeal olanı, 4 ya da 3 çalışana (aktif sigortalıya), 1 çalışmayan (pasif sigortalı) düşmesi. Bu yönüyle işçilere (4/a), bağımsız çalışanlara (4/b) ve memurlara (4/c) bakıyoruz.
Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlar pasif sigortalıdır.
Nedir, aktif/pasif oranı? Sosyal güvenlik ve sistemin sürdürülebilirliği konusunda en önemli orandır. Şöyle anlatayım: Çalışanlara aktif sigortalı; emekli, dul, yetim, malul sigortalılara pasif sigortalı deniliyor. Aktif/pasif oranı da; kaç aktif çalışanın, kaç pasif çalışanı finanse ettiğini gösteriyor.
Yani; sosyal güvenlik sistemine katkı sağlayan, çalışan aktif olarak nitelendirebileceğimiz sigortalıların, emekli, malûl ya da ölen sigortalıların hak sahipleri ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara, pasif sigortalılara oranıdır. Teorik olarak olması istenen aktif/pasif oranı 4′ tür.
İlgili 16 soru bulundu
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
Sigortanızın yatıp yatmadığını öğrenmenin 2 farklı yolu vardır. Bu yollar; e-Devlet üzerinden sorgulama ve Alo 170 SGK hattı ile sorgulamadır.
E-devlet'e giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna “4a Hizmet Dökümü” yazılarak detaylı bir biçimde sorgulama yapılır. 4a kapsamında emekli olmak isteyen bir çalışan hizmet dökümünü alarak başvurularını tamamlayabilir.
EYT sorgulama işlemi için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Bu sistem üzerinden sorgulama yapmak için e-Devlet şifrenizin olması yeterlidir. Hâlihazırda bir şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine başvurmanız gerekir. Yeni şifrenizi PTT'den edindikten sonra sisteme giriş yaparak EYT sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
EYT'de birikmiş aylık tutar, EYT kapsamında emekli olanların, emeklilik başvurusu yaptıkları tarihten itibaren emekli aylığı almaya başladıkları tarihe kadar geçen süreye ait aylıklarının toplamıdır.
Ders kayıt ve ders seçimi işlemleri sonuçlanıncaya kadar, öğrencilerimizin YÖKSİS'te pasif görüneceklerdir. Dolayısıyla e-devletten belge alamayacaklardır. Öğrenci danışmanları ders seçim işlemlerini onayladıktan sonra öğrencilerimiz YÖKSİS'te aktif hale gelecektir.
Aktif/pasif oranı, aktif olarak sosyal güvenlik sistemine katkı sağlayan sigortalıların sayısının, sistemden aylık alanların sayısına bölünmesi ile hesaplanıyor. Eylül 2022 itibariyle sosyal güvenlik kapsamında 26 milyon 148 bin 415 aktif sigortalıya karşılık, 13 milyon 869 bin 827 emekli aylığı alan kişi bulunuyor.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
4A sigorta, eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigorta türüdür. Bunun yanı sıra SSK, SGK'ya bağlandığında ise SSK sigortası 4A sistemi adını almıştır. 4A sigorta, özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsar.
Giremediniz" uyarısını aldıysanız ve Başvuru Durumunda Kırmızı Pasif yazısı var ise, üniversiteyi kazanamamışsınız anlamına geliyor.
SGK 4A aktif ne demek diye baktığınızda ise fiilen herhangi bir sigortalı işte çalışan kişilerin sahip olduğu haklardır. SGK 4A hizmet dökümü bilgilerinizi e-Devlet üzerinden görebilir, prim gün sayınızı öğrenebilirsiniz. Sistem üzerinden 4A özet hizmet dökümü ile güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yani e-devlet sitesinin sosyal güvence ya da sosyal güvenlik kurumu sayfasına girmek gerekir. Sonrasında e-devlet sitesine TC kimlik no ve şifre ile giriş yapmak gerekir. En son primleriniz hangi sigorta biriminden ödeniyorsa onu bulmanız ve buna göre sosyal güvencenizi öğrenmeniz mümkündür.
e-devlet kapısı üzerinden; 4/a-4/b-banka sandıkları çalışanları hizmet birleştirmesinin “4/1-(a)-(b) ve 506 SK GM 20 nci Madde Sandığı çalışanların hizmet birleştirme başvurusu” bölümünde birleştirme başvurusunda bulunabilir.
'SGK gelen evrak dosyasına kaldırılmış' ifadesi temel olarak dosyanın işleme alındığını ifade ediyor. SGK ile olan yazışmalarında bir evrakın işleme alınmadan önce SGK gelen evrak dosyasına konulduğunu veya SGK tarafından işleme alınmadan önce bu dosyadan çıkarıldığını ifade eder.
"Evrak Beklemede" ifadesi, emeklilik başvurusunun belgelerinin ya da evraklarının eksik veya doğrulama sürecinde olduğunu gösterir. Sorunun Kaynağı: Eksik veya yanlış doldurulmuş evraklar: Başvuru sırasında gereken belgelerin eksik ya da hatalı olması durumu.
E-Devlet sistemi üzerinde "EYT Gelen Evrak Beklemede" durumu, bir işlem veya başvurunuzun henüz tamamlanmadığını ve belirli bir evrağı veya onayı beklediğini gösterir. EYT genellikle "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" ile ilgili olabilir fakat sistem üzerinde bu durum farklı işlemler için de görülebilir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA
Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.
İşe giriş bildirgesine dair detayları, e-Devlet üzerinden görmek mümkündür. İşverenler, bu işlemi yaptıktan hemen sonra ilgili belgeye sistemden ulaşabilir. Çalışanların ise işe başladığı tarihi takip eden ayın 26'sından sonra sigorta giriş tarihine ve diğer detaylara ulaşma şansı olur.
Hizmet dökümünde çalışanın o ay kaç gün çalıştığı, eksik günlerine dair prim tutarları gibi bilgiler de bu belgeye işlenmelidir. Ayrıca aylık hizmet dökümü takip eden ayın en geç 26'ncı gününe kadar sisteme işlenmelidir.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri