“Should Have V3” kip belirteci, konuşmacının geçmişte yapılması gereken ancak yapılmayan bir işi ifade etmede kullandığı bir yapıdır. Beraber kullanıldığı eyleme “yapmalıydın ancak yapmadın” anlamı katmaktadır.
Perfect Modal yapıları 'can', 'may', 'should', 'must' gibi modal fiillerinden sonra "have+V3" yani fiillerin 3. hali (Past Participle) getirilerek kurulur.
İngilizcede May Have V3 Kullanımı - “May Have V3” Kip Belirteci. “May Have V3” kip belirteci, geçmişe yönelik olasılıklardan bahsetmek için kullanılan yapılardan biridir. Bu kip belirteci, anlamsal olarak geçmişte gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmeyen bir olasılığı ifade etmek için kullanılır.
“Must Have V3” kip belirteci, konuşmacının, geçmiş zamanda gerçekleşmiş bazı olaylardan yola çıkarak tahmin yürütmesi için kullanılan bir yapıdır. Bu cümle çıkarıma bağlı olup, gerçekleşmiş olması konuşmacıya göre oldukça mümkündür. Bu kip belirteci olumsuz olarak da kullanılabilir.
Should have been V3 kalıbı, olması gerektiğini düşündüğünüz, ama gerçekleşmemiş durumlar için kullanılır. Bu ifade İngilizce'de konuşma dilinde tartışmalarda sık kullanılır. You should not have lied to me!
İlgili 17 soru bulundu
“Should Have V3” kip belirteci, konuşmacının geçmişte yapılması gereken ancak yapılmayan bir işi ifade etmede kullandığı bir yapıdır. Beraber kullanıldığı eyleme “yapmalıydın ancak yapmadın” anlamı katmaktadır.
Gelecekte Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have” ve söz konusu fiilin “past participle” hali (V3) getirilir. Cümleler olumlu, olumsuz ve soru halde yazılabilir. Gelecekte Bitmiş zamanda ifade edilen bir cümle etken (active), edilgen (passive) veya ettirgen (causative) olabilir.
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
Would have V3, geçmişte gerçekleşmemiş bir olay hakkında konuşurken kullanılan bir kip belirtecidir. Bu belirteç Türkçe'ye “olurdu veya olabilirdi” ifadeleriyle çevrilebilir. Would have V3, telaffuz edilirken would have (wuld hev) yerine, kısaltılarak vulda şeklinde telaffuz edilir.
5) Needn't have+V3 (gerekmezdi)
Bu yapıyı geçmişte yapılan bir şeyin gerekli olmadığı ama gerçekleştiği durumlarda kullanırız. Örnek: You needn't have done the washing up! Bulaşığı yıkaman gerekmezdi. (Bulaşık makinemiz var, dolayısıyla gerekmezdi, ama yaptın.)
-Cümle dizilişi: Had + S + V3? -Yardımcı fiilden (had) sonra özne ve fiilin üçüncü halini kullanarak Past Perfect Tense ile olumlu soru cümlesi kurulur. -Aşağıda Past Perfect Tense ile olumlu soru cümle örnekler yer almaktadır. Had he called her before he came?
“Shall” modal fiilinin geçmiş zaman çekimi (past tense) olan “should”, bir öneriden çok gereklilik belirten cümlelerde kullanılıyor.
Standart olumlu bir cümle özne, "have/has" yardımcı fiili, "be" fiilinin üçüncü hâli (been) ve ana fiilin present participle (-ing) hâlinden oluşur. Geçmişte bir anda başlamış, şu ana kadar devam etmiş ve hâlen devam etmekte olan bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır: We have been playing tennis for two hours.
“Cannot Have V3” ve “Couldn't Have V3” cümle içerisinde aynı anlam ve kullanıma sahiptir. Bu yapılar geçmiş ifadelere ilişkin tahmin yürütmek için kullanılırlar. Tahmini yapan konuşmacı, söz konusu olayın gerçekleşmesinin imkansız oluşundan %99 emindir. “Can Have V3” yapısı soru cümleleriyle de kullanılabilir.
“Should” kullanımı “Should” ve olumsuz hâli olan “shouldn't” yapıları, en çok tavsiye verirken kullanılır. Bu kullanımda Türkçedeki “-meli / – malı” ekine benzetebileceğimiz “should,” bir zorunluluk veya kural belirtmez. Bir zorunluluk veya kuraldan bahsetmek isterseniz ise “must” kullanmalısınız.
Etken (Active) cümlede özneden sonra, eylemden önce yer alır. Edilgen cümlede ise “be+past participle” yapısıyla kullanılır. Örnek Cümle: This application form should be filled during the seminar. Örnek Cümle Çeviri: Bu başvuru formu seminer sırasında doldurulmalı.
Özne + have/has + V3
Düzensiz fiil listesinde olmayan fiillerin yalın (V1) hallerine, (-ed, -ied, -d) eklerinden birisi getirilerek V3 hali elde edilir. Düzenli fiillerin V2 ve V3 halleri aynıdır.
Could have been kipinin Türkçe karşılığı, 'olabilirdi' ifadesidir.
İngilizce fiilin 3.hali, verb3 olarak bilinir. Türkçe'ye yabancı bir tabir olsa da bu fiilin 3.halleri yine bize yabancı olan Present Perfect Tense'te kullanılıyor. Yani daha doğru bir tabirle zamanı Present Perfect Tense olan bir cümle kuracak olursak fiillerin 3.hallerini bilmek zorundayız.
Should bir cümleye”-meli, -malı” anlamı katar. Cümleye öncelikle (I, you, we, they, he, she, it) özne ile başlanır. Ardından ise Should kelimesi kullanılır ve ardından fiiller olduğu gibi ilk haliyle yazılır.
'Type 3 conditional' geçmişteki imkansız bir şartı ve bu şartın olası sonucunu belirtir. Bu cümleler tamamen varsayımsalı ve gerçek dışıdır, çünkü bu şartın veya sonucunun varolması için artık çok geçtir. 'Type 3 conditional' cümlelerde her zaman bir pişmanlık iması bulunur. Gerçek, cümlenin ifade ettiğinin tersidir.
İngilizcede “Could” kip belirteci, geçmiş zamanda “can” kip belirtecinin yerine kullanılır. “Can” şimdiki zamandaki yeteneği anlatırken, “Could” geçmiş zamandaki bir yeteneği ifade eder.
aktif: having v3 ... + simple past seklindeki yapidir.
present perfect yani have v3; geçmişte yapılan bir olayın sonucunun hala devam ettiğini gösterir. past tense ise yani v2; olayın geçmişte olup sonlandığını gösterir. bir kaç örnek verirsek daha açıklayıcı olur. Jane packed her case last night. (jane kutusunu geçen gece paketledi) ama paket şuan açılmış olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri