Şiddetli Hipotermi: Vücut sıcaklığının artık ölümcül derecede azalarak 28 derecenin altına kadar indiği hipotermi türüdür. Bu derecelere inmiş olan vücutta sistemlerde veya organlarda iflas etme gibi büyük problemler oluşarak ölümler gerçekleşebilir.
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
Vücut ısısı düştüğünde; kalp, sinir sistemi ve diğer organlar faaliyetlerine devam edemez. Zamanında tedavi edilmezse; kalp dolaşım ve solunum sisteminin bozulmasına yol açarak, ölüm ile sonuçlanabilir.
Hipotermi Geçiren Kişiye Ne Yapılır? İlk olarak kişiye nazik davranmalı, kişi ile iletişime geçilerek veya hafifçe sarsarak bilinci kontrol edilmelidir. Bilinçsizlik durumu varsa hastanın nabzı kontrol edilmelidir. Gerekli olan durumlarda bu konu üzerine eğitim alan kişiler kalp masajı ve suni solunum yapabilir.
Kademeli ısıtma yöntemi ile hastayı normal sıcaklıkta bir ortama geçirin. (önce ılık, sonra sıcak) Islak elbiseleri çıkarıp, termal veya ılık battaniylere sararak pasif ısıtma yöntemleri ile hastayı ısıtın, Bir müttet sonra sıcak içecekler verebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Şiddetli hipotermiya merkezî vücut sıcaklığının 28°C altında düşmesidir. Bu sıcaklıklarda tüm fizyolojik sistemler yavaşlar, kalp ve nefes hızı düşer, kan basıncı azalır. Cilt soğuktur. Halüsinasyonlar görülmeye başlar, kişi donmakta olmasına rağmen soyunabilir.
Hafif Hipotermi: Hafif hipotermi belirtileri, vücut ısısının 32,2 ve 35 dereceleri arasına düştüğü durumlardır. Bu hipotermi türünde vücudun soğuğa karşı kendini korumak amacıyla tepki verdiği ve ısı üretmeye çalıştığı görülür.
4- Ağır Hipotermi: Vücut ısısı 28 derece altındadır. Kişi koma haline geçer. Refleksler tamamen kaybolur. Kalp çalışması iyice bozulur, kalp ve solunum durması meydana gelir.
Günümüzde uygulanan “Hipotermi” yöntemiyle hastanın vücut ısısı 37 dereceden 32-34 dereceye kadar düşürülerek, beyinde geri dönüşümü olmayan sorunlar engellenebiliyor.
Hipotermi, soğuk havada uzun süre korumasız kalan kişilerde sık görülen bir sorundur. Zamanında müdahale edilmezse kalp ritim bozukluğu, kalp yetersizliği hatta ani kalp durmasına yol açabilir.
Hipotermi gelişmeye başladıysa, tıbbi yardım gelene kadar kişi ısıtılmaya çalışılmalı. Olanak varsa sıcak bir ortama alınmalı, giysileri ıslak ise hemen çıkarılmalı, vücudun merkezi (göğüs, boyun, baş ve kasık) battaniye vb. ile ısıtılmaya başlanmalı.
Hipotermi battaniyesi ısıtma yerine mevcut ısıyı muhafaza ederek yalıtım sağlama amacına yönelik olarak kullanılır. Ürün, temel olarak vücuda sarıldığı andan itibaren dışarıdaki havanın içeri geçmesini önleyerek çalışır. Böylece de vücudun ürettiği sıcaklık, bir ısı kaynağı olarak kullanılmış olur.
Öncelikle vücuttaki en zayıf halka olan el ve ayaklar üşümeye başlar. El ve ayaklardaki ten rengi yavaş yavaş kırmızılaşır. Genel ten rengi ise soluk bir hal alır. Vücut ısı kaybettikçe sinir sistemi sinyaller verir bu da vücudun kontrolsüz titremesine neden olur.
Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler.
Bunların sonucu yine ölümdür. İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez. Hipotermi, zamanında tedavi edilmeden bırakılırsa kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasına ve sonunda ölüme yol açabilir. Hipotermi genellikle soğuk havaya maruz kalma veya soğuk suya dalmadan kaynaklanır.
Bir ısıtma lambası veya sıcak banyo gibi bir yöntem kullanarak hasta/yaralıyı yavaş yavaş ısıtın. Kollar ve bacaklar gibi uzuvları ısıtmaya çalışmayın. Uzuvları ısıtmak veya masaj yapmak kalbe ve akciğerlere ek yük oluşturabilir. Hasta/yaralının sigara içmesine kesinlikle izin vermeyin.
Hipotermi, hayatı tehdit eden boyutlarda asfiksiye maruz kalan yenidoğanlarda ilk efektif potensiyel nöroprotektif müdahaledir. Terapotik hipotermi, term veya geç preterm hipoksik iskemik infantlar da gelişmekte olan tedavi seçeneğidir.
Yetişkinlerde ise, ateş değeri 39, 4° C veya daha üzerindeyse doktora başvurmak gereklidir.
Hipotalamusun vücut sıcaklığını kontrol eden mekanizmasının tümüne “hipotalamik termostat” adı verilir.
Oksijen ihtiyacının artması kalbe oksijen sağlanmasının kısıtlı olduğu kalp hastalarında kalp kasılmalarının bozulması ile sonuçlanabilir. Vücudun herhangi bir yerinin soğuğa maruz kalması, adrenalin ve noradrenalin salgılarını artırarak kalp hızının artmasına, tansiyonun yükselmesine yol açar." Prof. Dr.
Ateş düşürücü kullanılırken unutulmaması gereken bir nokta bu ilaçların hipotermi yapıcı etkisi olmasa bile yüksek doz kullanıldığında yan etkilerinin olabileceğidir, bu nedenle gerekli olmayan durumlarda ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.
Sıcak yiyecekler ve sıcak, tatlı sıvılar tüket.
Çünkü vücut onların ısısını emer. Herhangi bir sıcak yemek, ısınmaya yardımcı olacaktır. Ancak sıcak ve tatlı içecekler, hızlı bir şekilde hazırlanabilir ve içerdikleri şeker, sindirim (ve ısı üretimini beslemek) için gerekli ekstra kaloriyi verir.
Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri