Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

SGK primi eksik yatan işçi ne yapmalı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » SGK primi eksik yatan işçi ne yapmalı?

SGK Primi Eksik Yatan İşçinin Yapması Gerekenler İşçi SGK primlerinin eksik yattığını öğrendiği takdirde bu durumu ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattına iletmelidir. Bildirimin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu denetim sürecini başlatacağından işverenin kayıtları denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Sigorta primi eksik yatan işçi ne yapmalı?

SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Eksik sigorta primi yatırmanın cezası nedir?

İşverenin sigorta primlerini ödememesi dediğimiz zaman eksik ödenmesini de kastediyoruz. Yani ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu ceza söz konusu olur. Buna göre; eksik bildirimin yapıldığı her ay için işverene asgari ücretin 2 katı kadar idari para cezası uygulanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Eksik sigorta yatıran işveren nereye şikayet edilir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı ALO 170 Bilgi Hattı'nı ücretsiz olarak arayarak şikâyet edebilirsiniz, SGK müfettişleri işyerinizde denetim yapacak ve eksik bildirilen ücretinizi gerçek tutarına çekilmesini sağlayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cetinkaya.av.tr

Çalıştığım halde sigortam yatmadı ne yapmalıyım?

Yatırılmayan SGK primlerini yatırtmanın üç yolu var | Ekmek ve Gül. Fiilen çalıştığı halde SGK primleri yatırılmayan ya da eksik yatırılan işçi, işverene başvuru, SGK'ya başvuru ya da hizmet tespit davası yoluyla primlerini yatırtabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

SGK Primi Eksik Yatan İşçinin Hakları ? #sgk

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Sigorta girişim yapılmış fakat prim ödenmemiş bu durumda ne yapmam gerekiyor?

Birinci adımda SGK'ya başvurarak sigorta başlangıç tarihinin düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Olumlu yanıt gelmemesi halinde hizmet davası açabilirsiniz. Çalıştığınız iş yerinde en az bir ya da iki şahit göstermeniz davayı kazanmanıza yardımcı olur. Beş yıllık zaman aşımı süresi söz konusu olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Geriye dönük prim ödeme var mı?

- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

SGK Geriye dönük kaç yıl inceleme yapar?

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Sigortasız çalışma nasıl ispat edilir?

Dava aşamasında işe giriş bildirgesi, maaş bordrosu, mesleki kuruluş kaydı, işe giriş çıkış kayıtları gibi o işyerinde çalışıldığını gösteren belgeler gösterilebilir. Hizmet tespit davasında ispat için en sık başvurulan yöntem, aynı işyerinde, aynı dönemde çalışan kişi veya kişilerin tanık olarak gösterilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Prim günü eksik olanlar toplu ödeme yapabilir mi?

Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Sigortanın eksik yattığı nasıl anlaşılır?

Bunu yapmanız için E-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden E-Devlet şifresi almalısınız. Ardından sisteme giriş yapıp SGK Hizmet Dökümü şeklinde arama yapmalısınız. Aramada karşınıza çıkan sayfadan sigortanızın yatıp yatmadığını kolayca öğrenebilirsiniz. Bir diğer yöntemse ALO 170 SGK hattını aramaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekohesap.com

Sigortanın eksik yatırılması haklı fesih mi?

Sigorta primlerinin yatırılmaması veya düşük ücretten yatırılması işçi için haklı fesih sebebidir. İşçinin iş akdini haklı nedenle feshedebilmesine ilişkin hususlar İş Kanunu'nun 24. maddesinde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

1 aylık sigorta cezası ne kadar?

Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesini yasal süre içerisinde verilmemesi halinde her bir sigortalı için bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulymmo.org.tr

Eksik primler nasıl tamamlanır?

EYT'de 'kademeli prim' nedeniyle eksiği olanlar için 3 yol bulunuyor. Askerlik ve doğum borçlanması yapabilirsiniz, aylık 3.202 lira prim ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz veya çalışmaya devam ederek prim gününü doldurabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

İşveren sigorta borcunu ödemezse ne olur?

Kurumun prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için % 3 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

Sigorta primini işveren Odemezse çalışanı etkiler mı?

Çalışana iyi haber

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) işverenden her zaman primleri tahsil edebileceğinden, işverenden primlerin henüz tahsil edilmemiş olmasının sigortalıya aylık bağlanmasına engel olmadığına hükmetti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

5 ay sigortasız çalıştım ne yapmalıyım?

İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılırlarsa işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: beylikhukuk.com

Sigortasız çalışan işçi şikayet ederse ne olur?

Sigortasız çalıştırılan işçi, iş yerini çalıştığı sırada şikayet ederse Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri inceleme yapmak amacı ile iş yerine denetime gitmektedir. Denetim sırasında sigortasız çalıştırılan işçi o an iş yerinde çalışıyor ise fiili çalışması tespit edilmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anilakalin.av.tr

SGK primi yatırmayan işveren nereye şikayet edilir?

İşveren SGK primlerini eksik yatırdığında veya hiç yatırmadığı takdirde işçinin başvurabileceği kanun yollarından biri dava açmak olur. Bu durumda hizmet tespit davası İş Mahkemesi'ne açılır. Bu davada SGK'da işverenle birlikte dava edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

99 öncesi çalıştım ama sigortam yok ne yapmalıyım?

1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

1 günlük hizmet tespit davası kime açılır?

Buna göre; işe giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar prim ve hizmet beyannamesi verilen kişiler 5 yıllık hak düşürücü süreye tabi olmadan, her zaman hizmet tespit davası açabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslanduran.com

Hizmet tespit davasında ispat yükü kimde?

Hizmet Tespit Davasında İspat

İspat yükümlülüğü HMK'daki genel kurala uygun olarak, sigortalının üstündedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: meldamervetekcan.com

4a sigortalıları eksik prim günlerini kendi tamamlayabilir mi?

Emeklilik için prim günü eksik olanlar borçlanma ve isteğe bağlı sigortayla prim günlerini tamamlayabilirler. Borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yaparken son 7 yıl kuralına ve öncelik sıralamasına dikkat edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Geçmişe dönük sigorta nasıl ödenir?

GERİYE DÖNÜK SİGORTA PARASI NASIL ALINIR? Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

SGK'da gün satın alma var mı?

SGK'ya Para Ödeyerek Prim Günü Satın Alıp Emekli Olabilirsiniz!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT