Shall ve should yardımcı fiillerdir.
Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için Should yardımcı fiili Türkçe'de “-meli, -malı” şeklinde kullanılmaktadır.
Yardımcı fiil veya yardımcı eylem, isim soylu sözcüklerin ve bazen de fiilimsilerin (eylemsilerin) ardından gelerek bileşik fiil oluşturan sözcük. Türkçedeki başlıca yardımcı fiiller etmek, eylemek, olmak, kılmak ve yapmak'tır.
Auxiliary verb, İngilizce dilbilgisinde çeşitli zaman yapılarını ve kipleri oluşturmaya yarayan sözcüklerden her biri. Türkçeye çoğunlukla yardımcı fiil şeklinde tercüme edilir. İngilizcedeki başlıca auxiliary verb'ler be, do ve have ile bunların farklı zaman yapılarındaki hâlleridir.
23 adet yardımcı fiil var ve bu 23 fiil, iki ana sınıfta toplanabilirler: Ana yardımcı fiiller ve model yardımcı fiiller.
İlgili 15 soru bulundu
Yardımcı fiiller, isim soylu kelimelerin yanına getirilerek bu kelimelerden birleşik fiil yapar. Örneğin ''yardımcı'', isim soylu bir sözcüktür. ''Yardımcı olmak'' ise cümle içerisinde birleşik fiil olarak kullanılır. Yardımcı eylemler, fiil soylu sözcüklerle de kullanılabilir.
İngilizcede Yardımcı Fiilller (Auxiliary Verbs) cümlenin yapı taşları olarak görülür. Cümleyi olumsuz yaparken, soru haline getirirken ya da zaman olarak doğru anlamı vermek için kullanılırlar. Cümlede fiili tamamlayıcı niteliktedir. Tek başına kullanıldıklarında bir anlamı yoktur.
“Will” basit gelecek zamanda kullanılan yardımcı fiildir ve Türkçe'de gelecek zaman eki olan “-ecek, -acak” anlamını verir. “Will” yardımcı fiilinden sonra öznemiz ne olursa olsun fiilin 1. Hali (yalın hali) kullanılır; yani “will” özneye göre çekimlenmez.
İngilizcede bir isim cümlesinin devrik olmaması için “to be” yardımcı fiilinden yararlanılır. “To be” yardımcı fiili cümle içinde kullanılan zaman kipine göre farklılık gösterir. “To be” yardımcı fiilinin geçmiş zaman kipiyle çekimlenmiş hali was ve were yardımcı fiilleridir.
İsim, sıfat, zamir gibi isim soylu sözcüklerin yüklem görevinde kullanılmasını sağlayan yardımcı fiile “ek fiil” denir. Ek fiil mastar olarak anlamı olmayan “imek” fiilidir.
“Buyurmak" fiili de büyüklere bağlı işlerde yardımcı fiil olarak kullanılır.
Etmek, olmak, yapmak, gitmek, kalmak, vermek, göstermek, buyurmak, eylemek, geçmek, gelmek Türkçede kullanılan yardımcı fiillerdendir.
Bir isim ile bir yardımcı fiilden kurulan birleşik fiillerdir. Bir isimle birleşik fiil yapan yardımcı fiiler Türkiye Türkçesinde "et-, ol-, yap-, eyle-, bulun-, kıl-, başla-"tır. "Et-, eyle-, kıl-, yap- "fiilleri geçişli birleşik fiiller; "ol-, bulun-" fiilleri de geçişsiz birleşik fiiller yapar.
İngilizcede bir şeyi yapmanın gerekli veya gereksiz olduğunu ifade etmek için “should” kullanılır. Bu sözcük, İngilizcede “modal verbs” denilen, gereklilik ve zorunluluk bildiren yardımcı fiiller grubunun bir üyesidir. Türkçe çeviride “-meli, -malı” eki olarak karşılık bulur.
“Shall” modal fiilinin geçmiş zaman çekimi (past tense) olan “should”, bir öneriden çok gereklilik belirten cümlelerde kullanılıyor.
Tavsiye ve öneri vermek istediğimizde genellikle should kelimesini kullanırız. Fiilin önüne eklenen should, cümleye tavsiye, öneri anlamlarını katar.
Do fiili 2. hali did olurken olumsuzu didn't olmaktadır. Do fiili 3. hali ise done şeklindedir. Soru cümlelerinde de yalın şekilde do olarak kullanılır. Do fiilinin ikinci zamanı did, üçüncü zamanı ise done şeklindedir.
İngilizce öğrenenlerin sık sık kafa karışıklığı yaşadığı would yardımcı fiili esasında son derece basit bir kullanıma sahiptir. İngilizcede would kullanımı konusunda future tense (gelecek zaman) konusunda işlenen “will” yardımcı fiilinin geçmiş zamandaki karşılığına dikkat etmek yeterlidir.
İngilizcede did kullanımı simple past tense (geçmiş zaman) yapısı ile mümkündür. Bu yapı kendi içerisinde düzenli fiiller ve düzensiz fiiller olarak ikiye ayrılır. Did kullanımı ise bu zaman yapısının yardımcı fiili olarak kullanılır.
'Would', İngilizcedeki “modal verbs” grubunun üyelerinden biridir. Basitçe tanımlayacak olursak, gelecek zaman anlamı vermek için “future tense”lerde kullanılan “will”in geçmiş zamandaki halidir diyebiliriz.
Genellikle isim soylu kelimelerin sonuna getirilerek oluşturulan kelimelere yardımcı fiil (eylem) denir. Bazı yardımcı eylemler ise fiilimsiler ile birlikte kullanılır. Türkçede en çok kullanılan yardımcı fiillerin başında ''olmak'', ''kılmak'', ''eylemek'' ve ''etmek'' fiilleridir.
O yüzden bunların alt kısmındaki y yan başlıklara dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela yardımcı eylemlerin etmek, olmak, kılmak, eylemek, duyurmak, anlamaya kaynaşmış birleşik fiillerin. Arkadaşlar genelde deyimleri verirler yani.
Yardımcı fiil, yalnızca adı “etmek”, “yapmak”, “kılmak” ve “olmak” anlamları katarak fiilleştiren ve çekim eklerini alan bir işlev yüklenmiştir” der (Korkmaz 2003: 792-800). Ergin, “İsimle birleşik fiil yapan yardımcı fiiller et-, ol-, eyle-, bulun-, yap- fiilleridir.
1) Yardımcı Fiillerle Yapılan Birleşik Fiiller
“Etmek, olmak; bulmak, yapmak, buyurmak, eylemek ve kılmak” yardımcı fiilleri ad soylu bir sözcükle bir eylemi birlikte ifade edecek şekilde öbekleşir, birleşik fiil oluşturur.
Evet yardımcı eylemlerle kurulmuş birleşikler fiiller fiilimsi olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri