sadece sahte sigortalı bildirmek amacıyla işyeri dosyası tescil edilen yerlerdir.” Şeklinde tanımlanmıştır.
'Ş' ise 'Şüpheli İşyeri'.
Bu işyerinde fiili olarak faaliyete devam edip etmediği, primlerini düzenli ödeyip ödemediği konusunda bir itilaf ya da şüphe uyandırdığını görüyoruz. Burada yine Sosyal Güvenlik Kurumunun denetim elemanlarının işlem yaptığını takip edebiliriz.
Hizmet dökümlerinde yer alan söz konusu kodlar (Ş) Şüpheli (K) Kontrollü (S) Sahte anlamına gelmektedir. Bu kodlar sigortalıların hizmet dökümünde gösteriliyor. Eğer bir sigortalı hizmet kütüğünde Şüpheli (K) Kontrollü (S) harfleri varsa hizmet kütüğünde bu hizmetleri dikkate almayacak sigorta.
"Hizmet dökümünde gördüğünüz 'Ş' harfi, sizi sigortalı bildiren iş yerinin şüpheli iş yeri kapsamında olduğu ve iş yeri hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamına gelir.
Sahte işyerlerinin belirgin özellikleri de dikkate alınarak tespit edilen kriterler kapsamında SGK' da tescilli bulunan işyerleri arasında sahte olma potansiyeli yüksek olan işyerleri “Kontrollü İşyeri” olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Sigorta Suistimalleri ile Mücadele
Yine, prim teşviklerinden yararlanmak için iş yerinin ya da sigortalıların çalıştıkları yerin yanlış bildirilmesi, işsizlik sigortası ödeneği alan kişilerin çalıştırılması gibi sigorta suistimallerini engellemek için de iş yeri denetlenebilir.
Resmi belgede sahtecilik suçunda 2 – 5 yıl; diğerlerinde ise sırasıyla 3 ay – 2 yıl ve 1 – 3 yıl arasında hapis cezası uygulanıyor. Sahte sigortalı gösteren işverenlerin her ay SGK'ya verdiği bildirgenin ve maaş bordrosunun da sahte olduğu kabul ediliyor.
SGK incelemesi ne kadar sürer? Sosyal Güvenlik Denetmenleri veya SGK Müfettişleri tarafından yapılan fiili işyeri denetimleri, işyerinin büyüklüğüne, çalışan sayısına, denetim esnasındaki duruma göre yarım saat ile beş - altı saate kadar sürebilmektedir.
SGK Hizmet Dökümü Ne İçin Kullanılır? İşverenin işletmesinde çalıştırdığı her bir işçiye sigorta yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu yasal zorunluluk çerçevesinde sigortalı olarak çalışan kişinin prim günlerinin ödemesi yatar, emekli olma yaşı ve maaşı gibi bilgiler hizmet dökümü aracılığıyla takip edilir.
E-Devlet hizmetlerinden biri olan SGK dökümünde, işe giriş ve çıkış tarihlerimiz, ne kadar prim ödendiğine dair bilgiler yer almaktadır.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, 4A kapsamında primleri yatan ve sigortalı çalışan işçileri kapsamaktadır. APHB Sigorta türü, 4A kapsamında çalışan kişiler için düzenlenen ve her ay bildirilmesi gereken bildirgedir. Bu kapsamda çalışan kişi, ilgili belgeye e-Devlet üzerinden erişebilmektedir.
4A hizmet dökümü, SGK'ya bağlı çalışanların sigortalarının başlama tarihleri, prim miktarları ve toplam gün sayılarını öğrenebildiği bilgi sistemini ifade eder. 4A hizmet dökümü alarak sigortanıza dair tüm bilgileri listeyebilir, gerekli işlemler için bu bilgileri kullanabilirsin.
Yani bu işyerleri denetim elemanlarının gözetiminde birtakım işlemler yapıyor. 'Ş' ise 'Şüpheli İşyeri'. En riskli grup ise 'S' harfi ile yer alan 'Sahte İşyeri'.
Hizmet Dökümündeki Harfler | MuhasebeNet. SGK, sahte sigortalı bildirimini engellemek için bazı kriterler çerçevesinde işyerlerini sahte, şüpheli ve kontrollü olarak tanımlamaktadır. Bu tanımlar S (sahte işyeri), Ş (şüpheli işyeri) ve K (kontrollü işyeri) harfleri ile kodlanmaktadır.
E-devlet'ten 4A Hizmet Dökümü
E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz. E-devlet üzerinden kolaylıkla alabileceğiniz hizmet dökümü, sigortanız ile ilgili pek çok detay hakkında merak ettiklerinizi size sunar.
İşverenlerin, çalışanların nüfus bilgilerini, ikamet kayıtlarını, sabıka kaydını, sağlık bilgilerini ve benzeri kişisel verilerini özlük dosyasında saklamak üzere muhafaza ettiği nazara alındığında, bu kanun gereğince, ilgili kayıtların gizliliğinden sorumlu olacağı açıktır.
Müfettişler işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim artırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınız iade edilecektir.
İşe Girişte Sgk Hizmet Dökümü Neden İstenir? İşyeri neden sgk hizmet dökümü ister? İşyerleri bu belgeyi işe alacakları kişilerden talep edebilirler. Buradaki temel amaç, kişinin daha önce hangi kuruluşlarda ve ne kadar süredir bu kuruluşlarda çalıştığını görmektir.
Dolayısıyla Kurumun sigorta primlerinden doğan alacakları,eskiden olduğu gibi Borçlar Yasasının 125. maddesine göre 10 yıllık zamanaşımısüresine tabi olacaktır. Zamanaşımıbaşlangıcı da Borçlar Kanunun 128. maddesi uyarınca alacağın muaccel olduğu, yani ödeme tarihininson günü olacaktır.
Başvurunuzun durumunu, SGK Doküman Yönetim Sistemi üzerinden takip edebiliyorsunuz. 'Gelen evrak beklemede' demek ise başvuruların henüz sonuçlanmadığını gösteriyor.
Eğer dava kabul edilirse yani hizmet tespit davası işçi lehine sonuçlanırsa işçinin mahkemeden talep etmiş olduğu sürelerdeki sigorta primleri ve bu sürelerde işleyen kanuni faiz de işveren tarafından ödenecektir. Bununla beraber Kurum tarafından işverene ceza da kesilebilir.
Görüleceği üzere, sigortasız çalışmanın ispatı birçok şekilde yapılabilir. Bu yöntemler temelde ikiye ayrılabilir: Tanık ifadeleri ve yazılı/görsel deliller. Tanık ifadeleri elbette çoğu zaman işe yarar. Ama unutulmaması gereken, yazılı belgelerin her zaman işe yarayacağıdır.
Sosyal Güvenlik KurumuÇalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi "ALO 170"
Söz konusu para cezası ise şu şekilde ifade edilebilir: İşe başlama bildirgesinin verilmemesi hâlinde 10.008 TL, SGK beyannamesinin verilmemesi durumunda 10.008 TL, 1 ay boyunca sigortasız çalıştırılması hâlinde 20.516 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri