Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, muhtasar beyanname ile SGK kanununa göre verilmesi gereken aylık prim ve kazanç toplamıyla prim ödeme gün sayılarının bildirildiği beyannamedir.
Vergilerin matrahları, sigortalarının sigorta primleri ve kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine ilişkin beyanname MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİDİR.
Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
Muhtasar beyanname, işveren ya da tevkifat yapan kişinin işyeri ile ilgili vergi matrahlarını toplu şekilde vergi dairesine bildirme işlemidir. Yapılan işlemde vergi ödemesi, vergi borçlusu tarafından değil de vergiden sorumlu olan kişi ya da kurum tarafından ödenir.
Muhtasar ise stopaj yoluyla kesilen vergileri ifade eder. Stopaj bir vergi ödeme şekli iken muhtasar bir vergi çeşididir. Stopaj yoluyla kesilen vergiler ve matrahları belirli dönemler içerisinde muhtasar beyannamesi olarak düzenlenir ve vergi dairesine bildirilir.
İlgili 37 soru bulundu
Muhtasar Beyanname
Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. maddesinin (1) ve (3) numaralı fıkrası kapsamında yapılan tevkifatlara ilişkin beyanname: 3 Aylık dönemi izleyen ayın 23. günü akşamına kadar verilir.
Muhtasar beyanname ödenmezse veya gecikmeli ödenirse, vergi mükellefini gecikme cezalarıyla karşı karşıya bırakabilir. Gecikme cezaları, ödemenin ne kadar süre geciktiğine bağlı olarak artabilir.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
İşçi çalıştıran mükellefler için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin aylık olarak verilmesi zorunludur. Ancak en az 1, en fazla 10 işçi çalıştıran mükellefler beyannamelerini aylık olarak vermekle birlikte, vergiye ilişkin kesintilerini üç ayda bir beyan edebilirler.
Örneğin, çalışanlara maaş ödemesi yapılması işlemlerinde maaş ödenecek kişiler için maaş bordrosu tanzim edilir. Burada maaş kişiye verilmeden önce brüt maaş üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapılır. İşte bu kesintiler muhtasar kodları ile belirlenmiş beyanname ile devlete aktarılmaktadır.
Üç Aylık Muhtasar
3 aylık dönemi izleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar verilir.
Muhtasar beyanname gelir vergisi beyanlarından biridir. Muhtasar beyanname, işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kimseler (Vergi Sorumluları) tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirilmesine mahsustur (GVKmd.84). MUHTASAR BEYANNAMEYİ VEREBİLECEK MÜKELLEFDİR.
1.Yöntem: 10 ve daha az işçi çalıştırılıyorsa, üç aylık dönemin birinci ve ikinci aylarında beyannamenin sadece “SGK Bildirimleri” bölümü, üçüncü ayda ise hem “SGK Bildirimleri” hem de vergi tevkifatlarına ilişkin bölümleri doldurularak beyanname gönderilebilir.
-5510 EK-9 dışında ev hizmetlerinde personel çalıştıran, -Vergiye tabi olmayana bağlı çalışan, -Özel inşaat dosyaları da bu kapsamda MUHSGK vermekle yükümlüdür. 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişiler kapsamdadır.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır. Vergi, diğer kamu kurumlarının ve devletin, kamu hizmetlerinin sağlanması için kişilerden ve kurumlardan zorunlu olarak alınan paralardır.
Muhtasar beyannamesi, her ayın 26'sında ödenir. Ödeme esnasında damga vergisinin unutulmaması da son derece önemlidir. Muhtasar beyanname damga vergisi 2021 yılı için 64,10 TL'dir. Muhtasar vergisi, dilenirse internet üzerinden de ödenebilir.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
26 Nisan 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken Muhtasar ve Prim Hizmet, Konaklama Vergisi ve Damga Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Nisan 2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Dolayısı ile stopaj gelir vergileri yönünden muhtasar beyannamelerin AYLIK ya da 3 AYLIK verilebilme imkanları veya koşulları kaldırılmamış ve değiştirilmemiştir.
Brüt Ücret: aylık maaş / 30 * çalışanın iş günü SGK matrahı: Brüt kazanç toplamı - istisnalar (örn. ayni yemek ödemesi) SGK prim kesintisi - çalışan payı: Sosyal güvenlik matrahı * 0.14. SGK işsizlik prim kesintisi - çalışan payı: Sosyal güvenlik matrahı * 0,01.
Yıllık beyan süresi sonrasında tevkif yoluyla kesilen vergilerin beyannamede mahsubundan sonra kalan tutarın mahsup ve iade süreci 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren vergi dairelerince yapılmaya başlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri